Like-a-Dog

Aktiivikoiran lihashuolto

Keskiviikko 11.5.2016 klo 7:30 - Heidi Edelman

Aktiivisesti harrastavan, työskentelevän tai kilpailevan koiran säännöllisestä lihashuollosta kannattaa huolehtia optimaalisen suorituskyvyn ylläpitämiseksi. Riittävään lihashuoltoon kuuluu omistajan/koiran ohjaajan suorittaman lihashuollon lisäksi myös säännölliset ammattilaisen suorittamat tutkimukset ja asianmukaiset hoidot sekä omistajan/koiran ohjaajan opastaminen kotona tehtävän lihashuollon suhteen.

labrador-retriver_running.jpg

Hieronta on maailman vanhimpia hoitomenetelmiä ja erittäin tehokas hoitomuoto myös koiran suorituskyvyn ylläpitämisessä sekä kivun poistamisessa. Sen tulisikin kuulua jokaisen aktiivisen koiran säännölliseen perushuoltoon.

Hieronnan käyttömahdollisuuksia ovat mm.

  • toimintakyvyn ja terveyden ylläpito
  • kivun lievitys
  • ongelmien ennaltaehkäisy
  • palautumisen edistäminen
  • nivelten oikeiden liikeratojen ylläpito ja virheasentojen korjaus
  • lihaksiston elastisuuden lisääminen ja ylläpito
  • kuntoutuksen edistäminen vammojen, loukkaantumisten tai lääkinnällisten toimenpiteiden jälkeen
  • koiran ja ihmisen välisen kontaktin vahvistaminen

Miten ja miksi hieronta edistää koiran hyvinvointia?

Hieronnan teho yllämainituissa tilanteissa perustuu pääasiallisesti lihasten ja lihaskalvojen venymiseen, hieronnassa vapautuvien välittäjäaineiden vaikutukseen sekä lymfanestekierron tehostumiseen.

Kivun lievitys tapahtuu sekä kemiallista tietä välittäjäaineiden, kuten endorfiinien, vapautumisen myötä että fysiologista tietä raajan ja kehon käytön normalisoitumisena. Hieronta edistää rentoutumista ja lihastasapainoa sekä parantaa nivelten liikeratoja jänteiden ja ligamenttien elastisuuden paranemisen myötä. Tämä auttaa eläintä löytämään normaalin kehonasennon, jolloin myös kuormitus jakautuu fysiologisesti oikein. Kireyksien lievittyminen vapauttaa verenkiertoa ja -virtausta edistäen hapenkuljetusta ja kuona-aineiden poistoa.

Imunestekierto nopeutuu hieronnan vaikutuksesta, mikä vähentää kudosten turvotusta. Paranemisprosessia voidaan nopeuttaa myös arpikudoksen käsittelyllä ja sidekudosten venytyksellä jolloin ihonalaiset kiinnikkeet ja arpikudos pehmenee.

Hieronta ylläpitää tehokkaasti koiran notkeutta ja koordinaatiota.

Jos koiran kilpailu/-työskentelykausi on selkeästi jaksotettu, kannattaa koira hierottaa säännöllisesti ennen ja jälkeen kauden. Myös kauden aikana jos oireita ilmenee. Jos koira kilpailee tai työskentelee jatkuvasti, on myös lihashuollon tarve jatkuvaa ja se kannattaa jaksottaa osaksi säännöllistä ohjelmaa.

Ammattitaitoiselta urheilukoirahierojalta saat apua myös aktiivikoiran ravitsemuksen ja tasapainoisen treeniohjelman suunnitteluun.

Avainsanat: lihashuolto, hieronta, imunestekierto, lymfanestekierto, kivun lievitys, palautuminen, kuntoutus, notkeus, koordinaatio