Like-a-Dog

Paljonko koira tarvitsee proteiinia?

Perjantai 6.3.2020 klo 18:24 - Heidi Edelman

Vastaanotoltani haetaan aika usein apua seuraavankaltaisiin tilanteisiin:

 • koira laihtuu ei-toivotusti ja alkaa menettää lihasmassaa 
 • lihasmassaa pyritään kasvattamaan esimerkiksi nuorelle koiralle 
 • seniorikoira alkaa menettää lihaksiaan
 • mikään ruoka ei tunnu tarttuvan vilkkaaseen koiraan eikä painonkehitys ole toivottavaa

Huolestuttavan usein tällaisissa tilanteissa omistajaa on eri tahojen toimesta kehotettu lisäämään rasvan määrää koiran ruokavaliossa. Rasvan lisääminen ruokavalioon ei näissä tapauksissa kuitenkaan ratkaise ongelmaa, eikä sen tulisi olla ensimmäinen korjausliike silloin kun lihasmassan menetyksestä/rakentamisesta puhutaan. Ongelmaa tulisi lähestyä tarkastelemalla proteiinin määrää ja varsinkin laatua koiran ruokavaliossa. 

Alkuun haluan painottaa, että puhun tässä postauksessa perusterveestä koirasta. On toki olemassa sairauksia, esimerkiksi erilaiset neurologiset tilat, jolloin syy lihasmassan menetykseen ei löydy ruokavaliosta, mutta se on kokonaan eri tarina.

RIITTÄVÄSTI LAADUKASTA PROTEIINIA

Kolme taikasanaa, jotka useimmiten ratkaisevat yllä kuvatut ongelmat. Mutta mikä sitten on oikea määrä ja mistä tietää mitkä proteiinin lähteet ovat laadukkaita? Määrän suhteen koiran proteiinin tarve vaihtelee muun muassa iän, terveydentilan, aktiivisuustason ja tavoitteiden mukaan. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää määrää 2 - 2,5 g LAADUKASTA proteiinia/painokilo/vrk. Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua ja jotta käsite 'laadukas proteiini' aukeaisi paremmin, täytyy asiaa selittää hieman tarkemmin.

Laadukas proteiinin lähde sisältää runsaasti aminohappoja

Proteiinit muodostuvat aminohapoista, eli toisin sanoen aminohapot ovat proteiinien rakenneosia. Ruoansulatuskanavassa ravinnon proteiinit hajotetaan aminohapoiksi. Aminohappoja tarvitaan elimistön eri toiminnoissa, kuten ravintoaineiden kuljetuksessa, entsyymitoiminnoissa, kudosten rakenteissa, biokemiallisissa reaktioissa, hormonitoiminnassa, kehon happamuuden säätelyssä, välittäjä- ja vasta-aineiden tuotannossa jne. Lyhyesti sanottuna ilman riittäviä, välttämättömiä aminohappoja koiran elintoiminnot heikkenevät. Jo yksittäisenkin aminohapon puute saattaa merkittävästi häiritä elimistön toimintaa.

Koiralle tarpeellisia aminohappoja on aminohapon määritelmästä ja tulkintatavasta riippuen 20 tai 22, yleisesti ottaen puhutaan jälkimmäisestä luvusta. Nämä jaetaan ei-välttämättömiin ja välttämättömiin aminohappoihin.

Ei-välttämättömiä aminohappoja koiran elimistö pystyy muodostamaan itse (mikäli syntetisointiin tarvittavia rakennuspalikoita, esimerkiksi välttämättömiä aminohappoja on saatavilla), välttämättömiä aminohappoja on saatava ravinnosta. Koiralle välttämättömiä aminohappoja on 10: arginiini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenylalaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini.

Jos välttämättömiä aminohappoja ei tule riittävästi ravinnosta, arvatkaa mitä tapahtuu? (Muistattehan, että ilman välttämättömiä aminohappoja koiran elintoiminnot heikkenevät.) Elimistö alkaa siinä tapauksessa hajottamaan tarvittavia aminohappoja omista kudoksistaan, jotta se pystyy turvaamaan tärkeiden elintoimintojen ylläpidon. Tämä siis tarkoittaa sitä, että tarvittaessa keho hyödyntää elintoimintojen ylläpitoon tarvitsemansa aminohapot mm. lihaksistosta, sillä elintoimintojen säilyttäminen on luonnollisesti elimistön prioriteeteissa korkeammalla kuin lihasmassan säilyttäminen.

Yksittäisten aminohappojen määrää terveen koiran ruokavaliossa ei kuitenkaan ole tarpeenmukaista erikseen laskea tai tarkkailla, riittää että huolehditaan riittävästä laadukkaan proteiinin saannista. Laadukas eläinperäinen proteiini sisältää runsaasti aminohappoja, joten terveellä koiralla, joka saa ravinnostaan riittävästi laadukasta eläinperäistä proteiinia, ei yleensä esiinny aminohappojen puutostiloja.

Laadukkaalla eläinperäisellä proteiinilla tarkoitan raaka-aineita kuten kananmuna, laadukas liha ja sisäelimet. MUTTA ongelma onkin hyvin usein juuri proteiinin lähteiden laadussa. Nimittäin luu- ja rustoaines, jänteet, nahka, rasva ja muut teurasjätteet, joita koirille markkinoitu liha usein sisältää, heikentävät lihan aminohappokoostumusta merkittävästi ja tällaista lihaa joudutaan aminohappojen saannin turvaamiseksi syöttämään koiralle merkittävästi suurempi määrä verrattuna laadukkaaseen lihaan, joka ei sisällä teurasjätteitä. Siihen on syynsä, miksi koirille markkinoitu liha on edullisempaa - sen ravintoarvo on huomattavasti heikompi verrattuna laadukkaaseen lihaan.

Oireilevan, sairaan tai toipuvan koiran kohdalla aminohappojen tarve korostuu entisestään ja tämä on yksi syy siihen, että hoito-ohjeistuksissani painotan laadukkaan proteiinin merkitystä. Toinen ongelma teurasjätteitä sisältävän lihan kohdalla on se, että luu- ja rustoaines sekä liiallinen rasva toimivat ruoansulatuskanavassa herkästi ärsyttävänä tekijänä kun puhutaan oireilevasta koirasta (esim. suolistosairaudet, iho-ongelmat, närästys tai imeytymishäiriöt), eikä huonolaatuisen proteiinin lähteen syöttäminen yhä suuremmassa määrin tällöin suinkaan korjaa ongelmaa vaan pahentaa oireita.

Kuivaruokaa syövien koirien kohdalla pelkkä raakaproteiinin määrä ei myöskään kerro koko totuutta proteiinin hyödynnettävyydestä, sillä suurikin osa kuivaruoan proteiinista voi olla kasviperäistä proteiinia tai muuten heikosti imeytyvää tai hyödynnettävää proteiinia. Vain imeytyviä proteiineja ja aminohappoja elimistö pystyy käyttämään hyödykseen. Kasviproteiineissa on myös vaihtelevia pitoisuuksia aminohappoja, mutta niiden imeytyvyys koiralla eläinperäiseen proteiiniin verrattuna on hieman heikompi ja lisäksi kasviproteiineja tulisi yleisesti ottaen saada useista eri lähteistä, jotta ruoan tasapainoinen aminohappokoostumus saavutetaan. Kannattaa siis olla hieman kriittinen ja lukea tuoteselosteet tarkkaan.

Se ikävä puoli laadukkaassa proteiinissa on, että se on kohtalaisen hintavaa. Jos siis jokin lihatuote tai kuivaruoka on edullinen, on hyvin todennäköistä ettei sen aminohappokoostumus ole kummoinen. Ainakin kannattaa lukea tuoteseloste suurennuslasin kanssa.

Kaiken proteiinin koiran ruoassa ei toki tarvitse tulla lihasta, mutta jos aminohappojen optimaalista saantia ajatellaan, mitä suurempi osa ruokavalion proteiinista saadaan laadukkaasta eläinperäisestä proteiinista (liha, sisäelimet, kala, kananmuna, raejuusto jne.), sitä todennäköisempää on, että koira saa ruokavaliostaan riittävästi aminohappoja.

Olipa kyseessä mikä tahansa ruokintamalli, raakaruoka, kuivaruoka, kotiruoka tai jokin muu, aminohapoilla on merkitystä!

Ja toki viimeisenä pointtina vielä koiran lihasmassan ylläpitoa ja rakentamista ajatellen täytyy mainita monipuolinen liikunta vaihtelevilla ja epätasaisilla alustoilla koiran suorituskyvyn mukaan: metsässä, vedessä, lumessa, mäkisessä maastossa jne. On hyvä huomioida että esimerkiksi liukas alusta, kiputilat ja virheasennot vaikuttavat koiran liikeratojen laajuuteen, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan koiran lihaksiston käyttöön ja sitä kautta myös lihaksiston kehitykseen ja lihasmassan ylläpitoon. Tämän vuoksi on hyvä aika ajoin tsekkauttaa koira myös tuki- ja liikuntaelimistöön perehtyneen ammattilaisen vastaanotolla, jotta mahdolliset ongelmat voidaan ehkäistä tai niihin voidaan puuttua hyvissä ajoin.

Avainsanat: koiran proteiinin tarve, proteiini koiran ruokinnassa, aminohapot, proteiinit, koiran ruokinta, lihasmassan menetys, koiran lihaskato, koiran lihasmassan kasvatus, urheilukoira, koira menettää lihaksia, lisää proteiinia koiran ruokaan

Miksi koira ei syö?

Perjantai 15.3.2019 klo 17:36 - Heidi Edelman

Koiran ruokahaluttomuus on oire, jonka taustasyiden selvittäminen usein jää liian vähäiselle huomiolle. Huonosti syövä koira leimataan helposti nirsoksi, vaikka todellisuudessa lähes aina koiran huonolle ruokahalulle on terveydellinen syy, joka tulee selvittää ja hoitaa. Mistä koiran ruokahaluttomuus voi johtua ja mitä on tehtävissä?

dog_eating.jpg

Koiran syömättömyyteen tai heikkoon ruokahaluun voi olla useita eri taustatekijöitä, joista tässä listattuna vain muutamia:

 • hormonaaliset muutokset (valeraskaus, yliseksuaalisuus jne.)
 • stressi
 • ruoansulatuskanavan sairaudet, esim. gastriitti tai koliitti (ei läheskään aina diagnosoitu tai omistajan tiedossa!)
 • sisäelinsairaudet
 • hammas- ja ienongelmat
 • yksilölle epäsopiva ravinto ja sen aiheuttama limakalvoärsytys, kipu tai pahoinvointi (Hyvin yleinen syy! Kyseessä usein jokin ärsytystä aiheuttava tekijä, joka toiselle yksilölle voi sopia vallan mainiosti, esim. lihan sekaan jauhettu luuaines tai ruoan korkea rasvapitoisuus. Tästä syystä oireilevan koiran ruokavalio kannattaa aina tarkistuttaa ammattilaisella, sillä oireita ylläpitävät tekijät ovat usein sellaisia, joita ei itse tule lainkaan ajatelleeksi.)
 • emotionaalinen järkytys (laumanjäsenen poismeno, onnettomuus, säikähdys)

Hormonaaliset muutokset, gastriitti ja epäsopivan ravinnon aiheuttama ruoansulatuskanavan oireilu ovat näistä hyvin yleisiä syitä. Omistajan voi olla kuitenkin vaikea itse havaita pieniä vihjeitä siitä että kaikki ei ole ruoansulatuskanavassa kunnossa. Joskus omistajan silmään ainoa oire koiralla on ruokahaluttomuus, mutta tarkemmassa ammattilaisen tekemässä haastattelussa ja tutkimuksessa löytyy hyvinkin selkeät ja hoidettavat syyt ruokahaluttomuudelle.

Koirat ovat viisaita eläimiä, siinäkin mielessä viisaita, että kieltäytyvät osittain tai kokonaan syömästä epäsopivaa ravintoa, joka aiheuttaa niille tukalaa oloa tai jopa kipua. Vaikka koira olisi "aina" ollut huono syömään, toisin sanoen sen ruokahalu olisi ollut huono jo luovutusiästä lähtien, tai sitä ennenkin, ei se silti tarkoita ettei asialle olisi mitään tehtävissä. Oli ruokahaluttomuuden syy mikä tahansa, niin apua siihen useimmiten löytyy. 

Pelkällä ruokavaliolla ei tietenkään korjata hormonaalimuutoksia, hammasongelmia tai sisäelinsairauksia mutta tukihoitona oikeanlaisella ruokavaliolla on näissäkin aivan valtava vaikutus. Eläinnaturopaatilla on lisäksi käytössään mm. kasvilääkintä, homeopatia, aminohapot ja ravintolisät, joilla sitten saadaankin jo merkittävää parannusta aikaan. Yhteistyössä eläinlääkärin kanssa toimiessa tulokset ovat suoraan nähtävissä mm. verikoetuloksissa.

