Like-a-Dog

5 vitamiinia jotka vaikuttavat suun terveyteen

Torstai 7.7.2016 klo 19:35 - Heidi Edelman

Viime viikon artikkelissa käsittelimme luonnollisia keinoja tukea lemmikin suun terveyttä. Suun terveys on riippuvainen monista tekijöistä mutta tiedätkö mitkä vitamiinit ovat olennaisia suun terveyden ylläpidossa ja miten turvaat niiden saannin koiran ruokavaliossa?
kuono.jpg

A-vitamiini

A-vitamiinia saadaan ravinnosta kahdessa eri muodossa, kasvikunnan tuotteista karotenoideina ja eläinperäisistä tuotteista sekä karotenoideina että retinoideina. Näistä molemmista muodostuu elimistössä retinolia, eli A-vitamiinia. Suun terveyttä ajatellen A-vitamiini vaikuttaa mm. limakalvojen terveyteen, luuston (eli myös hammasluun) muodostukseen ja immuunivasteeseen. Karotenoideilla on elimistössä myös antioksidanttivaikutus.
Merkittävimmät lähteet koiran ravinnossa: maksa, ankerias, kananmuna, kalanmaksaöljy, karotenoideja sisältävät värikkäät ja tummanvihreät kasvikset (pinaatti, nokkonen, porkkana, paprikat, ruusunmarja, persilja, lehtikaali jne.)

D-vitamiini

D-vitamiinia esiintyy ravinnossa eläinperäisenä kolekalsiferolina (D3) ja kasvikunnan ergokalsiferolina (D2). Elimistössä D-vitamiini on toiminnallisesti enemmänkin hormoni, kuin vitamiini ja sen tehtäviin kuuluu mm. huolehtia kalsium- ja fosfaattitasapainosta yhdessä lisäkilpirauhashormonin ja kalsitoniinin kanssa. D3-vitamiinin aktiivinen muoto, kalsitrioli osallistuu luun mineralisaatioon ja edistää kalsiumin sitoutumista luustoon. D-vitamiinilla on myös havaittu olevan immunologisia vaikutuksia. Suun terveyttä ajatellen koirien kohdalla D-vitamiinin tärkeimmät vaikutukset kohdistuvat lähinnä kivennäisaineenvaihduntaan sekä ienten ja hampaiden terveyteen.

D-vitamiinin luonnollisia lähteitä koiran ravinnossa ovat mm. rasvainen kala (esim. silakka, lohi, muikku, lahna), kalanmaksaöljy ja kananmunat.

B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu yhteensä kahdeksan eri vitamiinia, joilla on lukuisia erillisiä tehtäviä elimistössä mutta myös yhteisiä ja synergisiä vaikutuksia. B-vitamiineja onkin yleisesti ottaen järkevää käsitellä ja myös annostella kokonaisuutena. Suun terveyteen liittyen tärkeimpänä vaikutusalueena B-vitamiinien kohdalla voidaan nostaa esiin hammasluun ja limakalvojen terveys.

Koiran ruokavaliossa B-vitamiinien hyviä lähteitä ovat: kananmuna, maksa, munuainen, lihat, kalat, viljat, nokkonen, merilevä, tummanvihreät kasvikset ja porkkana. Kuuriluontoisesti hyvänä B-vitamiinilisänä voidaan käyttää esimerkiksi oluthiivahiutaleita.

C-vitamiini

C-vitamiinilla on terveyden kannalta monia kiehtovia ominaisuuksia. Se toimii elimistössä antioksidanttina, osallistuu useisiin eri entsyymisysteemeihin ja rasva-aineenvaihduntaan, suojaa raskasmetalleilta, edistää raudan imeytymistä, poistaa elimistöstä haitallisia yhdisteitä, vahvistaa vastustuskykyä jne. Terveen koiran elimistö pystyy tuottamaan noin 40mg C-vitamiinia/painokilo vuorokaudessa. Joissain tapauksissa on kuitenkin koirankin kohdalla perusteltua käyttää C-vitamiinilisää, esimerkiksi erilaisten sairaustilojen tukihoidossa. C-vitamiini on tärkeä tekijä kollageenin muodostuksessa ja riittävä kollageenin tuotanto on olennaista sidekudoksen, luuston, nivelten, hampaiden, ikenien ja verisuonten seinämän terveyden kannalta. Tulehdusten aikana C-vitamiinin tarve kohoaa.
Hyviä C-vitamiinin lähteitä koiran ruokavaliossa ovat: marjat, paprika, vihreät lehtivihannekset, nokkonen ja parsakaali.

K-vitamiini

K-vitamiini säätelee elimistössä kalsiumia sitovien proteiinien muodostusta. Kalsiumia sitovia proteiineja on mm. veressä, luustossa ja hampaissa. Ilman riittävää K-vitamiinin saantia veren hyytyminen ja luuston tiheys heikkenee. Riittävä K-vitamiinin saanti on tärkeää myös veren hyytymisen kannalta. Ravinnossa K-vitamiinia on kasvikunnan raaka-aineissa fyllokinonina (K1) ja eläinkunnan raaka-aineissa menakinonina (K2). Suolistobakteerit tuottavat jonkin verran menakinoneja mutta niistä imeytyy hyvin pieni osa. Lisäksi antibiootit, suolistosairaudet ja rasvan imeytymishäiriöt vähentävät hyödynnettävän K2-vitamiinin määrää.
K-vitamiinin lähteitä koiran ravinnossa ovat: maksa, juusto, lehtikaali, pinaatti, ruusukaali, nokkonen, persilja ja merilevä.
Seuraavassa artikkelissa lisää suun terveyteen vaikuttavia ravintoaineita!

Avainsanat: A-vitamiini, D-vitamiini, B-vitamiini, C-vitamiini, K-vitamiini, ienten terveys, hampaiden terveys, koiran ravinto, kollageenin tuotanto, vitamiinit