Like-a-Dog

Mitä tapahtuu jos koiran ruoansulatus ei toimi?

Maanantai 14.3.2016 klo 14:30 - Heidi Edelman

Viime viikon artikkelissa käsittelimme koiran ruoansulatusongelmien oireita ja niiden tunnistamista. Mitä sitten seuraa jos ruoansulatus ei toimi kunnolla?

dog_with_many_biscuits.jpg

Muun muassa suoliston heikko kunto johtaa väistämättä imeytymisongelmiin, mikä altistaa yksilön ravintoainepuutoksille ja johtaa ajan myötä immuniteetin heikkenemiseen. Ruoansulatusongelmien seurauksia voivat olla esimerkiksi:

Iho-ongelmat ja tulehdukset

Erilaiset iho-ongelmat ovat yksi yleisimmistä seurauksista liittyen ruoansulatuskanavan ongelmiin ja vääränlaiseen ravitsemukseen. Jos ruoansulatuskanava toimii vajaateholla tai ruoka on epäsopivaa ja huonosti sulavaa, on selvää että siitä seuraa ennen pitkää ongelmia. Jos ruoka ei sula kunnolla, ei koiran elimistö myöskään pysty hyödyntämään sen sisältämiä ravintoaineita. Ravitsemuksellisia iho-ongelmia voivat olla esimerkiksi: kynsivallin tulehdus, hot spot, kutina, hilseily, liian rasvainen iho ja turkki, furunkuloosi, hiivan liikakasvun aiheuttamat ongelmat kuten korvatulehdukset, peräaukon kutina, varpaanvälitulehdukset ja ihopoimutulehdukset.

Yliherkkyys- ja allergiaoireet

Pitkään jatkuessaan ruoansulatuskanavan epätasapainotila aiheuttaa limakalvojen ja suoliston nukkapinnan vaurioitumisen. Terveessä suolistossa ohutsuolen suolinukka ja epiteelisolut huolehtivat ravintoaineiden imeyttämisestä verenkiertoon. Ennen kuin ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon, on ne pilkottava kemiallisesti pienempiin osiin (monosakkarideiksi ja aminohapoiksi), jotta ne olisivat elimistön hyödynnettävissä. Mikäli suoliston mikrofloora ei ole kunnolla kehittynyt, tai se on jostain syystä kärsinyt, ja lisäksi suoliston nukkapinta on vaurioitunut, ei ravintoaineiden pilkkoutumista tapahdu riittävässä määrin. Tämä aiheuttaa sen, että liian suuret proteiinifraktiot pääsevät läpäisemään suoliston limakalvot ja kulkeutuvat edelleen verenkiertoon. Koska elimistö ei tunnista näitä proteiinifraktioita, se  käynnistää vasta-aineiden eli immunoglobuliinien muodostamisen ja allergisen reaktion.

Painon putoaminen

Painon putoamiseen voi toki olla monia syitä, epäsopiva ravinto (väärät energianlähteet ja huonosti sulavat raaka-aineet) sekä riittämättömästi toimiva ruoansulatus ovat erittäin yleisiä syitä. Mikäli koira ei saa ravinnostaan riittävästi energiaa ja elintoimintojensa ylläpitoon tarvittavia ravintoaineita ja aminohappoja, se alkaa hajottamaan niitä omista kudoksistaan (mm. luusto ja lihaksisto) verenkiertoon, josta ne kuljetetaan edelleen elintoimintojen kannalta tärkeimpiin kohteisiin.

tired_dog.jpg

Kipu ja ruokahaluttomuus

Ruoansulatusongelmat aiheuttavat koiralle aina epämukavaa oloa, jopa kipua. Koira saattaa myös kieltäytyä syömästä sille sopimatonta ruokaa joko kokonaan tai osittain. Jos huomaat koirallasi kipuoireita tai ruokahaluttomuutta, otathan yhteyttä koiran ravitsemuksen asiantuntijaan. Joskus oireet saadaan kuriin jo hyvin pienillä muutoksilla, esim. vähentämällä ruoan sisältämää rasvaa.

Avainsanat: iho-ongelmat, allergia, yliherkkyys, ruoansulatuskanava, korvatulehdus, furunkuloosi, kynsivallin tulehdus, ruokahaluttomuus, laihtuminen

Lähes kaikelle allerginen koira, vai onko sittenkään?

Keskiviikko 19.3.2014 - Heidi Edelman

Tarkoitukseni oli kirjoittaa ensimmäinen postaukseni iho-ongelmaisista koirista laajemmalti ajatellen, mutta saatuani tekstin valmiiksi huomasin keskittyneeni pelkästään allergiaoireisiin. Tärkeä aihe tämäkin joten kirjoittelen muista iho-ongelmista myöhemmin. :)

dog_and_chicken_eating.jpg

Ehdottomasti yleisimpiä ravitsemuksellisia ongelmia joihin törmään käytännön työssäni, ovat erilaiset iho-ongelmat, tulehduskierteet ja ruoka-aineallergiaoireet. Useimmiten ns. allergiaoireissa on kuitenkin kyse suoliston epätasapainosta ja ärsytystilasta, joka pidempään jatkuessaan aiheuttaa suoliston nukkapinnan vaurioitumisen ja sitä kautta altistaa erilaisille yliherkkyys- ja allergiaoireille. Tässä kohtaa on varmaankin syytä vähän valottaa tuota mekanismia näiden reaktioiden taustalla. 