Mitä tehdä jos koira ei syö?

Olen itse paininut vuosia sitten oman koirani kohdalla paljonkin ruokahaluttomuuden kanssa ja tavannut lukuisia asiakkaita joiden koirat ovat olleet huonoja tai erittäin huonoja syömään. Tiedän paremmin kuin hyvin miten turhauttavaa voi pahimmillaan olla kun koira kieltäytyy syömästä. Varsinkin hormonaalimuutosten kyseessä ollessa ruokahaluttomuus voi olla niin voimakasta, etteivät edes parhaimmat herkut kelpaa. Tällöin ruokahalun kannalta ei tietenkään ole juurikaan merkitystä sillä, onko ruoka helposti sulavaa tai käytetäänkö ruoansulatuskanavaa hoitavia ravintolisiä. Mutta epäsäännöllinen ruokailurytmi ja mahdollisesti pitkätkin syömättömyyden kaudet altistavat ruoansulatuskanavan limakalvovaurioille, joiden ehkäisemiselle ja joista kuntoutumiselle edellä mainitut asiat ovat olennaisen tärkeitä. 

Pitkään jatkuvalla syömättömyydellä ja huonolla ruokahalulla on myös muita pitkäaikaisvaikutuksia, kuten esimerkiksi ravintoainepuutokset ja niiden aiheuttamat terveydelliset ongelmat. 

E-oppaastamme löydät kattavat ohjeet ruoansulatuskanavaa kuntouttavan ruokavalion suunnitteluun ja ruoansulatuskanavaa hoitavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue oppaasta lisää täältä!

Vaikka koirasi söisi tällä hetkellä raakaravintoa ja haluaisit sen jatkossakin syövän sitä, siirrä se silti oppaassa ohjeistetun kuntoutusjakson ajaksi haudutetulle ruoalle, jotta ruoansulatuskanava saa toipua rauhassa. Huomioi myös, että toipuminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja pitäytymistä hoitosuunnitelmassa.

Jos oireet eivät helpota kohtuullisessa ajassa, varaa aika vastaanotollemme, jossa ongelmaa voidaan selvittää tarkemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Mitä pidempään ongelma jatkuu hoitamattomana, sitä enemmän terveydellisiä vaikutuksia syömättömyydellä on, ja sitä kauemmin niistä kestää kuntoutua. 

 

Avainsanat: ruokahaluton koira, nirso koira, koiran ruokahaluttomuus, koiran hormonaaliongelmat, koiran ruokinta, koiran ruoansulatuskanava, koira ei syö, koiran närästys, koira oksentaa, miksi koira ei syö

Punkkien levittämät taudit koiralla ja tutkitusti tehokkaat luonnolliset keinot niiden ehkäisyyn

Sunnuntai 11.6.2017 klo 21:18 - Heidi Edelman

Kevät ja kesä on monessa mielessä ihanaa aikaa. Luonto heräilee pikku hiljaa pitkän talven jälkeen eloon, linnut palaavat talvehtimasta ja säestävät aurinkoista kävelylenkkiä pesimäpuuhiensa lomassa. Talven ankea harmaus vaihtuu pikkuhiljaa elävään vihreyteen ja ihaniin tuoksuihin. Keväässä ja kesässä, kuten jokaisessa vuodenajassa on kuitenkin myös omat ikävät puolensa. Punkit, eli puutiaiset (Ixodes ricinus) aktivoituvat melko varhain keväällä, jo lämpötilan noustessa yli +5 asteen.

Vaikka tänä keväänä on ollut harvinaisen kylmää eikä kesäkään ole vielä oikein päässyt sen paremmin vauhtiin, on lämpöä kuitenkin riittänyt sen verran että nämä hämähäkkieläimiin kuuluvat verta imevät niveljalkaiset ovat ryömineet koloistaan etsimään itselleen sopivaa lämminveristä isäntäeläintä. Punkit eivät ole ainoastaan inhottavia vieraita, ne tuovat mukanaan myös varteenotettavia tautiriskejä.

punkki_koiralla2.png

Punkkien levittämät taudit

Jotta puutiainen voisi kehittyä seuraavalle asteelle, se tarvitsee toukka- ja nuoruusvaiheessa yhden veriaterian. Aikuinen naaras puolestaan tarvitsee riittävän veriaterian muniakseen. Myös urokset saattavat toisinaan imeä verta. Puutiaisen jokainen kehitysvaihe kestää vuoden ja koko elinkierto Suomen olosuhteissa ainakin kolme vuotta. Puutiainen ehtii näin ollen elämänsä aikana imeä verta ainakin kolme kertaa. Puutiaiset toimivat monien infektiotautien vektorina, eli välittäjäeläimenä. Verta imiessään ne saattavat saada isäntäeläimestä taudinaiheuttajina toimivia mikrobeja, jotka ne sitten välittävät uhrilleen seuraavan veriaterian yhteydessä. Taudinaiheuttajat voivat säilyä puutiaisen elimistössä vuodesta toiseen ja saattavat jopa siirtyä sukusolujen yhteydessä seuraavaan sukupolveen. Suomessa koiriin tarttuvista puutiaisen levittämistä taudeista Borrelioosi (Lymen tauti) on tunnetuin, mutta sen lisäksi puutiaiset levittävät myös mm. Puutiaisaivokuumetta (tick borne encephalitis, TBE, Kumlingen tauti) Anaplasmoosia (ent. Ehrlichioosi), Jänisruttoa (tularemia) ja Babesioosia (punatauti). 

Borrelioosi
Borrelioosin aiheuttaja on Borrelia burgdorferi -bakteeri. Puutiainen infektoituu toukkavaiheessa, jolloin se käyttää ravinnokseen pikkunisäkkäiden, liskojen ja lintujen verta. Borreliabakteeri tarttuu ihmiseen tai eläimeen puutiaisen pureman välityksellä.

Koiralla Borrelioosi on usein oireiltaan lievempi kuin ihmisellä. Puremakohdan ympärille saattaa muodostua lievä punerrus, mutta ei kuitenkaan selkeää rengasihottumaa, kuten ihmisille. Puutiaisen pureman aiheuttama hetkellinen punerrus jää kuitenkin koiralla helposti huomaamatta karvapeitteen takia. Oireet saattavat alkaa pitkänkin ajan kuluttua tartunnasta ja helpottua tai kadota jopa kokonaan vaihtelevan pituisiksi ajoiksi.

Tavallisimpia borrelioosin oireita koirilla ovat niveltulehdukset ja niihin liittyvät ontumat (oireileva raaja saattaa vaihdella tai tulehdus voi oireilla useammassa raajassa samaan aikaan), ruokahaluttomuus, väsymys, kuumeilu, sydämen, munuaisten ja hermoston toimintahäiriöt, suurentuneet imusolmukkeet ja imusolmuketulehdukset. Borrelioosin taudinkulku on pitkä, eikä eläin tule immuuniksi taudin aiheuttajille, joten se voi myös saada uuden tartunnan.

Puutiaisaivokuume TBE
TBE-tapaukset koirilla ovat harvinaisia mutta mahdollisia. Taudinaiheuttaja on Flavivirus, jota esiintyy pikkujyrsijöissä. Virus saattaa siirtyä jyrsijästä puutiaisen syljen välityksellä seuraavaan uhriin, ihmiseen tai eläimeen, johon puutiainen kiinnittyy aterioimaan.

Koiralla TBE:n oireita ovat: väsymys, lihasheikkous, kuume, hermostoon ja lihaksistoon liittyvät oireet kuten tasapaino- ja koordinaatiohäiriöt, lihaskrampit, vapina, halvausoireet ja käyttäytymisen muutokset.

Anaplasmoosi (ent. Ehrlichioosi)
Ehrlichioosi on termi, jota voidaan käyttää kuvaamaan useaa eri bakteeritautia, joista yhtenä Anaplasmoosi. Anaplasmoosia on koirilla kahden eri taudinaiheuttajan aiheuttamaa muotoa; Anaplasma phagocytophilum-bakteerin aiheuttama sairaus infektoi valkosoluja ja Anaplasma platys-bakteerin aiheuttama sairaus infektoi koiran verihiutaleita. A.phagocytophilum on Anaplasmoosin yleisin muoto ja sen oireita koiralla voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kalpeat limakalvot, ontuminen, nivelkivut, uupumus, ruokahaluttomuus, anemia, kuume, oksentelu, ripuli, yskä ja kouristukset. A.platys-bakteerin aiheuttama infektio vaikuttaa verisoluihin ja veren hyytymiseen, joten sen oireita voivat olla nenäverenvuoto, mustelmien muodostuminen, ongelmat veren hyytymisessä sekä punaiset läikät ikenissä ja vatsan alueella.

Tiettävästi koira ei voi välittää Anaplasma-bakteeria suoraan ihmiselle. Suomessa lähinnä tuontikoirilta on löydetty myös Ehrlichia canis, E. chaffeensis ja E. ewingii – bakteeritartuntoja. Myös tuontihevosilta löydetty E.equi -bakteeri voi toimia koiralla taudinaiheuttajana. Näiden bakteerien aiheuttamat tartunnat oireilevat samalla tavalla kuin Anaplasmoosi.

Jänisrutto (tularemia)
Jänisruton eli tularemian aiheuttaja on erittäin herkästi tarttuva Francisella tularensis -bakteeri, jolla on useita mahdollisia tartuntareittejä. Tularemia on zoonoosi, eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuva tauti. Yleisimmin tautia tavataan jäniseläimillä, mutta sitä on tavattu maailmanlaajuisesti yli 200 eläinlajilla, sekä linnuilla että nisäkkäillä. Tavallisin tularemian tartuntatapa on verta imevän hyönteisen tai puutiaisen välityksellä. Muita tartuntatapoja ovat haavainfektiot suoraan sairaasta eläimestä, silmän sidekalvon välityksellä, hengitysteitse saastuneesta ympäristöstä tai suun kautta saastuneen veden tai sairaan eläimen lihan välityksellä.

Tularemian oireita koiralla ovat uupumus, äkillinen kuume, nestehukka, ruokahaluttomuus, imusolmukkeiden suurentuminen, aristus vatsan alueella, maksan tai pernan suurentuminen, valkoiset laikut tai haavaumat kielessä, kellastuneet silmän valkuaiset.

Koiran tai kissan ruokinnassa on huomioitava että raaka jäniksenliha ja sisäelimet muodostavat tartuntariskin, joten ne tulee kypsentää taudin ehkäisemiseksi! Koira tai kissa voi saada tartunnan myös metsästämästään eläimestä tai linnusta. Verta imeviltä hyönteisiltä suojautuminen on myös olennaisen tärkeää tartunnan välttämiseksi. 

Katso kuinka valmistat turvallisen hyönteis- ja punkkikarkotteen itse!

Babesioosi

Babesioosi on Babesia canis -alkueläimen aiheuttama verivälitteinen tauti, joka voi välittyä koiraan puutiaisen puremasta tai verikontaktista sairaan eläimen kanssa. Babesioosin inkubaatioaika on noin kaksi viikkoa ja oireet saattavat olla niin lieviä että tauti jää diagnosoimatta kuukausiksi tai jopa vuosiksi. Loinen infektoi ja tuhoaa punasolut, joissa se replikoituu, aiheuttaen hemolyyttisen anemian isäntäeläimelleen.

Babesioosin oireita koiralla ovat yleinen jaksamattomuus ja energian puute, ruokahaluttomuus, kalpeat ikenet, kuume, punasolujen hajoamisesta johtuva virtsan ja ulosteen värjääntyminen, vatsaontelon suurentuminen, keltaisuus ihossa, ikenissä tai silmissä ja painon putoaminen. 

Kuinka suojautua tartunnoilta?

Paras tapa suojautua näiltä ikäviltä taudeilta on luonnollisesti suojata lemmikki mahdollisimman hyvin niitä levittäviltä hyönteisiltä ja puutiaisilta. Mutta sepä ei olekaan aivan yksinkertaista eikä tietenkään sataprosenttisesti edes mahdollista. Mitään hysteriaa ei asiasta kannata itselleen kehittääkään, täytyy muistaa ettei jokainen puutiainen tai hyttynen suinkaan ole taudin välittäjä, eikä tartuntaa välttämättä joka kerralla tapahdu edes taudin välittäjänkään välityksellä. Mutta tartuntariskien minimoiminen on toki järkevää. Kevään tullen lähes jokainen koiran omistaja tuskailee samojen ajatusten parissa: mikä olisi turvallinen mutta tutkitusti tehokas tapa suojata koira puutiaisten puremilta ja hyönteisten pistoilta? 

Lue Punkki! -oppaamme ja nauti kesästä turvallisesti ilman punkkeja. Klikkaa kuvaa ja poimi omasi talteen!

Punkki.jpg

(Olen aiemmin kirjoittanut postauksen lääkkeellisten ja myös joidenkin luonnollisten punkkikarkotteiden vaaroista ja haittavaikutuksista. Voit lukea artikkelin täältä.)

