Like-a-Dog

Minkälaista ruokaa ruoansulatusongelmista kärsivälle koiralle?

Share |

Tiistai 22.3.2016 klo 20:34 - Heidi Edelman


Minkälaista ruokaa koiralle voi antaa ripulin aikana? Entä jos koiralla on maha- ja/tai suolistokatarri ja kaikki ruoka tuntuu aiheuttavan koiralle pahoinvointia, kipua tai ripulia? Oli kyse sitten mistä vaan ruoansulatuskanavan epätasapaino- tai häiriötilasta, on perusperiaate ruoalle oikeastaan sama: mahdollisimman helposti sulavaa. Hyvä sulavuus saavutetaan oikeilla raaka-ainevalinnoilla ja valmistusmenetelmällä, eli kevyesti kypsentämällä (paitsi viljat hyvin haudutettuna).

IBD.jpg

Jotta ruoka olisi helposti sulavaa, se ei saa olla liian kuituista, eikä liian rasvaista.

Hiilihydraatin lähteeksi voidaan valita esimerkiksi puuroutuva valkoinen riisi jossa on maltillisesti kuitua tai kaurahiutale, jossa on hieman enemmän kuitua mutta kaura toisaalta muodostaa hyvin limakalvoja suojaavaa limaa ja on usein yksinkertaisesti puhtaampi raaka-aine kuin riisi. Mikäli valitset riisin, se täytyy ehdottomasti huuhdella hyvin ennen keittämistä ja hauduttaa n.1,5 tuntia. Kaura ei tarvitse aivan niin pitkää kypsennysaikaa, sille riittää n. 40 minuuttia.

Proteiinin lähteeksi valittavan lihan/kanan/kalan tulee olla vähärasvaista, luutonta ja sidekudoksetonta. Vähärasvaisuus tarkoittaa alle 10% rasvaa. Ole tarkkana ostaessasi koirille markkinoitua luuttomaksi mainittua lihaa, niissäkin usein joukkoon on jauhettu mm. jänteitä, henkitorvia, keuhkoja jne. Näillä ei juurikaan ole ravintoarvoa ja ne toimivat ruoansulatuskanavassa ainoastaan ärsyttävänä tekijänä. Tällaisen lihan aminohappokoostumus on huomattavasti huonompi verrattuna laadukkaaseen luuttomaan ja sidekudoksettomaan lihaan.

Lisäksi ruokaan voidaan lisätä pieni määrä kasviksia, esim. kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa, paprikaa jne. Soseutus ja kevyt kypsennys parantavat kasvisten hyödynnettävyyttä. Voit myös lisätä valmiiseen ruoka-annokseen maltillisen määrän viherjauhetta, kuten vehnänorasta tai nokkosta. Älä kuitenkaan sisällytä akuutista ruoansulatusongelmasta kärsivän koiran ruokaan uusia ainesosia vaan pitäydy raaka-aineissa, joita tiedät koiran sietävän hyvin.

Esimerkki ruokaohje normaalilla kulutuksella olevalle kotikoiralle:

200 g kaurahiutaleita tai valkoista puuroriisiä
400 g kanaa
40 g kukkakaalia

Hauduta kaurahiutaleita puolisen tuntia ja riisiä reilun tunnin ajan ennen kuin lisäät lihan ja kasvikset. Sekoita liha ja kasvikset puuron joukkoon ja anna kypsyä kevyesti. Jäähtynyt ruoka säilyy jääkaapissa useita päiviä ja halutessasi voit myös pakastaa osan myöhempää käyttöä varten. Tarjoa ruoka kuitenkin koiralle aina huoneenlämpöisenä, ei jääkaappikylmänä tai jäätyneenä!

Tämä ruokaohje on yksinkertaistettu ja jatkuvassa käytössä vaatii monipuolistamista sekä täydentäviä ravintolisiä, mutta sitä voidaan hyödyntää lyhyitä aikoja (muutamia viikkoja) tällaisenaan.

Akuutin ripulin ruokavaliohoito:

Mikäli koiran ruokahalu on normaali ripulin aikana tai ruoka ylipäätään maistuu, ei koiraa ole tarpeen paastottaa. Voit käyttää esimerkiksi seuraavaa ohjetta:

4 kananmunaa
runsaasti vettä

Kypsennä kananmunat runsaassa vesimäärässä paistinpannulla ilman rasvaa munakokkeliksi. Koira ei välttämättä ole janoinen ripulin aikana, mutta tarvitsee runsaasti nestettä, joten jätä munakokkeli reilusti vetiseksi. Anna ruokaa pieninä annoksina ( 1 rkl ) useaan kertaan (4-5 kertaa) päivän mittaan ja lisää jokaiseen ruoka-annokseen maitohappobakteereita. 

Jos koira on syönyt ongelmitta ensimmäisen päivän ajan, voidaan seuraavina päivinä ruokaan lisätä varovasti laktoositonta raejuustoa tai vähärasvaista lihaa sekä pieni määrä valkoista puuroriisiä.

Älä käytä koiralle maitohappobakteerivalmistetta joka sisältää inuliinia! Valitettavasti useat koirille markkinoidut tuotteet sisältävät inuliinia ajatuksena että inuliini toimisi koiran suolistossa prebioottina, kuten se ihmisellä toimii. Koiran ja ihmisen suoliston bakteerikanta kuitenkin eroaa toisistaan huomattavasti, eikä inuliini ole koiralle suositeltava prebiootti sen vuoksi ettei terveen koiran suolistossa ole riittävässä määrin niitä Lactobacillus ja Bifidobacterium-maitohappobakteereita jotka inuliinia pystyvät hyödyntämään. Koiralla varsinkin Bifidobacterium-maitohappobakteerin pitoisuus on alhainen. Kun näitä bakteereita ei ole riittävästi käyttämään inuliinia kokonaan, se toimii kasvualustana patogeenibakteereille ja hiivoille. Samasta syystä inuliini aiheuttaa myös joillekin ihmisille ongelmia. Terveen ihmisen suolistossa juuri Lactobacillus ja Bifidobacterium-maitohappobakteerit näyttelevät suurta osaa, ja silloin inuliini ei pääse toimimaan patogeenibakteerien ja hiivan kasvualustana, koska nämä bakteerit hyödyntävät sen kokonaan. Mutta jos suoliston bakteerikanta on jostain syystä häiriintynyt, niin ongelmia on tiedossa. On aina vaarallista olettaa että se, mikä on sopivaa ihmiselle, sopii myös koiralle. Valitettavan usein kuitenkin ravintolisien ja valmisruokien valmistajat näin tekevät.

koiran suolisto-ongelmat.jpg

Älä myöskään käytä koiralle maitohappobakteerivalmistetta, joka sisältää sokereita (maltodekstriini, glukoosi, laktoosi), sillä sokereiden lisäämisen koiran ruokavalioon on havaittu muuttavan suoliston bakteeritasapainoa (John C. Torrey, The Regulation of the Intestinal Flora of Dogs through Diet).

Lisää probiooteista koiran suolisto-ongelmien hoidossa:

http://www.elainlaakariin.fi/probiootit-koiran-suolisto-ongelmien-hoidossa/

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruoansulatuskanavaa hoitavan ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: IBD, koiran ruoansulatusongelmat, koiran suolistosairaudet, koiran ripuli, mahakatarri, suolistokatarri, maitohappobakteeri koiralle