Like-a-Dog

4 suun terveyteen vaikuttavaa kivennäisainetta

Torstai 21.7.2016 klo 10:29 - Heidi Edelman

Jos luit edellisen artikkelimme, niin tiedät jo millä vitamiineilla on vaikutusta suun terveyteen ja miten niiden riittävä saanti ravinnosta turvataan koiran ruokavaliossa. Tämän viikon artikkelissa jatkamme ravintoaineiden käsittelyä ja esittelemme 4 kivennäisainetta, joilla on olennainen merkitys suun terveydessä.
dog_getting_a_biscuit.jpg

Kalsium

Kalsium osallistuu elimistössä moniin elintärkeisiin toimintoihin kuten entsyymien toimintaan, lihas- ja hermoimpulssien kulkuun, verisuonien supistumiseen ja laajenemiseen, veren hyytymiseen, glykogeenin aineenvaihduntaan, solujen erilaistumiseen ja jakautumiseen jne. Luuston toimiessa elimistön kalsiumvarastona, se vaikuttaa ennen kaikkea luuston hyvinvointiin, normaaliin kasvuun ja hampaiden muodostukseen. Myös ikenien terveydessä kalsiumilla on tärkeä osa.

Tärkeimmät kalsiumin saantilähteet koiran ruokavaliossa ovat: lohi, nokkonen, vihreälehtiset vihannekset kuten lehti- ja parsakaali, laktoosittomat hapanmaitotuotteet ja luujauho.

Magnesium

Magnesium- ja kalsiumaineenvaihdunta toimivat elimistössä tiiviissä yhteistyössä. Näitä kahta kivennäisainetta tulee siksi myös saada oikeassa suhteessa toisiinsa nähden  ravinnosta. Usein luuston terveydestä puhuttaessa painotetaan ainoastaan kalsiumin merkitystä, mutta ilman riittävää magnesiumin saantia kalsiumin luuta rakentava vaikutus häiriintyy. Sen lisäksi että magnesium auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon, se toimii itsekin tärkeänä osana luun rakennetta. Magnesiumin puute on usein taustalla mm. kasvuhäiriöiden synnyssä, ikääntyvän koiran energianpuutteessa ja suorituskyvyn laskussa, lihasjäykkyyksissä ja monissa muissa hyvinvointia heikentävissä tiloissa, joten sen riittävän saannin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Magnesium on äärimmäisen tärkeä entsyymiaktivaattori ja tärkeä myös hermoston toiminnalle.

Hyviä magnesiumin lähteitä koiralle ovat: luujauho, spelt, kaura, runsaasti kuitua sisältävät palkokasvit, vihreät lehtivihannekset ja liha.

Huomioitavaa on, että teollisesti valmistetuissa koiranruoissa ei ole huomioitu oikeaa kalsiumin ja magnesiumin suhdetta, usein ne eivät sisällä lainkaan magnesiumia, joten älä luota siihen että valmisruoista koirasi saa "kaiken tarvittavan", se toive ei nimittäin toteudu usean muunkaan ravintoaineen suhteen. Magnesiumin puute koirilla on erittäin yleistä, oireita ei vaan yleisesti ottaen osata tunnistaa!

Sinkki

Sinkki on tärkeä immuunijärjestelmää monin mekanismein tukeva hivenaine jolla on erityisesti myös limakalvoja suojaava vaikutus. Sillä on siis olennainen vaikutus mm. ikenien ja suun limakalvojen terveyteen.

Hyviä sinkin lähteitä koiralle ovat: maksa, liha, kananmuna, kala, pavut (vähäisessä määrin) ja viljat.

Pii

Pii on välttämätön hivenaine luun muodostukselle sekä kollageenin tuotannolle. Riittävä kollageenin tuotanto puolestaan on olennaisen tärkeää ienten terveelle rakenteelle. Piillä on niin ikään myös immuunijärjestelmää tukeva vaikutus. Se huolehtii muun muassa luiden, rustojen, jänteiden ja verisuonten seinämien terveydestä.

Koiran ravinnossa piin lähteinä toimivat: täysjyvävilja (vähäisessä määrin), vihreät lehtivihannekset, paprika, peltokorte ja juurekset.

Avainsanat: kalsium, magnesium, sinkki, pii, ienten terveys, suun terveys, hammasluu

5 vitamiinia jotka vaikuttavat suun terveyteen

Torstai 7.7.2016 klo 19:35 - Heidi Edelman

Viime viikon artikkelissa käsittelimme luonnollisia keinoja tukea lemmikin suun terveyttä. Suun terveys on riippuvainen monista tekijöistä mutta tiedätkö mitkä vitamiinit ovat olennaisia suun terveyden ylläpidossa ja miten turvaat niiden saannin koiran ruokavaliossa?
kuono.jpg

A-vitamiini

A-vitamiinia saadaan ravinnosta kahdessa eri muodossa, kasvikunnan tuotteista karotenoideina ja eläinperäisistä tuotteista sekä karotenoideina että retinoideina. Näistä molemmista muodostuu elimistössä retinolia, eli A-vitamiinia. Suun terveyttä ajatellen A-vitamiini vaikuttaa mm. limakalvojen terveyteen, luuston (eli myös hammasluun) muodostukseen ja immuunivasteeseen. Karotenoideilla on elimistössä myös antioksidanttivaikutus.
Merkittävimmät lähteet koiran ravinnossa: maksa, ankerias, kananmuna, kalanmaksaöljy, karotenoideja sisältävät värikkäät ja tummanvihreät kasvikset (pinaatti, nokkonen, porkkana, paprikat, ruusunmarja, persilja, lehtikaali jne.)

