Like-a-Dog

Kärsiikö lemmikkisi pelkotiloista?

Tiistai 16.8.2016 klo 19:40 - Heidi Edelman

Eläimen pelolle voi olla monia taustasyitä. Pelko saattaa olla selkeästi traumaperäinen, eläin saattaa heijastaa muiden lajitovereiden, laumanjäsenten tai ihmisten pelkoja, joskus pelon syntyperää voi olla jopa mahdoton jäljittää. Myös ravitsemukselliset puutostilat saattavat kärjistää eläimen reaktioita. Olipa syy mikä tahansa, pelkotilojen hoitoon löytyy kokeilemisen arvoisia keinoja. Lue lisää tästä postauksesta!

cat_in_a_mirror.jpg

Olipa kyseessä kissa, koira tai hevonen, apu pelkotiloihin saattaa löytyä esimerkiksi näistä:

  • Varmista että huolehdit eläimen riittävästä kivennäisten ja B-vitamiinin saannista, sillä esim. magnesiumin puute saattaa aiheuttaa aistiyliherkkyyttä ts. vaikuttaa myös ääni-, valo- ja kosketusherkkyyteen! B-vitamiinien puute altistaa myös erilaisille hermostoperäisille oireille. Riittävä b-vitamiinien saanti tukee stressinsietokykyä ja hermoston normaalia toimintaa.
  • Kauranversouute on turvallinen ja lempeä keino tukea eläimen autonomista hermostoa stressaavien tilanteiden aikana. Se lievittää sekä fyysisiä että psyykkisiä stressireaktioita, mm. stressiripulia ja pahoinvointia. Aloita annostelu hyvissä ajoin päivää, jopa kahta ennen stressaavaa tilannetta. Voit annostella uutetta 3 kertaa päivässä ruoan yhteydessä tai veteen sekoitettuna suoraan suuhun. Käytä mieluiten alkoholitonta uutetta, esim. Soria Natural Avena Sativa-uute. Kerta-annostus: 1 tippa/painokilo, max. kuitenkin 25 tippaa. Hetkellisesti voit tarvittaessa antaa yhden suuremman annoksen. Anna kuitenkin max. 1,5 kertainen annos ja aloita ohjeen mukaisella annostuksella!
  • Bach Rescue Remedy-tipat tai suihke. Monissa euroopan maissa ambulansseissa ensiaputarkoituksessa käytetty uute. Ehkäisee shokkia ja tukee stressaavien tilanteiden aikana, tasapainottaa stressi- ja pelkoreaktioita. Voidaan käyttää myös yhdessä kauranversouutteen kanssa. Tippana annostellaan 4 kertaa päivässä 4 tippaa suoraan eläimen suuhun tai neljä tippaa eläimen juoma-astiaan. Suihkeena voidaan käyttää myös suihkuttamalla ilmaan huoneessa, jossa eläin oleilee. Tarvittaessa voidaan hetkellisesti annostella jopa puolen tunnin välein mikäli eläin reagoi voimakkaasti pelon aiheuttamaan stressiin. 

bach_mimulus_FIN_pethealth.jpg

  • Bach Mimulus auttaa eläintä, joka on pelokas ja hermostunut. Eläin näyttää pelkonsa melko avoimesti kehonkielellään, se vapisee, tärisee, piiloutuu, luimistaa korviaan, hikoilee tai vinkuu pelottavan tilanteen kohdatessaan. Eläimet, joilla on tiettyjä pelkoja kuten ukkonen, ilotulitteet, muut eläimet, polttopuiden paukahdukset tai pimeän pelko, hyötyvät myös Mimuluksesta. Käyttö kuten Rescue Remedyn kohdalla.
  • Eteerinen 100% laventeliöljy. Sekä fyysisesti että psyykkisesti tasapainottava, rauhoittava eteerinen öljy. Tiputa muutama tippa esim. tilaan, jossa eläin oleilee. Voit myös tiputtaa pari tippaa laimentamattomana kämmenelle ja sipaista esim. eläimen korvalehtien kärkiin. Eteerinen öljy haihtuu melko nopeasti, joten sitä on hyvä lisätä muutaman tunnin välein. Älä kuitenkaan yliannostele!

Jos eläin kärsii voimakkaista pelkotiloista tai kotihoidosta ei ole apua, varaa aika vastaanotollemme.