Lähteet:

Evira, Borrelioosi. Haettu 9.5.2017 osoitteesta
http://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/lemmikkielaimet/koirat/borrelioosi/
Evira, Jänisrutto eli tularemia. Haettu 15.5.2017 osoitteesta
http://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/luonnonvaraiset-elaimet/janisrutto-eli-tularemia/
Koira-Kissaklinikka, Punkin levittämät taudit koiralla. Haettu 9.5.2017 osoitteesta
http://www.koirakissaklinikka.fi/koira-artikkelit/punkin-levittamat-taudit-koiralla
LymeDisease.org, Ehrlichia and Anaplasma. Haettu 13.5.2017 osoitteesta
http://www.lymedisease.org/lyme-basics/co-infections/ehrlichia-and-anaplasma/
PetMd, Anaplasmosis in dogs. Haettu 13.5.2017 osoitteesta
http://www.petmd.com/dog/parasites/anaplasmosis-dogs
PetMd, Bacterial Infection (Tularemia) in Dogs. Haettu 15.5.2017 osoitteesta
http://www.petmd.com/dog/conditions/infectious-parasitic/c_dg_tularemia
PetMd, Parasite Infection (Babesiosis) in Dogs. Haettu 16.5.2017 osoitteesta http://www.petmd.com/dog/conditions/infectious-parasitic/c_dg_babesiosis

Avainsanat: punkit, punkkien levittämät taudit, luonnolliset punkkikarkotteet, punkkikarkote, punkkien ehkäisy, punkki koiralla, punkin irrotus, punkin purema, borrelioosi

Uusivuosi: juhlaa vai kärsimystä?

Tiistai 20.12.2016 - Heidi Edelman

Uusivuosi lähestyy vääjäämättä. Meille monille ihmisille uusivuosi on iloista juhlan aikaa mutta valitettavan monet koirat kärsivät paukkuarkuudesta ja näille yksilöille kyseiset juhlallisuudet ilotulituksineen tuottavat lievimmillään kohtuutonta stressiä, pahimmillaan jopa toimintakyvyn lamaavaa pelkoa.

merry_xmas.jpeg


Ilotulitteitahan saa ampua uudenvuodenyönä klo. 18-02 välisenä aikana, mutta valitettavasti kyseistä aikarajoitusta ei aina noudateta ja tiheämmin asutuilla seuduilla tämä on todellinen ongelma paukkuarkuudesta kärsivän koiran kohdalla. Voimakkaasta pelosta kärsivän koiran kohdalla esimerkiksi koiran tarpeilleen vieminen ulos voi olla täysin mahdoton tehtävä. 
Onneksi kuitenkin jotain on sentään tehtävissä tämän asian hyväksi. Ohessa muutamia vinkkejä, joita kannattaa kokeilla mikäli koirasi kärsii paukkuarkuudesta. 
 • Huolehdithan jatkuvasti koirasi riittävästä kivennäisten saannista, sillä esim. magnesiumin puute aiheuttaa aistiyliherkkyyttä ts. vaikuttaa myös mm. ääni- ja valoherkkyyteen!
 • Kauranversouute on turvallinen ja lempeä keino tukea koiran autonomista hermostoa stressaavien tilanteiden aikana. Se lievittää sekä fyysisiä että psyykkisiä stressireaktioita, mm. stressiripulia ja pahoinvointia. Aloita annostelu hyvissä ajoin päivää, jopa kahta ennen stressaavaa tilannetta. Voit annostella uutetta 3 kertaa päivässä ruoan yhteydessä tai veteen sekoitettuna suoraan suuhun. Käytä mieluiten alkoholitonta uutetta, esim. Soria Natural Avena -uute. Kerta-annostus: 1 tippa/painokilo, kuitenkin max. 25 tippaa. Hetkellisesti voit tarvittaessa antaa yhden suuremman annoksen pahimpana paukkuaikana jos koirasi reagoi voimakkaasti. Anna kuitenkin max. 1,5 kertainen annos ja aloita ohjeen mukaisella annostuksella!
 • Bach Rescue Remedy-tipat tai suihke. Monissa euroopan maissa ambulansseissa ensiaputarkoituksessa käytetty uute. Ehkäisee shokkia ja tukee stressaavien tilanteiden aikana, tasapainottaa stressireaktioita. Voidaan käyttää myös yhdessä kauranversouutteen kanssa. Tippana annostellaan 4 kertaa päivässä 4 tippaa suoraan koiran suuhun. Suihkeena voidaan käyttää myös suihkuttamalla ilmaan huoneessa, jossa koira oleilee. Tarvittaessa voidaan hetkellisesti annostella jopa puolen tunnin välein mikäli koira reagoi voimakkaasti stressiin.
 • Eteerinen 100% laventeliöljy. Sekä fyysisesti että psyykkisesti tasapainottava, rauhoittava eteerinen öljy. Tiputa muutama tippa esim. matolle tilaan, jossa koira oleilee. Voit myös tiputtaa pari tippaa laimentamattomana kämmenelle ja sipaista esim. koiran korvalehtien kärkiin. Eteerinen öljy haihtuu melko nopeasti, joten sitä on hyvä lisätä muutaman tunnin välein. Älä kuitenkaan yliannostele!

dog_sleeping.jpg

Kaikkia yllämainittuja tuotteita löydät luontaistuotekaupoista.

Mikäli koirasi kärsii vakavasta paukepelosta, konsultoi tällöin eläinnaturopaattia tai eläinhomeopaattia, jotka voivat ohjeistaa tarvittaessa käyttämään myös vahvempia fytoterapeuttisia valmisteita tai homeopaattisia lääkkeitä. 
Maukasta joulua ja mahdollisimman stressitöntä sekä iloista uuttavuotta kaikille! 
 

Avainsanat: kauranversouute, koira, laventeliöljy, paukepelko, paukkuarkuus, rescue remedy, uusivuosi

Närästääkö?

Keskiviikko 12.10.2016 klo 11:29 - Heidi Edelman

"Närästys" on monelle koiran omistajalle tuttu käsite ja diagnoosi. Liian tuttu. Sen sijaan närästyksen taustasyyt ja hoito eivät, sillä niistä on kovin vähän tietoa saatavilla. Minkälaisia oireita närästykseen koiralla liitetään, mistä oireilu voi johtua ja ennen kaikkea miten närästystä voidaan hoitaa? 

unspecified2.jpg

Närästykseen yleisesti liitetyt oireet koiralla voivat johtua useasta eri ruoansulatuskanavan toiminnallisesta häiriöstä, rakenteellisesta muutoksesta tai ruoansulatuselimistön sairaudesta. Taustasyyt tulisi aina selvittää parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Yleisimpiä närästykseen liitettyjä oireita koiralla ovat:

 • oksentelu tyhjästä mahasta (keltaista sappinestettä, mahdollisesti lisäksi valkoista vaahtoa)
 • voimakas tarve syödä karkeaa heinää
 • maiskuttelu, nieleskely, röyhtäily
 • lisääntynyt syljen eritys pahoinvoinnin seurauksena
 • lisääntynyt huulten, raajojen, huonekalujen, mattojen, lajitovereiden tai ihmisten nuoleminen
 • keppien, maa-aineksen, käpyjen tai muun karhean ja epäsopivan materiaalin syöminen
 • ruokahaluttomuus
 • lisääntynyt juominen tai lumen syöminen
 • köyristynyt asento tai ns. ”leikkiinkutsu-asento” akuutin kivun seurauksena
 • voimakas kurina tai vinkuminen mahalaukun tai suoliston alueella
 • mahdollinen vatsan alueen aristus
 • levottomuus

Mitä närästys on?

Termillä ”närästys” yleisesti tarkoitetaan polttavaa tunnetta, joka aiheutuu happaman mahansisällön takaisinvirtauksesta ruokatorveen. Ruokatorven limakalvo ei kestä happamia mahanesteitä samalla tavoin kuin mahalaukun limakalvo, mistä seuraa ruokatorven limakalvon ärtyminen ja ns. närästyksen tunne. Koirilla esiintyy jonkin verran tällaista takaisinvirtausta ja tilasta käytetään nimitystä gastroesofageaalirefluksi. Kyseessä ei siis ole mahalaukun suolahapon liiallinen eritys eli liikahappoisuus, vaan toiminnallinen häiriö. Siksi hoitona yleisesti käytetyt suolahapposalpaajat ja mahansuojalääkkeet eivät ole oikea keino lähestyä tätä ongelmaa, vaikka ne oireita hetkeksi helpottavatkin. Pidemmässä käytössä ne tuovat mukanaan helposti ruoansulatus- ja imeytymisongelmia. Ruoansulatuskanavan limakalvoja voidaan suojata ja kuntouttaa luontaisilla, turvallisilla keinoilla vahingoittamatta elimistön omia ruoansulatusmekanismeja. 

Mikä avuksi?

Mitä sitten voit tehdä jos epäilet koirallasi närästystä? Tärkeimmät suuntaviivat tällä tavoin oireilevan koiran ruokinnassa ovat:

 • tasainen ruokailurytmi (pieniä aterioita 3-4 päivässä, ruokailuväli max. 10 tuntia)
 • vähärasvainen, helposti sulava ruoka (kuntoutusaikana vähintään 2 kuukauden ajan ruoka kevyesti kypsennettynä vaikka koira olisi normaalisti raakaruokinnalla!)
 • luuton, rustoton, sidekudokseton, laadukas valkuaisen lähde (=helppo sulavuus)
 • ruoansulatusta ja ruoansulatuskanavan toipumista tuetaan tarkoitukseen sopivilla ravintolisillä, kuten probiootit, ruoansulatusentsyymit, l-glutamiini, piihappogeeli, kauranversouute jne.
 • vähärasvaisuus (alle 10% rasvaa) huomioidaan aivan kaikessa mitä koira syö, myös makupaloissa

Kuntoutusjakson ruokavalio ja hoito-ohjelma kannattaa suunnitella yhdessä koiran ravitsemuksen ammattilaisen kanssa, jotta kaikki hoidon onnistumisen kannalta tarpeelliset osatekijät tulevat varmasti huomioiduksi ja saat oikeat annostusohjeet sekä tuotesuositukset ravintolisien suhteen ja vältyt turhalta tuskailulta ja hakuammunnalta. Yksikin, joskus hyvin pieni oireita ylläpitävä tekijä kokonaisuudessa voi vaarantaa toipumisen kokonaan tai pitkittää oireilua turhaan. Pika-avuksi vinkkejä lyhytaikaisen ruokavalion suunnitteluun saat täältä.

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!Avainsanat: koiran närästys, koiran oksentelu, koiran ruokahaluttomuus, ruoansulatuskanavan toiminnalliset häiriöt, gastroesofageaalirefluksi, oksentelu tyhjästä mahasta, närästys

Sosiaalinen media ja ravitsemukselliset vinkit

Keskiviikko 28.9.2016 klo 11:52 - Heidi Edelman

Törmään usein sosiaalisessa mediassa koirien terveydellisiin ongelmiin, jotka ovat selkeästi ravitsemuksellisia ja näin ollen olisivat myös suhteellisen helposti hoidettavissa. Näistä ehdottomasti yleisimpiä ovat "närästys", erilaiset iho-ongelmat ja hiivatulehdukset. Usein eläintä on ehditty käyttää eläinlääkärissä useita kertoja, jopa vuosien ajan, saamatta kuitenkaan mainittavaa apua kyseisiin ongelmiin. Rahaa on usein palanut satoja, jopa tuhansia euroja eläinlääkärin palkkioihin ja lääkkeisiin, puhumattakaan omaehtoisista tuotekokeiluista joihin on saatu vinkkejä erilaisilta keskustelupalstoilta. Miksi siis väitän että ongelmat olisivat helposti ja vieläpä suhteellisen edullisesti hoidettavissa? Miksi eläinlääkäri ei sitten ole hoitanut asiaa kuntoon? Miksi mikään ei tunnu auttavan?

dog_eating_something.jpg

Siltä se usein tuntuu kun tietoa yrittää etsiä ja suodattaa eri lähteistä, kuunnella eläinlääkäriä, ystäviä, tuttavia ja vieraita, joilla kaikilla mahdollisesti on kokemusta samoista ongelmista. Yksi on saanut avun yhdestä valmisteesta, toinen toisesta ja kolmas ei mistään. Koira on koko ajan kipeä ja mistään ei tunnu olevan apua, tilanne on turhauttava. "Olen kokeillut kaikkea, mikään ei auta" on hyvin yleisesti kuultu lause. Ymmärrän turhautumisen ja epäuskon siihen että ongelma olisi ravitsemuksellisesti vieläpä suhteellisen helposti hoidettavissa. Entäpä jos voisit saada pysyvän avun koirallesi? Kuinka paljon säästät rahaa ja aikaa jatkossa kun turhat eläinlääkärireissut, lääkkeet ja toimimattomat kokeilut jäävät väliin?

Lue täältä asiakaskokemuksia.

