Like-a-Dog

4 suun terveyteen vaikuttavaa kivennäisainetta

Share |

Torstai 21.7.2016 klo 10:29 - Heidi Edelman


Jos luit edellisen artikkelimme, niin tiedät jo millä vitamiineilla on vaikutusta suun terveyteen ja miten niiden riittävä saanti ravinnosta turvataan koiran ruokavaliossa. Tämän viikon artikkelissa jatkamme ravintoaineiden käsittelyä ja esittelemme 4 kivennäisainetta, joilla on olennainen merkitys suun terveydessä.
dog_getting_a_biscuit.jpg

Kalsium

Kalsium osallistuu elimistössä moniin elintärkeisiin toimintoihin kuten entsyymien toimintaan, lihas- ja hermoimpulssien kulkuun, verisuonien supistumiseen ja laajenemiseen, veren hyytymiseen, glykogeenin aineenvaihduntaan, solujen erilaistumiseen ja jakautumiseen jne. Luuston toimiessa elimistön kalsiumvarastona, se vaikuttaa ennen kaikkea luuston hyvinvointiin, normaaliin kasvuun ja hampaiden muodostukseen. Myös ikenien terveydessä kalsiumilla on tärkeä osa.

Tärkeimmät kalsiumin saantilähteet koiran ruokavaliossa ovat: lohi, nokkonen, vihreälehtiset vihannekset kuten lehti- ja parsakaali, laktoosittomat hapanmaitotuotteet ja luujauho.

Magnesium

Magnesium- ja kalsiumaineenvaihdunta toimivat elimistössä tiiviissä yhteistyössä. Näitä kahta kivennäisainetta tulee siksi myös saada oikeassa suhteessa toisiinsa nähden  ravinnosta. Usein luuston terveydestä puhuttaessa painotetaan ainoastaan kalsiumin merkitystä, mutta ilman riittävää magnesiumin saantia kalsiumin luuta rakentava vaikutus häiriintyy. Sen lisäksi että magnesium auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon, se toimii itsekin tärkeänä osana luun rakennetta. Magnesiumin puute on usein taustalla mm. kasvuhäiriöiden synnyssä, ikääntyvän koiran energianpuutteessa ja suorituskyvyn laskussa, lihasjäykkyyksissä ja monissa muissa hyvinvointia heikentävissä tiloissa, joten sen riittävän saannin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Magnesium on äärimmäisen tärkeä entsyymiaktivaattori ja tärkeä myös hermoston toiminnalle.

Hyviä magnesiumin lähteitä koiralle ovat: luujauho, spelt, kaura, runsaasti kuitua sisältävät palkokasvit, vihreät lehtivihannekset ja liha.

Huomioitavaa on, että teollisesti valmistetuissa koiranruoissa ei ole huomioitu oikeaa kalsiumin ja magnesiumin suhdetta, usein ne eivät sisällä lainkaan magnesiumia, joten älä luota siihen että valmisruoista koirasi saa "kaiken tarvittavan", se toive ei nimittäin toteudu usean muunkaan ravintoaineen suhteen. Magnesiumin puute koirilla on erittäin yleistä, oireita ei vaan yleisesti ottaen osata tunnistaa!

Sinkki

Sinkki on tärkeä immuunijärjestelmää monin mekanismein tukeva hivenaine jolla on erityisesti myös limakalvoja suojaava vaikutus. Sillä on siis olennainen vaikutus mm. ikenien ja suun limakalvojen terveyteen.

Hyviä sinkin lähteitä koiralle ovat: maksa, liha, kananmuna, kala, pavut (vähäisessä määrin) ja viljat.

Pii

Pii on välttämätön hivenaine luun muodostukselle sekä kollageenin tuotannolle. Riittävä kollageenin tuotanto puolestaan on olennaisen tärkeää ienten terveelle rakenteelle. Piillä on niin ikään myös immuunijärjestelmää tukeva vaikutus. Se huolehtii muun muassa luiden, rustojen, jänteiden ja verisuonten seinämien terveydestä.

Koiran ravinnossa piin lähteinä toimivat: täysjyvävilja (vähäisessä määrin), vihreät lehtivihannekset, paprika, peltokorte ja juurekset.

Avainsanat: kalsium, magnesium, sinkki, pii, ienten terveys, suun terveys, hammasluu