Like-a-Dog

Tiedätkö miksi lemmikkisi on punkkimagneetti?

Keskiviikko 15.6.2016 klo 10:51 - Heidi Edelman

Onko koirasi tai kissasi varsinainen punkkimagneetti? Oletko koskaan miettinyt miksi punkit tarttuvat hanakasti juuri sinun koiraasi mutta naapurin karvakuono saa olla niiltä rauhassa? Miksi samassa maastossa liikkuvista eläimistä toiset saavat punkkeja ja toiset eivät? Siihen on yksinkertainen selitys josta harvoin kuulee puhuttavan punkkihysterian yhteydessä.

cute_dog_sitting.jpg

Isäntäeläimestä verta imevä puutiainen on loinen. Yleisesti ottaen loisia houkuttelevat immuniteetiltaan heikot yksilöt tai hyvin nuoret yksilöt, joiden immuunijärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt eikä näin ollen siis toimi täydellä teholla. Ehdottomasti tehokkainta punkkien ja muidenkin loisten ehkäisyä on siis tukea lemmikkisi yleisterveyttä ja immuniteettia!

Markkinoilla on laaja valikoima häätövalmisteita, joilla valitettavasti on myös laaja kirjo haittavaikutuksia. Häätövalmisteissa yleisesti käytettäviä vaikuttavia aineita ovat mm. permetriini, imidaklopridi, deltametriini ja fipronil, jotka ovat erittäin myrkyllisiä karsinogeeneja, hermomyrkkyjä, teratogeenejä (sikiölle epämuodostumia aiheuttava aine) sekä dermatogeenejä. Yleisesti tunnettuja haittavaikutuksia ovat mm. vauriot aivoissa, keuhkoissa, maksassa ja munuaisissa, keuhkoödeema, luuydin sairaudet, syöpä, ihon kutina, koordinaatio ongelmat, vapina, hengitysvaikeudet, epileptiset kohtaukset ja sikiövauriot. Antaisitko näiden aineiden joutua kosketuksiin oman tai lapsesi ihon kanssa? Et varmasti, miksi siis altistaisit lemmikkisi niille. Vaikka vaikuttavien aineiden pitoisuudet häätövalmisteissa ovat laskennallisesti "turvallisia" nisäkkäille, eikä kaikille yksilöille tule välittömiä, ulkoisesti havaittavia haittavaikutuksia, kutsuisitko silti näitä aineita turvalliseksi? Joka kerta kun lemmikkisi elimistö joutuu tekemisiin vieraan aineen tai kemikaalin kanssa, sen elimistö reagoi siihen jollain tavalla. Useimmiten reaktio ei tietenkään näy ulospäin, vaikka näkyviä välittömiäkin haittavaikutuksia ja jopa kuolemantapauksia on raportoitu paljon. Mutta vaikkei reaktio ole ulkoisesti havaittava, se ei silti tarkoita ettei sitä tapahdu, tai että nämä aineet olisivat turvallisia käyttää. Ne imeytyvät joka tapauksessa jossain määrin ihon läpi lemmikkisi verenkiertoon ja keskushermostoon, jossa ne aivan varmasti eivät ole kovinkaan toivottuja vieraita. Ajatellaanpa maalaisjärjellä kuinka vaarallisista aineista on kyse jos tuotteen etiketti kehottaa käyttämään annostellessa suojahansikkaita, välttämään kosketusta oman ja lapsesi ihon, huonekalujen ja vuodevaatteiden kanssa ja jos annostelutiheydeksi riittää kerran kuukaudessa tai jopa kerran kesässä?

Myöskään kaikki luonnolliset häätövalmisteet eivät ole turvallisia käyttää, ihan samalla tavalla niillä voi olla haittavaikutuksia. Luonnollisissa häätövalmisteissa vaikuttavia aineita ovat mm. D-limoneeni, geranioli, terpeenit ja linaloli, joiden mahdollisia haittavaikutuksia ovat allergiset reaktiot, ihon kutina ja tulehdukset, hermostolliset vauriot, pahoinvointi, maksa- ja munuaisvauriot. Luonnolliset häätövalmisteet sisältävät hyvin usein myös runsain määrin eteerisiä öljyjä, kuten geranium, tea tree, sitronella, laventeli ja eukalyptus, joista osa on eläimille jopa myrkyllisiä. Vaikka osa eteerisistä öljyistä (esim. laventeli) on turvallisia kohtuudella ja ulkoisesti käytettynä myös lemmikin hoidossa, on niiden käytössä silti noudatettava tiettyä varovaisuutta. Usein myös luonnollisissa punkkipannoissa on juuri eteerisistä öljyistä johtuen valtavan voimakas tuoksu, mikä sinällään jo aiheuttaa eläimelle tukalaa oloa.

Miten sitten punkkeja voisi turvallisesti torjua? Vahvista eläimen luonnollista vastustuskykyä oikeanlaisen ravinnon, probioottien, terveellisten rasvahappojen, vitamiinien ja hivenaineiden avulla. Pyydä ravitsemuksen suunnitteluun apua ammattilaiselta, jotta voit olla varma siitä että lemmikkisi saa ruoastaan tarvittavat ravintoaineet oikeassa suhteessa. Tarvittaessa vastustuskyvyn tehostamisessa voidaan harkitusti käyttää apuna myös antioksidantteja ja muita tukiravinteita. Tärkeää on myös huolehtia säännöllisesti sekä eläimen että elinympäristön puhtaudesta. Voit tehdä turvallisen punkki- ja hyönteiskarkotteen oheisen videon ohjeiden mukaan:

https://www.youtube.com/watch?v=zoQ3syPeusE

Lue myös Punkki! -oppaamme ja nauti kesästä turvallisesti ilman punkkeja. Klikkaa kuvaa ja poimi omasi talteen!

Punkki.jpg

Avainsanat: punkit, loiset, vastustuskyky, häätövalmisteet