Miksi sitten eläinlääkäri ei näissä tapauksissa yleensä pysty auttamaan? Siksi, että kyseessä on ravitsemuksellinen ongelma ja Suomessa eläinlääkäri ei yleisesti ottaen ole koiran ravitsemuksen asiantuntija. Onneksi on niitäkin eläinlääkäreitä, jotka ovat ravitsemusta omaehtoisesti opiskelleet ja ymmärtävät sen merkityksen, mutta ikävä kyllä heitä on vielä harvassa. On ehdottomasti hyvä käyttää oireileva koira eläinlääkärin tutkittavana ja sulkea pois tietyt sairaudet ja ruoansulatuskanavan rakenteelliset ongelmat, parhaassa tapauksessa koiran ravitsemuksen asiantuntija ja eläinlääkäri toimivat yhteistyössä eläimen parhaaksi, sillä siihenhän pyritään. Ammattitaitoinen koiran ravitsemuksen asiantuntija toimii aina vastuullisesti ja ohjaa asiakkaan eläinlääkärin vastaanotolle mikäli tarve vaatii. Itse koen eläinlääkärin kanssa yhteistyössä toimimisen erittäin hedelmällisenä puolin ja toisin.

Näkemykseni mukaan ravitsemus on suurin yksittäinen eläimen hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttava tekijä eikä sen merkitystä voi sivuuttaa tai vähätellä oikeastaan minkään ongelman yhteydessä, ei edes käyttäytymiseen liittyvien ongelmien yhteydessä. Jokainen eläin on yksilö, jokainen eläin on kokonaisuus, johon on perehdyttävä yksilötasolla. Oireita ylläpitävä tekijä saattaa löytyä ruoasta, makupaloista, ympäristötekijöistä, ravintolisistä tai niiden virheellisestä annostelusta, stressistä jne. Kaikki nämä tekijät pitää kartoittaa ennenkuin mitään ohjeistuksia voidaan turvallisesti antaa. Hoitosuunnitelmassa hyödynnetään eri osa-alueita: ruokavalio-ohjeistus, aminohappoterapia, antioksidanttiterapia, ravintolisät, homeopatia jne. 

Lue ravitsemusneuvonnasta lisää täällä.

Hyvin usein esimerkiksi omistaja sanoo koiran ruokinnan olevan varmasti täysin  kunnossa, eihän kukaan tarkoituksellisesti ruoki lemmikkiään väärin. Kuitenkin lähes aina, kun asiaan perehdytään tarkemmin, ruoasta löytyy jokin oireita ylläpitävä tekijä. Niin kauan kuin ravinnossa tai kokonaisyhtälössä on jokin oireita ylläpitävä tekijä, ei mikään yksittäinen valmiste tai vinkki tuo lopullista helpotusta oireisiin.

 

*edited 3.10.2017

Avainsanat: koiran närästys, hiivatulehdus koiralla, koiran iho-ongelmat, antioksidanttiterapia koira, aminohappoterapia koira, ruokavalio-ohjeistus koira

Mitä rasvahappoja koiralle?

Keskiviikko 14.9.2016 klo 12:09 - Heidi Edelman

Ravintoon sisältyvillä rasvahapoilla ja niiden laadulla on merkittävä rooli eläimen terveyttä ja hyvinvointia ajatellen. Eläimet pystyvät valmistamaan ja muuntamaan tietyistä esiasteista useita elimistön toiminnan kannalta tärkeitä rasvahappoja, mutta eivät kaikkia. Niitä rasvahappoja, joita ei pystytä valmistamaan tai muuntamaan esiasteista, kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi.

bulldog-1047518_960_720.jpg

Välttämättömiä rasvahappoja on saatava ravinnosta riittävästi ja myös riittävän laadukkaana. Se, mikä kullekin eläinlajille ja yksilölle on terveyden kannalta välttämätön rasvahappo, vaihtelee jonkin verran lajien ja myös yksilöiden kesken. Yksilöiden kesken siksi, että tietyissä sairaustiloissa (mm. atopia, suolistosairaudet, diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta) rasvahappojen muuntomekanismi ei toimi tai niiden imeytyminen ja hyödyntäminen on häiriintynyt. Yleisesti ottaen puhuttaessa välttämättömistä rasvahapoista, tarkoitetaan kuitenkin omega-6 ja omega-3 rasvahappoja.

Omega-3 rasvahappoja ovat:

 • alfalinoleenihappo (ALA)
 • eikosapentaeenihappo (EPA)
 • dokosaheksaeenihappo (DHA)

Omega-6 rasvahappoja ovat:

 • linoleenihappo (LA)
 • gammalinoleenihappo (GLA)
 • dihomogammalinoleenihappo (DGLA)
 • arakidonihappo (AA)

Rasvahapot vaikuttavat mm.:

 • aivojen kehittymiseen ja toimintaan
 • silmien toimintaan
 • immuniteettiin
 • solujen toimintaan
 • veren hyytymiseen ja verenpaineeseen
 • tulehdus- ja allergiareaktioiden hillitsemiseen
 • hapenottokykyyn
 • energiantuotantoon
 • suoliston limakalvojen toimintaan
 • veren rasva-arvoihin
 • ihon ja turkin terveyteen
 • nivelterveyteen
 • hiivan liikakasvun hillitsemiseen
 • hormonitoimintaan

Yleensä koirat saavat ravinnostaan riittävästi tai suhteellisesti liikaa omega-6 rasvahappoja. Tämänhetkisen tietämyksen valossa omega-6:n ja omega-3:n optimaalinen suhde ravinnossa on välillä 10:1 ja 5:1, eli omega-6:ta on hieman enemmän. Optimaalista rasvahappojen suhdetta tutkitaan ahkerasti ja aiheesta käydään jatkuvasti keskustelua, joten uutta tietoa tulee kaiken aikaa. Mutta kuten sanottu, omega-6 rasvahappoja koira saa ravinnostaan suhteellisen paljon eikä niitä yleensä ole tarpeen erikseen lisätä terveen koiran ruokavalioon esimerkiksi kasviöljyjen muodossa. Päinvastoin, liiallisella kasviöljyjen annostelulla saadaan rasvahappotasapaino hyvin helposti pieleen, mikä puolestaan mm. nostaa elimistön tulehdusalttiutta sekä altistaa tietyille sairauksille. Niissä tapauksissa kun omega-6 rasvahappojen annostelu terapeuttisesti on tarpeen (esim. atopia), on huolehdittava siitä että käytetään ehdottoman laadukkaita rasvahappovalmisteita ja samanaikaisesti annostellaan myös riittäviä määriä omega-3 rasvahappoja, jolloin rasvahappotasapaino saadaan säilytettyä terveyden kannalta hyvänä. Omega-3 rasvahappoja siis koiran ruokavalioon kannattaa lisätä. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää minkälaisia valmisteita käytetään, sillä huonolaatuisilla rasvahappovalmisteilla saadaan aikaan enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

Markkinoilla on paljon vaihtelevan laatuisia rasvahappovalmisteita ja välillä tuntuu siltä että laadukkaan valmisteen valinta tästä viidakosta käy kokopäivätyöstä. Pyrin aina löytämään mahdollisimman luonnollisen, käsittelemättömän, maustamattoman ja lisäaineettoman tuotteen, jonka kaiken lisäksi pitäisi täyttää laatukriteerit. Ei ihan helppo homma, mutta jokin aika sitten törmäsin lupaavalta vaikuttavaan, hinta-laatusuhteeltaan toimivan oloiseen tuotteeseen. Tuote piti tietenkin saada kokeiluun, sillä en koskaan suosittele tuotteita, joista ei ole omakohtaista kokemusta tai vaihtoehtoisesti laajaa kollegoiden ja asiakkaiden käyttökokemuksiin perustuvaa suositusta. Kyseessä on BioCaren lohiöljy, joka kulkee tuotenimellä Koiralle Omega-3 Lohiöljy 100 %

lohioljy_biocare.png

Kyseessä on puhdas lohiöljy, joka valmistetaan Norjan syvissä vuonoissa luonnonmukaisessa kasvuympäristössä viljellystä lohesta kestävän kehityksen periaatteilla (Friends of the Sea-sertifioitu). Tuotteeseen ei ole lisätty mitään säilöntä- tai makuaineita ja sen puhtaus raskasmetalleista on taattu GOED-standardin mukaisesti. Tuote on myös ekologinen, sillä se valmistetaan lohen leikkauksessa syntyvistä sivutuotteista, jolloin kaikki raaka-aineet saadaan hyötykäyttöön. Olettaisin tämän olevan yksi syy siihen että tuotteen hinta pystytään pitämään kilpailukykyisenä. BioCaren lohiöljyt valmistetaan patentoidulla entsymaattisella uutemenetelmällä ja valmistusmenetelmä sekä ihmisille että eläimille tarkoitetuissa lohiöljyissä on sama. Lohiöljy sisältää luonnostaan myös merkittävän määrän astaksantiinia, jolla on vahvoja antioksidanttisia ominaisuuksia. Rasvahappovalmisteita käytettäessä kannattaakin varmistua siitä että samanaikaisesti käytetään myös antioksidantteja kuten esimerkiksi e-vitamiini tai astaksantiini, jotka ehkäisevät tehokkaasti oksidatiivista stressiä ja rasvojen hapettumista.

Älä annostele terveelle koiralle rasvahappovalmisteita päivittäin, vaan mieluummin joka toinen päivä, jolloin elimistö käyttää ne tehokkaammin hyväkseen. Oireilevilla koirilla poikkeuksena terapeuttiset annostukset ammattilaisen suositusten mukaan. Panosta siis laatuun ja annostele kohtuudella, liikasaanti on tässä tapauksessa terveyden kannalta yhtä haitallista kuin puute!
Avainsanat: rasvahappovalmiste koiralle, lohiöljy, astaksantiini, atopia, antioksidantit, hiivan liikakasvu koira, iho-oireet koira, ihon ja turkin terveys

Edessä kodinvaihto tai pitkä hoitojakso?

Tiistai 30.8.2016 klo 20:08 - Heidi Edelman

Kodinvaihto tai pitkä hoitojakso, jonka aikana eläin joutuu olemaan erossa tutusta ympäristöstä ja laumasta, on aina eläimelle stressaava ja sopeutumista vaativa tilanne. Niin se on usein myös muille lauman jäsenille, ihmisellekin. Stressiin herkästi reagoivat eläimet saattavat jopa fyysisesti sairastua joutuessaan eroon tutusta laumasta ja ympäristöstä. Kuten niin moneen muuhunkin ongelmaan, luonto tarjoaa tähänkin toimivan avun. Sekä lemmikille että omistajalle. :)

walnut_bach_FIN_pethealth.jpg

Bach Honeysuckle
Honeysucklea
tarvitseva eläin on joutunut eroon tutuista ihmisistä, eläimistä tai ympäristöstä ja potee koti-ikävää. Se saattaa jopa fyysisesti sairastua ollessaan erossa omistajastaan tai lajitoveristaan. Honeysucklea voidaan käyttää joko yksinään tai yhdessä Walnutin kanssa.

Walnut
Walnut sopii eläimille, jotka kokevat suuria muutoksia kuten perheen muutto, eläimen uudelleen sijoitus, synnytys, lauman muutokset tai aistin äkillinen menetys. Tämä uute auttaa eläintä myös sopeutumaan hoitopaikkaansa esimerkiksi loman aikana.

Bach-kukkauutteita voidaan käyttää kahdella eri tavalla:

 • Yksi tapa on lisätä neljä tippaa valittua uutetta tai seuraavassa kohdassa kuvatulla tavalla valmistettua valmista uuteyhdistelmää esimerkiksi eläimen juoma-astiaan. Tätä tapaa voidaan turvallisesti käyttää myös silloin kun saman juoma-astian jakaa useampi eläin, uutteista ei koskaan ole mitään haittaa muillekaan yksilöille vaikka uute ei niille suoranaisesti olisikaan tarkoitettu. Vesi vaihdetaan päivittäin ja raikkaaseen veteen lisätään aina uusi annos uutetta.

 • Toinen tapa on tehdä valmis uutesekoitus, ns. käyttöliuos 20-30 millilitran pipettipulloon. Uutesekoitus tehdään laittamalla molemmista uutteista kaksi tippaa käyttämääsi pipettipulloon jonka olet täyttänyt lähdevedellä. Liuos säilyy paremmin jos lisäät joukkoon vielä pipetillisen brandyä tai orgaanista omenasiiderietikkaa (jälkimmäinen on suositeltavampi vaihtoehto eläimillä). Sekoita hyvin ravistelemalla ja annostele tästä pullosta neljä kertaa päivässä noin neljä tippaa kerrallaan suoraan eläimen suuhun kunnes vaiva helpottaa.