Terveessä suolistossa ohutsuolen pinnan suolinukka ja sen epiteelisolut huolehtivat ravintoaineiden imeyttämisestä verenkiertoon. Ennen sitä ravintoaineet on kuitenkin pilkottava kemiallisesti pienempiin osiin, jotta ne olisivat elimistön hyödynnettävissä. Mikäli suoliston mikrofloora ei ole kunnolla kehittynyt, tai se on jostain syystä kärsinyt, ja lisäksi suoliston nukkapinta on vaurioitunut, ei ravintoaineiden pilkkoutumista tapahdu riittävässä määrin ja liian suuret proteiinifraktiot pääsevät läpäisemään suoliston limakalvot ja kulkeutuvat edelleen verenkiertoon. Tämä käynnistää elimistössä vasta-aineiden eli immunoglobuliinien muodostumisen ja allergisen reaktion. 

Yksinkertaistetusti voidaan sanoa että allergiareaktion aiheuttaja on proteiini ja syy reaktioon on puutteellinen proteiinien pilkkoutuminen. Koska suolisto ei ole kunnossa, eikä edellytyksiä proteiinien toimivalle pilkkoutumiselle ole, on selvää, että vaikka ruoka-aineita vaihdeltaisiin loputtomiin, pitkällä aikavälillä ongelmat jatkuvat edelleen ja koira "allergisoituu" yhä useammalle ruoka-aineelle. Elimistö käynnistää siis vasta-aineiden tuotannon aina sitä proteiinia kohtaan, jonka kanssa se kulloinkin on tekemisissä. Näin päädytään lopulta tilanteeseen, jossa koira on "kaikelle allerginen".

dog_eating_something.jpg

Tilanne ei kuitenkaan ole millään tavalla toivoton, päinvastoin jopa kohtalaisen nopeasti korjattavissa. Tällaisen koiran kuntoutuksessa täytyy keskittyä siihen että ravinto on mahdollisimman helposti sulavaa ja rasittaa näin ollen elimistöä mahdollisimman vähän. Onkin järkevää koostaa kuntoutusajan ruokavalio yhdestä mahdollisimman helposti sulavasta hiilihydraattilähteestä ja samoin yhdestä mahdollisimman helposti sulavasta proteiinin eli valkuaisen lähteestä. Mieluiten sellaisista, joiden kanssa koiran elimistö ei aiemmin ole ollut tekemisissä. Tästä voidaan käyttää myös nimitystä eliminaatiodieetti. Ruokavalion muutos ei tietenkään yksin riitä, vaan tarkoitus on sopivin tukikeinoin kuntouttaa suolisto siihen kuntoon että se kestää jatkossa myös muita ruoka-aineita. 

Tämän helposti sulavan, yksinkertaistetun ravinnon lisäksi kuntoutuksessa käytetään siis yksilöllisen tarpeen mukaan valittuja tukiravinteita, aminohappoja ja ravintolisiä. Useimmat ovat tietoisia siitä, että koiran suoliston bakteerikantaa voidaan tukea probioottivalmisteilla. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää millaisia valmisteita käytetään ja tässä onkin yksi kompastuskivi ja aihealue käsiteltäväksi tässä blogissa jatkossa. Ikävä kyllä markkinoilla on paljonkin koirille suunnattuja probioottivalmisteita, jotka eivät kuitenkaan koiralle sovellu vaan sisältävät jopa haitallisia aineita. Mutta se on tarina erikseen ja siitä myöhemmin lisää. 

Suoliston limakalvon ja nukkapinnan kuntoutumista puolestaan voidaan tehokkaasti tukea mm. aminohappovalmisteilla. Tämä kaikki on toki tehtävä ammattitaitoisen asiantuntijan (eläinnaturopaatti, koiran ravitsemusneuvoja) suositusten mukaan ja kontrolloidusti jotta päästään mahdollisimman hyviin tuloksiin turvallisesti.

Kuntoutumisaika riippuu siitä kuinka pitkään ongelmat ovat jatkuneet ja missä vaiheessa koiran elinkaarta ne ovat alkaneet mutta huomattavaa helpotusta oireisiin saadaan usein jo kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta. Pikkuhiljaa hoidon edetessä ruokavalioon pystytään lisäämään uusia ruoka-aineita ja koira alkaa sietämään myös niitä ruoka-aineita, jotka aiemmin aiheuttivat oireita. Hyvin harvoin on siis kyse todellisesta, pysyvästä ruoka-aineallergiasta.

Avainsanat: allergia, koira, iho-ongelmat, ruokavalio, yliherkkyys, suolisto