Like-a-Dog

Mitä tapahtuu jos koiran ruoansulatus ei toimi?

Maanantai 14.3.2016 klo 14:30 - Heidi Edelman

Viime viikon artikkelissa käsittelimme koiran ruoansulatusongelmien oireita ja niiden tunnistamista. Mitä sitten seuraa jos ruoansulatus ei toimi kunnolla?

dog_with_many_biscuits.jpg

Muun muassa suoliston heikko kunto johtaa väistämättä imeytymisongelmiin, mikä altistaa yksilön ravintoainepuutoksille ja johtaa ajan myötä immuniteetin heikkenemiseen. Ruoansulatusongelmien seurauksia voivat olla esimerkiksi:

Iho-ongelmat ja tulehdukset

Erilaiset iho-ongelmat ovat yksi yleisimmistä seurauksista liittyen ruoansulatuskanavan ongelmiin ja vääränlaiseen ravitsemukseen. Jos ruoansulatuskanava toimii vajaateholla tai ruoka on epäsopivaa ja huonosti sulavaa, on selvää että siitä seuraa ennen pitkää ongelmia. Jos ruoka ei sula kunnolla, ei koiran elimistö myöskään pysty hyödyntämään sen sisältämiä ravintoaineita. Ravitsemuksellisia iho-ongelmia voivat olla esimerkiksi: kynsivallin tulehdus, hot spot, kutina, hilseily, liian rasvainen iho ja turkki, furunkuloosi, hiivan liikakasvun aiheuttamat ongelmat kuten korvatulehdukset, peräaukon kutina, varpaanvälitulehdukset ja ihopoimutulehdukset.

Yliherkkyys- ja allergiaoireet

Pitkään jatkuessaan ruoansulatuskanavan epätasapainotila aiheuttaa limakalvojen ja suoliston nukkapinnan vaurioitumisen. Terveessä suolistossa ohutsuolen suolinukka ja epiteelisolut huolehtivat ravintoaineiden imeyttämisestä verenkiertoon. Ennen kuin ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon, on ne pilkottava kemiallisesti pienempiin osiin (monosakkarideiksi ja aminohapoiksi), jotta ne olisivat elimistön hyödynnettävissä. Mikäli suoliston mikrofloora ei ole kunnolla kehittynyt, tai se on jostain syystä kärsinyt, ja lisäksi suoliston nukkapinta on vaurioitunut, ei ravintoaineiden pilkkoutumista tapahdu riittävässä määrin. Tämä aiheuttaa sen, että liian suuret proteiinifraktiot pääsevät läpäisemään suoliston limakalvot ja kulkeutuvat edelleen verenkiertoon. Koska elimistö ei tunnista näitä proteiinifraktioita, se  käynnistää vasta-aineiden eli immunoglobuliinien muodostamisen ja allergisen reaktion.

Painon putoaminen

Painon putoamiseen voi toki olla monia syitä, epäsopiva ravinto (väärät energianlähteet ja huonosti sulavat raaka-aineet) sekä riittämättömästi toimiva ruoansulatus ovat erittäin yleisiä syitä. Mikäli koira ei saa ravinnostaan riittävästi energiaa ja elintoimintojensa ylläpitoon tarvittavia ravintoaineita ja aminohappoja, se alkaa hajottamaan niitä omista kudoksistaan (mm. luusto ja lihaksisto) verenkiertoon, josta ne kuljetetaan edelleen elintoimintojen kannalta tärkeimpiin kohteisiin.

tired_dog.jpg

Kipu ja ruokahaluttomuus

Ruoansulatusongelmat aiheuttavat koiralle aina epämukavaa oloa, jopa kipua. Koira saattaa myös kieltäytyä syömästä sille sopimatonta ruokaa joko kokonaan tai osittain. Jos huomaat koirallasi kipuoireita tai ruokahaluttomuutta, otathan yhteyttä koiran ravitsemuksen asiantuntijaan. Joskus oireet saadaan kuriin jo hyvin pienillä muutoksilla, esim. vähentämällä ruoan sisältämää rasvaa.

Avainsanat: iho-ongelmat, allergia, yliherkkyys, ruoansulatuskanava, korvatulehdus, furunkuloosi, kynsivallin tulehdus, ruokahaluttomuus, laihtuminen