  Koiralle, kissalle tai hevoselle annosteltaessa riittää että liuosta saadaan suun limakalvolle, esimerkiksi huulen limakalvolle, sitä ei ole siis välttämätöntä tiputtaa suoraan kielelle. Hevosella liuosta voidaan sipaista myös sieraimen limakalvolle. Yksi vaihtoehto on lisätä uutetta myös ruokintakertojen yhteydessä ruokaan, mutta erityisesti kissojen kohdalla tämä saattaa olla hankalaa jos eläin kieltäytyy näissä tapauksissa syömästä ruokaansa. Jos et muuten saa annettua uutetta eläimelle, voit tiputtaa sitä myös suoraan iholle.

Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää Bach-kukkauutteista ja niiden mahdollisuuksista eläinten hoidossa, tule mukaan 5.9.2016 alkavalle etäkurssillemme. Tarkemmat tiedot kurssista sekä ilmoittautuminen: http://www.pethealth.fi/8

Avainsanat: kodinvaihto, eläimen stressi, laumanmuutos, uudelleen sijoitus, muutto, koti-ikävä

Kärsiikö lemmikkisi pelkotiloista?

Tiistai 16.8.2016 klo 19:40 - Heidi Edelman

Eläimen pelolle voi olla monia taustasyitä. Pelko saattaa olla selkeästi traumaperäinen, eläin saattaa heijastaa muiden lajitovereiden, laumanjäsenten tai ihmisten pelkoja, joskus pelon syntyperää voi olla jopa mahdoton jäljittää. Myös ravitsemukselliset puutostilat saattavat kärjistää eläimen reaktioita. Olipa syy mikä tahansa, pelkotilojen hoitoon löytyy kokeilemisen arvoisia keinoja. Lue lisää tästä postauksesta!

cat_in_a_mirror.jpg

Olipa kyseessä kissa, koira tai hevonen, apu pelkotiloihin saattaa löytyä esimerkiksi näistä:

 • Varmista että huolehdit eläimen riittävästä kivennäisten ja B-vitamiinin saannista, sillä esim. magnesiumin puute saattaa aiheuttaa aistiyliherkkyyttä ts. vaikuttaa myös ääni-, valo- ja kosketusherkkyyteen! B-vitamiinien puute altistaa myös erilaisille hermostoperäisille oireille. Riittävä b-vitamiinien saanti tukee stressinsietokykyä ja hermoston normaalia toimintaa.
 • Kauranversouute on turvallinen ja lempeä keino tukea eläimen autonomista hermostoa stressaavien tilanteiden aikana. Se lievittää sekä fyysisiä että psyykkisiä stressireaktioita, mm. stressiripulia ja pahoinvointia. Aloita annostelu hyvissä ajoin päivää, jopa kahta ennen stressaavaa tilannetta. Voit annostella uutetta 3 kertaa päivässä ruoan yhteydessä tai veteen sekoitettuna suoraan suuhun. Käytä mieluiten alkoholitonta uutetta, esim. Soria Natural Avena Sativa-uute. Kerta-annostus: 1 tippa/painokilo, max. kuitenkin 25 tippaa. Hetkellisesti voit tarvittaessa antaa yhden suuremman annoksen. Anna kuitenkin max. 1,5 kertainen annos ja aloita ohjeen mukaisella annostuksella!
 • Bach Rescue Remedy-tipat tai suihke. Monissa euroopan maissa ambulansseissa ensiaputarkoituksessa käytetty uute. Ehkäisee shokkia ja tukee stressaavien tilanteiden aikana, tasapainottaa stressi- ja pelkoreaktioita. Voidaan käyttää myös yhdessä kauranversouutteen kanssa. Tippana annostellaan 4 kertaa päivässä 4 tippaa suoraan eläimen suuhun tai neljä tippaa eläimen juoma-astiaan. Suihkeena voidaan käyttää myös suihkuttamalla ilmaan huoneessa, jossa eläin oleilee. Tarvittaessa voidaan hetkellisesti annostella jopa puolen tunnin välein mikäli eläin reagoi voimakkaasti pelon aiheuttamaan stressiin. 

bach_mimulus_FIN_pethealth.jpg

 • Bach Mimulus auttaa eläintä, joka on pelokas ja hermostunut. Eläin näyttää pelkonsa melko avoimesti kehonkielellään, se vapisee, tärisee, piiloutuu, luimistaa korviaan, hikoilee tai vinkuu pelottavan tilanteen kohdatessaan. Eläimet, joilla on tiettyjä pelkoja kuten ukkonen, ilotulitteet, muut eläimet, polttopuiden paukahdukset tai pimeän pelko, hyötyvät myös Mimuluksesta. Käyttö kuten Rescue Remedyn kohdalla.
 • Eteerinen 100% laventeliöljy. Sekä fyysisesti että psyykkisesti tasapainottava, rauhoittava eteerinen öljy. Tiputa muutama tippa esim. tilaan, jossa eläin oleilee. Voit myös tiputtaa pari tippaa laimentamattomana kämmenelle ja sipaista esim. eläimen korvalehtien kärkiin. Eteerinen öljy haihtuu melko nopeasti, joten sitä on hyvä lisätä muutaman tunnin välein. Älä kuitenkaan yliannostele!

Jos eläin kärsii voimakkaista pelkotiloista tai kotihoidosta ei ole apua, varaa aika vastaanotollemme.

Avainsanat: eläimen pelkotilat, pelko, laventeliöljy, pimeän pelko, paukkuarkuus, kauranversouute, rescue remedy, magnesium, mimulus, b-vitamiini, lastauskammo

Bach-kukkauutteista apua kilpailu- tai näyttelyjännitykseen

Keskiviikko 3.8.2016 klo 9:39 - Heidi Edelman

Oletko jo tutustunut Bach-kukkauutteisiin? Ne ovat tehokkaita mutta turvallisia ja hellävaraisia käyttää myös eläimen itsehoidossa. Nappaa tästä artikkelista vinkit eläimen kilpailu- tai näyttelyjännityksen karistamiseen!

agility2.jpg

Kilpailu- tai näyttelyjännityksestä puhuttaessa usein tarkoitetaan koiran ohjaajan tunnetiloja ja niiden hallintaa. Mutta myös eläin voi jännittää esiintymistä tai kilpailusuoritusta jopa siinä määrin että sen suoritus kärsii merkittävästi. Eläimen jännitys saattaa esiintyä esim. suoritusta edeltävänä tai suorituksen jälkeisenä ripulina, alisuorittamisena, jähmettymisenä, ongelmina kontaktissa jne.

Jos eläimellä esiintyy jännityksestä johtuvaa ripulia, kauranversouute on lempeä keino tukea eläimen autonomista hermostoa. Se lievittää erilaisia stressiperäisiä maha- ja suolistohäiriöiden oireita sekä pahoinvointia. Voit annostella uutetta 3 kertaa päivässä ruoan yhteydessä tai veteen sekoitettuna suoraan suuhun. Käytä mieluiten alkoholitonta uutetta, esim. Soria Natural Avena Sativa-uute. Kerta-annostus eläimellä: 1 tippa/painokilo, max. kuitenkin 25 tippaa. Aloita annostelu jo suoritusta edeltävänä päivänä.

Bach-kukkauutteista löytyy tehokaksikko kilpailu- ja näyttelyjännityksen päihittämiseen:

2_BACH_FB.jpg

Elm saattaa auttaa eläimiä, jotka kärsivät esiintymiskammosta esimerkiksi näyttelyissä tai testeissä. Nämä eläimet voivat muuten olla hyvin itsevarmoja mutta joutuvat paniikin valtaan juuri kun ovat saapumassa esiintymisalueelle. Uutteesta voi olla hyötyä myös tilanteessa jossa emo hylkää ylisuuren pentueensa koska ei pysty vastaamaan sen tarpeisiin. Ajoittain myös normaalisti rauhalliset ja itsevarmat opaskoirat saattavat tarvita Elm-uutetta tilanteissa joissa ne tuntuvat menettävän itseluottamuksensa ja niille asetettu vastuu alkaa tuntumaan taakalta.

Rescue Remedy on erittäin hyödyllinen ennaltaehkäisevänä, tukevana valmisteena ennen jännittävää tai stressaavaa tilannetta. Rescue Remedyä kannattaa muutenkin kuljettaa mukana etenkin kilpailutilanteissa, sillä se on hyödyllinen erilaisissa tapaturmissa, onnettomuuksissa ja voimakkaissa kiputiloissa shokkia ehkäisevän ja hoitavan vaikutuksensa ansiosta. Rauhoittaa nopeasti myös kipuaan dramaattisesti kiljuvan, säikähtäneen eläimen.

Jos haluat oppia lisää Bach-kukkauutteista ja niiden mahdollisuuksista eläinten hoidossa, tule mukaan 5.9.2016 alkavalle etäkurssillemme. Tarkemmat tiedot kurssista sekä ilmoittautuminen: http://www.pethealth.fi/8

Avainsanat: kilpailujännitys, näyttelyjännitys, jännitysripuli, stressiperäinen ripuli, bach-kukkauutteet, rescue remedy, elm, esiintymiskammo, opaskoirat, kauranversouute

4 suun terveyteen vaikuttavaa kivennäisainetta

Torstai 21.7.2016 klo 10:29 - Heidi Edelman

Jos luit edellisen artikkelimme, niin tiedät jo millä vitamiineilla on vaikutusta suun terveyteen ja miten niiden riittävä saanti ravinnosta turvataan koiran ruokavaliossa. Tämän viikon artikkelissa jatkamme ravintoaineiden käsittelyä ja esittelemme 4 kivennäisainetta, joilla on olennainen merkitys suun terveydessä.
dog_getting_a_biscuit.jpg

Kalsium

Kalsium osallistuu elimistössä moniin elintärkeisiin toimintoihin kuten entsyymien toimintaan, lihas- ja hermoimpulssien kulkuun, verisuonien supistumiseen ja laajenemiseen, veren hyytymiseen, glykogeenin aineenvaihduntaan, solujen erilaistumiseen ja jakautumiseen jne. Luuston toimiessa elimistön kalsiumvarastona, se vaikuttaa ennen kaikkea luuston hyvinvointiin, normaaliin kasvuun ja hampaiden muodostukseen. Myös ikenien terveydessä kalsiumilla on tärkeä osa.

Tärkeimmät kalsiumin saantilähteet koiran ruokavaliossa ovat: lohi, nokkonen, vihreälehtiset vihannekset kuten lehti- ja parsakaali, laktoosittomat hapanmaitotuotteet ja luujauho.

Magnesium

Magnesium- ja kalsiumaineenvaihdunta toimivat elimistössä tiiviissä yhteistyössä. Näitä kahta kivennäisainetta tulee siksi myös saada oikeassa suhteessa toisiinsa nähden  ravinnosta. Usein luuston terveydestä puhuttaessa painotetaan ainoastaan kalsiumin merkitystä, mutta ilman riittävää magnesiumin saantia kalsiumin luuta rakentava vaikutus häiriintyy. Sen lisäksi että magnesium auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon, se toimii itsekin tärkeänä osana luun rakennetta. Magnesiumin puute on usein taustalla mm. kasvuhäiriöiden synnyssä, ikääntyvän koiran energianpuutteessa ja suorituskyvyn laskussa, lihasjäykkyyksissä ja monissa muissa hyvinvointia heikentävissä tiloissa, joten sen riittävän saannin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Magnesium on äärimmäisen tärkeä entsyymiaktivaattori ja tärkeä myös hermoston toiminnalle.

Hyviä magnesiumin lähteitä koiralle ovat: luujauho, spelt, kaura, runsaasti kuitua sisältävät palkokasvit, vihreät lehtivihannekset ja liha.

Huomioitavaa on, että teollisesti valmistetuissa koiranruoissa ei ole huomioitu oikeaa kalsiumin ja magnesiumin suhdetta, usein ne eivät sisällä lainkaan magnesiumia, joten älä luota siihen että valmisruoista koirasi saa "kaiken tarvittavan", se toive ei nimittäin toteudu usean muunkaan ravintoaineen suhteen. Magnesiumin puute koirilla on erittäin yleistä, oireita ei vaan yleisesti ottaen osata tunnistaa!

Sinkki

Sinkki on tärkeä immuunijärjestelmää monin mekanismein tukeva hivenaine jolla on erityisesti myös limakalvoja suojaava vaikutus. Sillä on siis olennainen vaikutus mm. ikenien ja suun limakalvojen terveyteen.

Hyviä sinkin lähteitä koiralle ovat: maksa, liha, kananmuna, kala, pavut (vähäisessä määrin) ja viljat.

Pii

Pii on välttämätön hivenaine luun muodostukselle sekä kollageenin tuotannolle. Riittävä kollageenin tuotanto puolestaan on olennaisen tärkeää ienten terveelle rakenteelle. Piillä on niin ikään myös immuunijärjestelmää tukeva vaikutus. Se huolehtii muun muassa luiden, rustojen, jänteiden ja verisuonten seinämien terveydestä.

Koiran ravinnossa piin lähteinä toimivat: täysjyvävilja (vähäisessä määrin), vihreät lehtivihannekset, paprika, peltokorte ja juurekset.