D-vitamiini

D-vitamiinia esiintyy ravinnossa eläinperäisenä kolekalsiferolina (D3) ja kasvikunnan ergokalsiferolina (D2). Elimistössä D-vitamiini on toiminnallisesti enemmänkin hormoni, kuin vitamiini ja sen tehtäviin kuuluu mm. huolehtia kalsium- ja fosfaattitasapainosta yhdessä lisäkilpirauhashormonin ja kalsitoniinin kanssa. D3-vitamiinin aktiivinen muoto, kalsitrioli osallistuu luun mineralisaatioon ja edistää kalsiumin sitoutumista luustoon. D-vitamiinilla on myös havaittu olevan immunologisia vaikutuksia. Suun terveyttä ajatellen koirien kohdalla D-vitamiinin tärkeimmät vaikutukset kohdistuvat lähinnä kivennäisaineenvaihduntaan sekä ienten ja hampaiden terveyteen.

D-vitamiinin luonnollisia lähteitä koiran ravinnossa ovat mm. rasvainen kala (esim. silakka, lohi, muikku, lahna), kalanmaksaöljy ja kananmunat.

B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu yhteensä kahdeksan eri vitamiinia, joilla on lukuisia erillisiä tehtäviä elimistössä mutta myös yhteisiä ja synergisiä vaikutuksia. B-vitamiineja onkin yleisesti ottaen järkevää käsitellä ja myös annostella kokonaisuutena. Suun terveyteen liittyen tärkeimpänä vaikutusalueena B-vitamiinien kohdalla voidaan nostaa esiin hammasluun ja limakalvojen terveys.

Koiran ruokavaliossa B-vitamiinien hyviä lähteitä ovat: kananmuna, maksa, munuainen, lihat, kalat, viljat, nokkonen, merilevä, tummanvihreät kasvikset ja porkkana. Kuuriluontoisesti hyvänä B-vitamiinilisänä voidaan käyttää esimerkiksi oluthiivahiutaleita.

C-vitamiini

C-vitamiinilla on terveyden kannalta monia kiehtovia ominaisuuksia. Se toimii elimistössä antioksidanttina, osallistuu useisiin eri entsyymisysteemeihin ja rasva-aineenvaihduntaan, suojaa raskasmetalleilta, edistää raudan imeytymistä, poistaa elimistöstä haitallisia yhdisteitä, vahvistaa vastustuskykyä jne. Terveen koiran elimistö pystyy tuottamaan noin 40mg C-vitamiinia/painokilo vuorokaudessa. Joissain tapauksissa on kuitenkin koirankin kohdalla perusteltua käyttää C-vitamiinilisää, esimerkiksi erilaisten sairaustilojen tukihoidossa. C-vitamiini on tärkeä tekijä kollageenin muodostuksessa ja riittävä kollageenin tuotanto on olennaista sidekudoksen, luuston, nivelten, hampaiden, ikenien ja verisuonten seinämän terveyden kannalta. Tulehdusten aikana C-vitamiinin tarve kohoaa.
Hyviä C-vitamiinin lähteitä koiran ruokavaliossa ovat: marjat, paprika, vihreät lehtivihannekset, nokkonen ja parsakaali.

K-vitamiini

K-vitamiini säätelee elimistössä kalsiumia sitovien proteiinien muodostusta. Kalsiumia sitovia proteiineja on mm. veressä, luustossa ja hampaissa. Ilman riittävää K-vitamiinin saantia veren hyytyminen ja luuston tiheys heikkenee. Riittävä K-vitamiinin saanti on tärkeää myös veren hyytymisen kannalta. Ravinnossa K-vitamiinia on kasvikunnan raaka-aineissa fyllokinonina (K1) ja eläinkunnan raaka-aineissa menakinonina (K2). Suolistobakteerit tuottavat jonkin verran menakinoneja mutta niistä imeytyy hyvin pieni osa. Lisäksi antibiootit, suolistosairaudet ja rasvan imeytymishäiriöt vähentävät hyödynnettävän K2-vitamiinin määrää.
K-vitamiinin lähteitä koiran ravinnossa ovat: maksa, juusto, lehtikaali, pinaatti, ruusukaali, nokkonen, persilja ja merilevä.
Seuraavassa artikkelissa lisää suun terveyteen vaikuttavia ravintoaineita!

Avainsanat: A-vitamiini, D-vitamiini, B-vitamiini, C-vitamiini, K-vitamiini, ienten terveys, hampaiden terveys, koiran ravinto, kollageenin tuotanto, vitamiinit