Avainsanat: eläimen pelkotilat, pelko, laventeliöljy, pimeän pelko, paukkuarkuus, kauranversouute, rescue remedy, magnesium, mimulus, b-vitamiini, lastauskammo

4 suun terveyteen vaikuttavaa kivennäisainetta

Torstai 21.7.2016 klo 10:29 - Heidi Edelman

Jos luit edellisen artikkelimme, niin tiedät jo millä vitamiineilla on vaikutusta suun terveyteen ja miten niiden riittävä saanti ravinnosta turvataan koiran ruokavaliossa. Tämän viikon artikkelissa jatkamme ravintoaineiden käsittelyä ja esittelemme 4 kivennäisainetta, joilla on olennainen merkitys suun terveydessä.
dog_getting_a_biscuit.jpg

Kalsium

Kalsium osallistuu elimistössä moniin elintärkeisiin toimintoihin kuten entsyymien toimintaan, lihas- ja hermoimpulssien kulkuun, verisuonien supistumiseen ja laajenemiseen, veren hyytymiseen, glykogeenin aineenvaihduntaan, solujen erilaistumiseen ja jakautumiseen jne. Luuston toimiessa elimistön kalsiumvarastona, se vaikuttaa ennen kaikkea luuston hyvinvointiin, normaaliin kasvuun ja hampaiden muodostukseen. Myös ikenien terveydessä kalsiumilla on tärkeä osa.

Tärkeimmät kalsiumin saantilähteet koiran ruokavaliossa ovat: lohi, nokkonen, vihreälehtiset vihannekset kuten lehti- ja parsakaali, laktoosittomat hapanmaitotuotteet ja luujauho.

Magnesium

Magnesium- ja kalsiumaineenvaihdunta toimivat elimistössä tiiviissä yhteistyössä. Näitä kahta kivennäisainetta tulee siksi myös saada oikeassa suhteessa toisiinsa nähden  ravinnosta. Usein luuston terveydestä puhuttaessa painotetaan ainoastaan kalsiumin merkitystä, mutta ilman riittävää magnesiumin saantia kalsiumin luuta rakentava vaikutus häiriintyy. Sen lisäksi että magnesium auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon, se toimii itsekin tärkeänä osana luun rakennetta. Magnesiumin puute on usein taustalla mm. kasvuhäiriöiden synnyssä, ikääntyvän koiran energianpuutteessa ja suorituskyvyn laskussa, lihasjäykkyyksissä ja monissa muissa hyvinvointia heikentävissä tiloissa, joten sen riittävän saannin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Magnesium on äärimmäisen tärkeä entsyymiaktivaattori ja tärkeä myös hermoston toiminnalle.

Hyviä magnesiumin lähteitä koiralle ovat: luujauho, spelt, kaura, runsaasti kuitua sisältävät palkokasvit, vihreät lehtivihannekset ja liha.

Huomioitavaa on, että teollisesti valmistetuissa koiranruoissa ei ole huomioitu oikeaa kalsiumin ja magnesiumin suhdetta, usein ne eivät sisällä lainkaan magnesiumia, joten älä luota siihen että valmisruoista koirasi saa "kaiken tarvittavan", se toive ei nimittäin toteudu usean muunkaan ravintoaineen suhteen. Magnesiumin puute koirilla on erittäin yleistä, oireita ei vaan yleisesti ottaen osata tunnistaa!

Sinkki

Sinkki on tärkeä immuunijärjestelmää monin mekanismein tukeva hivenaine jolla on erityisesti myös limakalvoja suojaava vaikutus. Sillä on siis olennainen vaikutus mm. ikenien ja suun limakalvojen terveyteen.

Hyviä sinkin lähteitä koiralle ovat: maksa, liha, kananmuna, kala, pavut (vähäisessä määrin) ja viljat.

Pii

Pii on välttämätön hivenaine luun muodostukselle sekä kollageenin tuotannolle. Riittävä kollageenin tuotanto puolestaan on olennaisen tärkeää ienten terveelle rakenteelle. Piillä on niin ikään myös immuunijärjestelmää tukeva vaikutus. Se huolehtii muun muassa luiden, rustojen, jänteiden ja verisuonten seinämien terveydestä.

Koiran ravinnossa piin lähteinä toimivat: täysjyvävilja (vähäisessä määrin), vihreät lehtivihannekset, paprika, peltokorte ja juurekset.

Avainsanat: kalsium, magnesium, sinkki, pii, ienten terveys, suun terveys, hammasluu