Avainsanat: kalsium, magnesium, sinkki, pii, ienten terveys, suun terveys, hammasluu

5 vitamiinia jotka vaikuttavat suun terveyteen

Torstai 7.7.2016 klo 19:35 - Heidi Edelman

Viime viikon artikkelissa käsittelimme luonnollisia keinoja tukea lemmikin suun terveyttä. Suun terveys on riippuvainen monista tekijöistä mutta tiedätkö mitkä vitamiinit ovat olennaisia suun terveyden ylläpidossa ja miten turvaat niiden saannin koiran ruokavaliossa?
kuono.jpg

A-vitamiini

A-vitamiinia saadaan ravinnosta kahdessa eri muodossa, kasvikunnan tuotteista karotenoideina ja eläinperäisistä tuotteista sekä karotenoideina että retinoideina. Näistä molemmista muodostuu elimistössä retinolia, eli A-vitamiinia. Suun terveyttä ajatellen A-vitamiini vaikuttaa mm. limakalvojen terveyteen, luuston (eli myös hammasluun) muodostukseen ja immuunivasteeseen. Karotenoideilla on elimistössä myös antioksidanttivaikutus.
Merkittävimmät lähteet koiran ravinnossa: maksa, ankerias, kananmuna, kalanmaksaöljy, karotenoideja sisältävät värikkäät ja tummanvihreät kasvikset (pinaatti, nokkonen, porkkana, paprikat, ruusunmarja, persilja, lehtikaali jne.)

D-vitamiini

D-vitamiinia esiintyy ravinnossa eläinperäisenä kolekalsiferolina (D3) ja kasvikunnan ergokalsiferolina (D2). Elimistössä D-vitamiini on toiminnallisesti enemmänkin hormoni, kuin vitamiini ja sen tehtäviin kuuluu mm. huolehtia kalsium- ja fosfaattitasapainosta yhdessä lisäkilpirauhashormonin ja kalsitoniinin kanssa. D3-vitamiinin aktiivinen muoto, kalsitrioli osallistuu luun mineralisaatioon ja edistää kalsiumin sitoutumista luustoon. D-vitamiinilla on myös havaittu olevan immunologisia vaikutuksia. Suun terveyttä ajatellen koirien kohdalla D-vitamiinin tärkeimmät vaikutukset kohdistuvat lähinnä kivennäisaineenvaihduntaan sekä ienten ja hampaiden terveyteen.

D-vitamiinin luonnollisia lähteitä koiran ravinnossa ovat mm. rasvainen kala (esim. silakka, lohi, muikku, lahna), kalanmaksaöljy ja kananmunat.

B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu yhteensä kahdeksan eri vitamiinia, joilla on lukuisia erillisiä tehtäviä elimistössä mutta myös yhteisiä ja synergisiä vaikutuksia. B-vitamiineja onkin yleisesti ottaen järkevää käsitellä ja myös annostella kokonaisuutena. Suun terveyteen liittyen tärkeimpänä vaikutusalueena B-vitamiinien kohdalla voidaan nostaa esiin hammasluun ja limakalvojen terveys.

Koiran ruokavaliossa B-vitamiinien hyviä lähteitä ovat: kananmuna, maksa, munuainen, lihat, kalat, viljat, nokkonen, merilevä, tummanvihreät kasvikset ja porkkana. Kuuriluontoisesti hyvänä B-vitamiinilisänä voidaan käyttää esimerkiksi oluthiivahiutaleita.

C-vitamiini

C-vitamiinilla on terveyden kannalta monia kiehtovia ominaisuuksia. Se toimii elimistössä antioksidanttina, osallistuu useisiin eri entsyymisysteemeihin ja rasva-aineenvaihduntaan, suojaa raskasmetalleilta, edistää raudan imeytymistä, poistaa elimistöstä haitallisia yhdisteitä, vahvistaa vastustuskykyä jne. Terveen koiran elimistö pystyy tuottamaan noin 40mg C-vitamiinia/painokilo vuorokaudessa. Joissain tapauksissa on kuitenkin koirankin kohdalla perusteltua käyttää C-vitamiinilisää, esimerkiksi erilaisten sairaustilojen tukihoidossa. C-vitamiini on tärkeä tekijä kollageenin muodostuksessa ja riittävä kollageenin tuotanto on olennaista sidekudoksen, luuston, nivelten, hampaiden, ikenien ja verisuonten seinämän terveyden kannalta. Tulehdusten aikana C-vitamiinin tarve kohoaa.
Hyviä C-vitamiinin lähteitä koiran ruokavaliossa ovat: marjat, paprika, vihreät lehtivihannekset, nokkonen ja parsakaali.

K-vitamiini

K-vitamiini säätelee elimistössä kalsiumia sitovien proteiinien muodostusta. Kalsiumia sitovia proteiineja on mm. veressä, luustossa ja hampaissa. Ilman riittävää K-vitamiinin saantia veren hyytyminen ja luuston tiheys heikkenee. Riittävä K-vitamiinin saanti on tärkeää myös veren hyytymisen kannalta. Ravinnossa K-vitamiinia on kasvikunnan raaka-aineissa fyllokinonina (K1) ja eläinkunnan raaka-aineissa menakinonina (K2). Suolistobakteerit tuottavat jonkin verran menakinoneja mutta niistä imeytyy hyvin pieni osa. Lisäksi antibiootit, suolistosairaudet ja rasvan imeytymishäiriöt vähentävät hyödynnettävän K2-vitamiinin määrää.
K-vitamiinin lähteitä koiran ravinnossa ovat: maksa, juusto, lehtikaali, pinaatti, ruusukaali, nokkonen, persilja ja merilevä.
Seuraavassa artikkelissa lisää suun terveyteen vaikuttavia ravintoaineita!

Avainsanat: A-vitamiini, D-vitamiini, B-vitamiini, C-vitamiini, K-vitamiini, ienten terveys, hampaiden terveys, koiran ravinto, kollageenin tuotanto, vitamiinit

3 luonnollista keinoa huolehtia lemmikin suuhygieniasta

Torstai 30.6.2016 klo 13:44 - Heidi Edelman

Suun puhtaudesta ja terveydestä huolehtiminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti lemmikin yleisterveyteen. Ilman huolellista hoitoa hampaiden ja suun terveys voi heikentyä merkittävästi. Säännöllinen hampaiden puhdistus, hammaskiven ehkäisy ja tarvittaessa sen huolellinen poistaminen ehkäisevät tehokkaasti ientulehduksia, jotka aiheuttavat eläimelle paitsi kipua ja verenvuotoa ikenistä, myös näistä aiheutuvaa ruokahaluttomuutta. Pitkään jatkuessaan suussa piilevät tulehdukset saattavat levitä myös muualle elimistöön heikentäen eläimen yleisterveyttä. Pitkään jatkunut, hoitamaton tulehdus voi löystyttää  hampaiden tukikudoksia jopa siinä määrin että eläin lopulta menettää hampaitaan.

Tiedätkö kuinka voit luonnollisin keinoin huolehtia eläimen suuhygieniasta? Nappaa tästä artikkelista 3 vinkkiä suun luonnolliseen hyvinvointiin!

1456.jpg

1. MERILEVÄ

Merilevää on käytetty jo pitkään plakin ja hammaskiven ehkäisyyn eläimillä. Se on käytännössä todettu erittäin tehokkaaksi ja turvalliseksi keinoksi ehkäistä plakin ja hammaskiven muodostusta, sekä pehmentää jo olemassa olevaa hammaskiveä, jolloin se on helpompi puhdistaa pois. Merilevän teho perustuu pääsääntöisesti sen sisältämiin fenolisiin yhdisteisiin, jotka pystyvät estämään patogeenibakteerien kasvua suussa säilyttäen kuitenkin samalla suun hyödylliset bakteerit. Useimmat merilevälajikkeet sisältävät myös runsaasti pitkäketjuisia polysakkarideja, jotka toimivat prebiootteina ja edistävät hyödyllisten bakteerien, probioottien, kasvua. Kaupalliset  antibakteeriset suuhygieniatuotteet toimivat pitkälti antibiootin tapaan tappaen myös hyödylliset bakteerit jolloin patogeenibakteereille tarjoutuu oivallinen tilaisuus kasvaa takaisin entistä vahvempina ja vastustuskykyisempinä kantoina.
Lisäksi merilevä sisältää runsain määrin aminohappoja, vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, jotka täydentävät tärkeiden ravintoaineiden saantia lemmikkisi ruokavaliossa. Valitse mieluiten luomulaatuinen, laadukas merilevävalmiste, jolloin saat tuotteesta parhaan hyödyn ja voit olla varma sen puhtaudesta. Hyviä tuotteita ovat ainakin Voimaruoka Luomu Merilevärouhe ja Bioteekin Luomu Merilevärouhe. Annostelu: pienet koirat/kissat 1/8 tl päivässä, keskikokoiset ja suuret koirat 1/4 tl päivässä.

2. HARJAUS KOOKOSÖLJYLLÄ

Kookosöljy on luontaisesti antibakteerinen, maistuva ja kaiken lisäksi edullinen. Ihmisillä öljypurskuttelun kookosöljyllä on todistettu merkittävästi vähentävän plakin muodostusta ja ienongelmia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/
Vaikka harjauksella ei päästä aivan samoihin tuloksiin kuin öljypurskuttelulla, kookosöljy on siitä huolimatta aivan loistava hammastahna koiralle tai kissalle ihan sellaisenaan! Se ei sisällä haitallisia kemikaaleja tai vaahtoaineita eikä keinotekoisia aromeja, mutta taistelee tehokkaasti plakkia muodostavia bakteereja vastaan ja on useimmiten sellaisenaan suorastaan herkkua lemmikille. Jos eläin ei ole vielä tottunut hampaiden harjaukseen, voit aloittaa totuttelun hieromalla pienen määrän kookosöljyä sormella huolellisesti kaikkialle ikeniin. Kun eläin tottuu kookosöljyn makuun ja hampaiden käsittelyyn, voit alkaa pikkuhiljaa käyttämään myös harjaa apuna puhdistuksessa.

3. HAMPAILLE TÖITÄ

Koiralla on lajityypillisesti luontainen tarve pureskella. Pureskelu vahvistaa hampaiden tukikudoksia ja auttaa myös puhdistamaan hampaita. Jos koirallasi on arat ikenet tai niissä on tulehdusta eikä se mielellään pureskele kovempia luita, voit kokeilla antaa sille esimerkiksi porkkanan pureskeltavaksi. Aidoista luista puruvoimaltaan vahva koira saattaa saada irti teräviä paloja, jotka ovat nieluun tai ruoansulatuskanavaan joutuessaan vaarallisia. Tästä syystä itse suosin nahasta puristettuja puruluita. Nekään eivät aivan riskittömiä ole, joten älä koskaan jätä koiraa valvomatta kun sillä on pureskeltavaa! Valitse pureskeltavaksi aina 100% puhtaita nahka/luutuotteita, jotka eivät sisällä keinotekoisia maku-, väri- tai täyteaineita.

Jos eläimellä on selkeästi ientulehduksen oireita, pahanhajuinen hengitys, punoittavat, vuotavat tai ärtyneet ikenet, näkyvää hammaskiveä, heikko ruokahalu tai hampaiden tukikudokset ovat löystyneet (hampaat heiluvat), on syytä varata aika eläinlääkäriin, jossa eläimen suu voidaan tutkia ja hoitaa asianmukaisesti rauhoituksessa sekä kartoittaa mahdollinen lääkityksen tarve.

 


Lähteet:

http://www.realnatural.org/seaweed-extracts-inhibit-bacteria-that-cause-gum-disease/

http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/07/04/seaweed-could-fight-tooth-decay-bacillus-licheniformis_n_1648274.html

Avainsanat: ientulehdus, hammaskivi, suuhygienia, kookosöljy, merilevä, puruluut, bioteekin luomu merilevärouhe, voimaruoka luomu merilevärouhe

Tunnistatko koiraa uhkaavan lämpöhalvauksen oireet?

Torstai 23.6.2016 klo 12:16 - Heidi Edelman

Kesällä on ihanaa nauttia auringosta ja lämmöstä, syödä jäätelöä, käydä uimassa, lenkkeillä ja liikkua paljon kun virtaa riittää ehkä enemmän kuin talvella. Myös nelijalkainen paras ystävä kulkee usein reissussa mukana. Helteiset päivät altistavat kuitenkin koiran helpommin lämpöhalvaukselle. Osaatko sinä tunnistaa koiraa uhkaavan lämpöhalvauksen merkit ajoissa ja toimia oikein tilanteessa jossa koiran ruumiinlämpö on noussut liian korkealle?

labrador-retriver-1354348.jpg

Koira on alttiimpi lämpöhalvaukselle kuin ihminen, sillä se ei kykene viilentämään itseään yhtä tehokkaasti. Koiralla on hikirauhasia ainoastaan kirsussa ja anturoissa, joten hikoilu ei ole merkittävässä roolissa lämmönsäätelyn suhteen. Koira viilentää itseään pääsääntöisesti läähättämällä. Kaikissa tilanteissa läähättäminen ei kuitenkaan riitä poistamaan riittävästi lämpöä ja tällöin lämpöhalvaus uhkaa.

Lämpöhalvauksen oireet:

 • nopea, äänekäs ja voimakas läähätys
 • levottumuus, uupumus, poissaolevuus
 • kuolaus, oksentelu, ripulointi
 • heikentynyt motoriikka
 • raajojen pettäminen
 • tajunnan tason lasku
 • suun limakalvot kirkkaan punaiset
 • shokki, tajuttomuus

Lämpöhalvauksen ensiapu:

 • Vie koira viileään paikkaan.
 • Viilennä koiraa viileällä vedellä suihkussa, kahluuttamalla vedessä tai kastelemalla koira mieluummin kokonaan tai vähintään vatsan ja kaulan alue sekä takaraajojen sisäpinnat. Älä käytä jääkylmää vettä! Viilennykseen voi käyttää myös märkiä pyyhkeitä jotka kääritään koiran ympärille tai pyyhkeeseen käärittyjä kylmäpakkauksia.
 • Jos koira on tajuissaan ja pystyy juomaan, anna sille viileää vettä juotavaksi.
 • Bach Rescue Remedy on oivallinen apu shokin ehkäisyyn ja koiran toipumisen tukemiseen. Annostele tarvittaessa 15-30 minuutin välein.
 • Seuraa koiran ruumiinlämpöä kuumemittarilla viilennyksen aikana ja lopeta viilennys kun ruumiinlämpö on laskenut 39 celsius asteeseen.
 • Toimita lämpöhalvauksen oireista kärsinyt koira ensiavun jälkeen eläinlääkärin tarkistettavaksi.

Ehkäise lämpöhalvaus:

 • Huolehdi siitä että koiralla on aina mahdollisuus vetäytyä viileään ja varjoiseen paikkaan helteellä. Älä kuitenkaan luota siihen että koira osaa aina tarvittaessa tehdä sen itse, vaan ohjaa lemmikki tarvittaessa riittävän ajoissa ja usein varjoon.
 • Huolehdi matkustuksen aikana siitä että koiran matkustustila on riittävän viileä, se on suojassa suoralta auringonpaisteelta ja taukoja on riittävän usein. Älä koskaan jätä koiraa seisovaan autoon lämpimällä säällä vaikka olisit vain hetken pois. Jos auto on sinulle tukalan kuuma, koiralle se on vielä tukalampi!
 • Huolehdi siitä että koiralla on aina riittävästi viileää juomavettä saatavilla.
 • Vältä pitkiä, raskaita lenkkejä ja treenaamista kuumalla säällä. Tarvittaessa koiran voi suihkuttaa viileällä vedellä ennen ja jälkeen ulkoilun tai käyttää muuta viilennystä ulkoilun aikana, esim. kevyt, märkä vaate. Pidemmät lenkit on syytä tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin on viileämpää.

Erityisesti alttiita lämpöhalvaukselle ovat rodut, joille hengitys on rakenteellisesti hankalaa (lyhytkuonoiset rodut). Pennut ja vanhat tai sydänongelmaiset koirat ovat myös alttiimpia lämmön vaikutukselle kuin terveet, aikuiset koirat.

Turvallista, lämmintä kesää kaikille!

Avainsanat: lämpöhalvaus, rescue remedy, lyhytkuonoiset rodut, shokki, koiran viilennys

Tiedätkö miksi lemmikkisi on punkkimagneetti?

Keskiviikko 15.6.2016 klo 10:51 - Heidi Edelman

Onko koirasi tai kissasi varsinainen punkkimagneetti? Oletko koskaan miettinyt miksi punkit tarttuvat hanakasti juuri sinun koiraasi mutta naapurin karvakuono saa olla niiltä rauhassa? Miksi samassa maastossa liikkuvista eläimistä toiset saavat punkkeja ja toiset eivät? Siihen on yksinkertainen selitys josta harvoin kuulee puhuttavan punkkihysterian yhteydessä.

cute_dog_sitting.jpg

Isäntäeläimestä verta imevä puutiainen on loinen. Yleisesti ottaen loisia houkuttelevat immuniteetiltaan heikot yksilöt tai hyvin nuoret yksilöt, joiden immuunijärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt eikä näin ollen siis toimi täydellä teholla. Ehdottomasti tehokkainta punkkien ja muidenkin loisten ehkäisyä on siis tukea lemmikkisi yleisterveyttä ja immuniteettia!

Markkinoilla on laaja valikoima häätövalmisteita, joilla valitettavasti on myös laaja kirjo haittavaikutuksia. Häätövalmisteissa yleisesti käytettäviä vaikuttavia aineita ovat mm. permetriini, imidaklopridi, deltametriini ja fipronil, jotka ovat erittäin myrkyllisiä karsinogeeneja, hermomyrkkyjä, teratogeenejä (sikiölle epämuodostumia aiheuttava aine) sekä dermatogeenejä. Yleisesti tunnettuja haittavaikutuksia ovat mm. vauriot aivoissa, keuhkoissa, maksassa ja munuaisissa, keuhkoödeema, luuydin sairaudet, syöpä, ihon kutina, koordinaatio ongelmat, vapina, hengitysvaikeudet, epileptiset kohtaukset ja sikiövauriot. Antaisitko näiden aineiden joutua kosketuksiin oman tai lapsesi ihon kanssa? Et varmasti, miksi siis altistaisit lemmikkisi niille. Vaikka vaikuttavien aineiden pitoisuudet häätövalmisteissa ovat laskennallisesti "turvallisia" nisäkkäille, eikä kaikille yksilöille tule välittömiä, ulkoisesti havaittavia haittavaikutuksia, kutsuisitko silti näitä aineita turvalliseksi? Joka kerta kun lemmikkisi elimistö joutuu tekemisiin vieraan aineen tai kemikaalin kanssa, sen elimistö reagoi siihen jollain tavalla. Useimmiten reaktio ei tietenkään näy ulospäin, vaikka näkyviä välittömiäkin haittavaikutuksia ja jopa kuolemantapauksia on raportoitu paljon. Mutta vaikkei reaktio ole ulkoisesti havaittava, se ei silti tarkoita ettei sitä tapahdu, tai että nämä aineet olisivat turvallisia käyttää. Ne imeytyvät joka tapauksessa jossain määrin ihon läpi lemmikkisi verenkiertoon ja keskushermostoon, jossa ne aivan varmasti eivät ole kovinkaan toivottuja vieraita. Ajatellaanpa maalaisjärjellä kuinka vaarallisista aineista on kyse jos tuotteen etiketti kehottaa käyttämään annostellessa suojahansikkaita, välttämään kosketusta oman ja lapsesi ihon, huonekalujen ja vuodevaatteiden kanssa ja jos annostelutiheydeksi riittää kerran kuukaudessa tai jopa kerran kesässä?

Myöskään kaikki luonnolliset häätövalmisteet eivät ole turvallisia käyttää, ihan samalla tavalla niillä voi olla haittavaikutuksia. Luonnollisissa häätövalmisteissa vaikuttavia aineita ovat mm. D-limoneeni, geranioli, terpeenit ja linaloli, joiden mahdollisia haittavaikutuksia ovat allergiset reaktiot, ihon kutina ja tulehdukset, hermostolliset vauriot, pahoinvointi, maksa- ja munuaisvauriot. Luonnolliset häätövalmisteet sisältävät hyvin usein myös runsain määrin eteerisiä öljyjä, kuten geranium, tea tree, sitronella, laventeli ja eukalyptus, joista osa on eläimille jopa myrkyllisiä. Vaikka osa eteerisistä öljyistä (esim. laventeli) on turvallisia kohtuudella ja ulkoisesti käytettynä myös lemmikin hoidossa, on niiden käytössä silti noudatettava tiettyä varovaisuutta. Usein myös luonnollisissa punkkipannoissa on juuri eteerisistä öljyistä johtuen valtavan voimakas tuoksu, mikä sinällään jo aiheuttaa eläimelle tukalaa oloa.

Miten sitten punkkeja voisi turvallisesti torjua? Vahvista eläimen luonnollista vastustuskykyä oikeanlaisen ravinnon, probioottien, terveellisten rasvahappojen, vitamiinien ja hivenaineiden avulla. Pyydä ravitsemuksen suunnitteluun apua ammattilaiselta, jotta voit olla varma siitä että lemmikkisi saa ruoastaan tarvittavat ravintoaineet oikeassa suhteessa. Tarvittaessa vastustuskyvyn tehostamisessa voidaan harkitusti käyttää apuna myös antioksidantteja ja muita tukiravinteita. Tärkeää on myös huolehtia säännöllisesti sekä eläimen että elinympäristön puhtaudesta. Voit tehdä turvallisen punkki- ja hyönteiskarkotteen oheisen videon ohjeiden mukaan:

https://www.youtube.com/watch?v=zoQ3syPeusE

Lue myös Punkki! -oppaamme ja nauti kesästä turvallisesti ilman punkkeja. Klikkaa kuvaa ja poimi omasi talteen!

Punkki.jpg

Avainsanat: punkit, loiset, vastustuskyky, häätövalmisteet

Waldo soittaa Bachia

Keskiviikko 1.6.2016 klo 7:16 - Heidi Edelman

Kun noin kymmenen vuotta sitten ensimmäistä kertaa tutustuin Bach-kukkauutteisiin, suhtauduin todella epäilevästi niiden tehoon. Niiden vaikutusmekanismi ei ollut sellainen, jonka olisin tuolloin pystynyt täysin ymmärtämään ja hyväksymään. Koska ne kuitenkin ovat täysin turvallisia käyttää, aloin pikkuhiljaa testailemaan niiden toimintaa. Nyt olen käyttänyt Bach-kukkauutteita työssäni jo kohta 8 vuoden ajan ja vakuuttunut niiden tehosta lukuisia kertoja.

girl-with-a-dog.jpg

Kukkauutteiden teho perustuu siihen, että ne hoitavat yksilöä kokonaisvaltaisesti eli holistisesti, eivät ainoastaan sairautta tai sairauden yksittäisiä oireita. Erityisesti ne vaikuttavat yksilön emotionaaliseen puoleen. Näin ollen kaksi yksilöä, joilla on täysin sama vaiva mutta kokevat sairautensa eri tavalla ja suhtautuvat siihen eri tavalla, voivat hyötyä täysin eri uutteista. Siksi uutteen valinta kannattaa tehdä erityisen huolella ja yksilöllisesti. Silloin kun uutteen valinta osuu todella kohdalleen, vaikutukset ovat huomattavat. Haluankin jakaa omasta elämästäni esimerkin kukkauutteiden toiminnasta, jotta saatte vähän kuvaa siitä miten voimallisia vaikutuksia niillä voi olla:

Suutarin lapsilla ei ole kenkiä eikä eläinnaturopaatin koiralla aina oikeita rohtoja. 8-vuotias Rhodesiankoira Waldo on jo muutaman vuoden kärsinyt selittämättömistä selkäkivuista. Vaivaa on hoidettu eläinlääkärissä, osteopaatilla, jäsenkorjaajalla, Waldo on saanut hierontaa, akupunktiota, triggerpistekäsittelyä, kipua on lievitetty asianmukaisilla kipulääkkeillä ja voitte kuvitella että kaikilla mahdollisilla luontaisrohdoilla aminohapoista homeopaattisiin lääkkeisiin. Tutkimuksista huolimatta syytä ei ole löytynyt ja pitkään jatkuneet kivut alkoivat ymmärrettävästä syystä viedä myös Waldon elämäniloa, sekä muuttaa koiran käytöstä arvaamattomaan suuntaan. Jopa siinä määrin että oli pakko pohtia sitäkin kuinka kauan tilanteen voi enää antaa jatkua, sekä Waldon oman hyvinvoinnin kannalta, että muiden eläinten ja ihmisten turvallisuuden kannalta. Sydäntäsärkevintä oli katsoa rakkaan ystävän elämänilon puuttumista, näytti kuin se tarpoisi päivästä toiseen synkässä pimeydessä.

Useita kuukausia sitten kirjoittelin uutta materiaalia Bach-kukkauutteista. Siinä etsiessäni taustamateriaalia ja kirjoittaessani sain ahaa-elämyksen niistä uutteista jotka saattaisivat auttaa Waldoa. Olin toki ennenkin hoitanut Waldoa kukkauutteilla erinäisten vaivojen yhteydessä mutta nyt näin kokonaisuuden uudella tavalla. Siltä istumalta tein Waldolle uutesekoituksen, johon lisäsin mm. Water Violet-uutetta ja muutamia muita tarpeelliseksi katsomiani uutteita. Waldon käytös ja koko olemus muuttui muutamassa päivässä, jopa niin huomattavasti että eläinlääkärikäynnin yhteydessä eläinlääkäri mainitsi havaitsemastaan muutoksesta Waldon olemuksessa. Muutos ei siis ollut minun toiveajatteluani, vaan todellista. Elämänilo palautui täysin, Waldo on avoin, rento, eikä arvaamattomasta käytöksestä ole enää tietoakaan! Selkäkipuja toki ajoittain on edelleen mutta niiden hoitoon on nyt löytynyt sopiva rytmi ja oikeat hoitomuodot, joten niiden kanssa pärjätään. Waldo jaksaa taas iloisin mielin katsella emännän naamataulua ja vähän muidenkin, kuten kuvasta näkyy. :)

2_.jpg

Onko sinulla kokemuksia kukkauutteista? Kommentoi alle, olisi mukava kuulla teidänkin tarinoita. :)

Avainsanat: bach-kukkauutteet, selkäkivut, elämänilo, arvaamattomuus, kipu

10 homeopaattista ensiapuainetta koiran kotiapteekkiin

Keskiviikko 25.5.2016 klo 7:21 - Heidi Edelman

Kesä on aktiivista aikaa ja koiran kanssa tulee liikuttua ulkona ehkä enemmän kuin talvella. Mökillä, vesillä, metsässä ja rannalla kaikenlaista pientä haaveria voi sattua itse kullekin. Siksi saatavilla on hyvä olla muutamia homeopaattisia ensiapuaineita akuuttien, äkillisesti alkavien sairauksien tai loukkaantumisten ja vammojen varalta. Kun homeopaattisten lääkkeiden annostelu voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa oireiden ilmaannuttua, oikea lääke voi lyhentää toipumisaikaa huomattavasti ja oireet voivat jäädä kaiken kaikkiaan vähäisiksi.

dogs_on_holiday.jpg

Akuuteissa sairaustiloissa tai loukkaantumisissa oireet ovat usein erittäin näkyviä ja helposti tunnistettavissa, jolloin myös oikean lääkeaineen valinta on kohtalaisen helppoa. Alla olevassa listassa on 10 yleisimmin käytettyä ensiapuainetta. Jokaisen lääkeaineen kohdalla on kuvailtu lyhyesti oireita ja sairaustiloja, joihin ne sopivat. Voit käyttää listaa apuna oikean lääkeaineen valinnassa.

Aconitum äkillisesti alkavat oireet, shokki, levottomuus, ahdistus, pelästyminen, vilustuminen, kennelyskän alkuoireet ja kuume

Apis ”homeopaattinen kortisoni”, punainen kuumottava turvotus, allergiset reaktiot joihin liittyy turvotus ja punoitus, hyönteisten puremat ja pistot kun pistos-/puremakohta on turvonnut, kuumottava ja punainen, hotspot kun alue on turvonnut ja punainen, käärmeen puremat etenkin pään alueella

Arnica loukkaantumiset, vammat, verenvuoto, ylirasitus, ruhjeet, nyrjähdykset, ennen ja jälkeen leikkauksen, hyönteisten puremat ja pistot kun pistos-/puremakohta on turvonnut, mustelmainen ja kipeä, verenvuodosta johtuva shokki, lihaskipu

Arsenicum album myrkytykset, ruoasta tai tuntemattomasta syystä johtuva ripuli, oksentaminen, vanhan koiran yöllinen levottomuus

Belladonna tulehdukset, lämpöhalvaus, auringonpistos, auringonpolttamat, kuume, hotspot johon liittyy yhtäkkinen kuumotus ja punoitus

Hepar sulfur paiseet, märkivät tulehdukset, yskä jota kylmä ilma pahentaa, tulehtuneet tai märkivät haavat, märkivät ihottumat

Nux vomica pahoinvointi, oksentelu, ruoansulatusongelmat

Rhus toxicodendron nyrjähdykset, niveltulehdus, lihasjäykkyys, oireet paranevat  liikkeessä ja lämmössä, näppyläinen ja kutiseva ihottuma allergisissa reaktioissa, jänne- ja nivelvaivat

Ruta graveolens jännetulehdus, sijoiltaanmenot, nyrjähdykset, rasituksesta aiheutuneet jänneongelmat

Bach Rescue Remedy ei kuulu suoranaisesti homeopaattisiin aineisiin mutta se on erittäin hyödyllinen erilaisissa tapaturmissa ja onnettomuuksissa shokkia ehkäisevän ja hoitavan vaikutuksen ansiosta.

boy_cat_and_dog.jpg

Tässä listassa mainittujen lääkkeiden annostus riippuu siitä, miten akuutti tilanne on. Hätätapauksissa voidaan aluksi annostella tarvittaessa jopa 15-60 minuutin välein 4-6 kertaa, sen jälkeen harvemmin. Vähemmän akuuteissa tapauksissa annostus voi olla 1-3 kertaa vuorokaudessa 1-5 vuorokauden ajan. Sopiva lääkevahvuus kotiapteekin lääkkeille on D6, D12 tai D30. Annostele homeopaattiset lääkkeet koiralle aina mieluummin pieneen vesimäärään liuotettuna erillään aterioista, sillä lääkkeiden on tarkoitus imeytyä suun limakalvoilta.

Huolehdi aina siitä että vakavissa sairaustapauksissa eläin toimitetaan viipymättä eläinlääkärin hoitoon. Homeopatiaa voidaan kuitenkin turvallisesti käyttää minkä tahansa muun hoitomuodon tai lääkityksen rinnalla ilman sivuvaikutuksia joten myös vakavissa tapauksissa ajoissa aloitettu homeopaattinen hoito voi jopa pelastaa eläimen hengen. On aina parempi jos eläintä voidaan lääkitä jo matkalla eläinlääkärille ja esim. estää sen vaipuminen shokkiin tai vähentää verenvuotoa ja kudosvaurioita.

Kuvaa klikkaamalla voit ladata itsellesi kätevän, tulostettavan muistitaulun kotiapteekkiisi!

koiran_homeopaattinen_kotiapteekki.png

Avainsanat: shokki, käärmeen purema, hyönteisten puremat, hotspot, verenvuoto, ruhjeet, myrkytykset, ripuli, oksentaminen, märkivät tulehdukset, nyrjähdykset

12 ravintolisää nivelille

Keskiviikko 18.5.2016 klo 9:49 - Heidi Edelman

Koiran perusravitsemus ja riittävien ravintoaineiden tasapainoinen saanti on avainasemassa terveyden ja suorituskyvyn kannalta. Perusravitsemukseen kuuluu olennaisena osana riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti mutta sen lisäksi voidaan suorituskykyä ylläpitää ja parantaa myös muilla ravintolisillä. Tässä artikkelissa on perehdytty tarkemmin erilaisiin nivelten suorituskykyä ylläpitäviin ravintolisiin.

jumping.jpg

Markkinoilla on paljon erilaisia ravintolisiä, joilla pyritään vaikuttamaan nivelten toimintaan. Valmisteet sisältävät vaihtelevasti eri aineosia, jotka stimuloivat nivelnesteen tuotantoa, parantavat nivelruston ravinnonsaantia ja toimintaa sekä lievittävät kipua ja tulehdusta.

Nivelvalmisteista on hyötyä ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa ikääntyvällä tai aktiivisella koiralla, leikkauksista ja vammautumisista toipuessa sekä erilaisissa kulumavaivoissa ja nivelten sairaustiloissa. Vaikuttavina aineina näissä valmisteissa on käytetty mm. seuraavia:

 • Kondroitiinisulfaatti
Suojaa rustokudosta ja edistää nivelruston ravinnonsaantia.
 • Glukosamiini
Suojaa rustokudosta, ehkäisee ja hidastaa nivelrikon syntymistä.
 • Hyaluronihappo
Luonnollinen nivelnesteen ja rustokudoksen aineosa, parantaa nivelen toimintaa.
 • MSM
Lievittää tulehdusta ja kipua, lisää nivelen ja lihasten joustavuutta.
 • Inkivääri
Lievittää tulehdusta ja kipua, edistää verenkiertoa, vähentää turvotusta. Älä anna ruoansulatuskanavan ongelmista kärsivälle koiralle konsultoimatta ammattilaista!
 • Kurkuma
Kurkuman aktiivinen aineosa kurkumiini on voimakas antioksidantti, joka hillitsee tulehduksia. Saattaa vähentää koiran ruokahalua!
 • Pirunkoura
Suojaa rustokudosta, lievittää kipua. Älä anna ruoansulatuskanavan ongelmista kärsivälle koiralle konsultoimatta ammattilaista!
 • ETA-, DHA- ja EPA-rasvahapot
Lievittävät nivelkipuja, suojaavat niveltä ja hillitsevät sairauden etenemistä.
 • Ruusunmarja
Suojaa niveltä ja lievittää kipua.
 • Hainrusto
Vahvistaa nivelrustoa, lisää nivelnesteen määrää ja parantaa sen koostumusta, hidastaa nivelen kulumista.
 • Vihersimpukka
Vihersimpukkauute on tehokas glukosamiinien ja kondroitiinisulfaattien lähde, sisältää myös ETA-, EPA- ja DHA-rasvahappoja. Suojaa rustoa ja lievittää kipua. Ei yliherkkyysoireisiin taipuvaisille koirille!
 • Boswellia Serrata
Lievittää tulehdusta, nivelten jäykkyyttä ja kipua. Ei yliherkkyysoireisiin taipuvaisille koirille!


Avainsanat: nivelrikko, nivelkuluma, nivelkipu, tulehdus, kipu

Aktiivikoiran lihashuolto

Keskiviikko 11.5.2016 klo 7:30 - Heidi Edelman

Aktiivisesti harrastavan, työskentelevän tai kilpailevan koiran säännöllisestä lihashuollosta kannattaa huolehtia optimaalisen suorituskyvyn ylläpitämiseksi. Riittävään lihashuoltoon kuuluu omistajan/koiran ohjaajan suorittaman lihashuollon lisäksi myös säännölliset ammattilaisen suorittamat tutkimukset ja asianmukaiset hoidot sekä omistajan/koiran ohjaajan opastaminen kotona tehtävän lihashuollon suhteen.

labrador-retriver_running.jpg

Hieronta on maailman vanhimpia hoitomenetelmiä ja erittäin tehokas hoitomuoto myös koiran suorituskyvyn ylläpitämisessä sekä kivun poistamisessa. Sen tulisikin kuulua jokaisen aktiivisen koiran säännölliseen perushuoltoon.

Hieronnan käyttömahdollisuuksia ovat mm.

 • toimintakyvyn ja terveyden ylläpito
 • kivun lievitys
 • ongelmien ennaltaehkäisy
 • palautumisen edistäminen
 • nivelten oikeiden liikeratojen ylläpito ja virheasentojen korjaus
 • lihaksiston elastisuuden lisääminen ja ylläpito
 • kuntoutuksen edistäminen vammojen, loukkaantumisten tai lääkinnällisten toimenpiteiden jälkeen
 • koiran ja ihmisen välisen kontaktin vahvistaminen

Miten ja miksi hieronta edistää koiran hyvinvointia?

Hieronnan teho yllämainituissa tilanteissa perustuu pääasiallisesti lihasten ja lihaskalvojen venymiseen, hieronnassa vapautuvien välittäjäaineiden vaikutukseen sekä lymfanestekierron tehostumiseen.

Kivun lievitys tapahtuu sekä kemiallista tietä välittäjäaineiden, kuten endorfiinien, vapautumisen myötä että fysiologista tietä raajan ja kehon käytön normalisoitumisena. Hieronta edistää rentoutumista ja lihastasapainoa sekä parantaa nivelten liikeratoja jänteiden ja ligamenttien elastisuuden paranemisen myötä. Tämä auttaa eläintä löytämään normaalin kehonasennon, jolloin myös kuormitus jakautuu fysiologisesti oikein. Kireyksien lievittyminen vapauttaa verenkiertoa ja -virtausta edistäen hapenkuljetusta ja kuona-aineiden poistoa.

Imunestekierto nopeutuu hieronnan vaikutuksesta, mikä vähentää kudosten turvotusta. Paranemisprosessia voidaan nopeuttaa myös arpikudoksen käsittelyllä ja sidekudosten venytyksellä jolloin ihonalaiset kiinnikkeet ja arpikudos pehmenee.

Hieronta ylläpitää tehokkaasti koiran notkeutta ja koordinaatiota.

Jos koiran kilpailu/-työskentelykausi on selkeästi jaksotettu, kannattaa koira hierottaa säännöllisesti ennen ja jälkeen kauden. Myös kauden aikana jos oireita ilmenee. Jos koira kilpailee tai työskentelee jatkuvasti, on myös lihashuollon tarve jatkuvaa ja se kannattaa jaksottaa osaksi säännöllistä ohjelmaa.

Ammattitaitoiselta urheilukoirahierojalta saat apua myös aktiivikoiran ravitsemuksen ja tasapainoisen treeniohjelman suunnitteluun.

Avainsanat: lihashuolto, hieronta, imunestekierto, lymfanestekierto, kivun lievitys, palautuminen, kuntoutus, notkeus, koordinaatio

Vanhemmat kirjoitukset »