Like-a-Dog

4 suun terveyteen vaikuttavaa kivennäisainetta

Torstai 21.7.2016 klo 10:29 - Heidi Edelman

Jos luit edellisen artikkelimme, niin tiedät jo millä vitamiineilla on vaikutusta suun terveyteen ja miten niiden riittävä saanti ravinnosta turvataan koiran ruokavaliossa. Tämän viikon artikkelissa jatkamme ravintoaineiden käsittelyä ja esittelemme 4 kivennäisainetta, joilla on olennainen merkitys suun terveydessä.
dog_getting_a_biscuit.jpg

Kalsium

Kalsium osallistuu elimistössä moniin elintärkeisiin toimintoihin kuten entsyymien toimintaan, lihas- ja hermoimpulssien kulkuun, verisuonien supistumiseen ja laajenemiseen, veren hyytymiseen, glykogeenin aineenvaihduntaan, solujen erilaistumiseen ja jakautumiseen jne. Luuston toimiessa elimistön kalsiumvarastona, se vaikuttaa ennen kaikkea luuston hyvinvointiin, normaaliin kasvuun ja hampaiden muodostukseen. Myös ikenien terveydessä kalsiumilla on tärkeä osa.

Tärkeimmät kalsiumin saantilähteet koiran ruokavaliossa ovat: lohi, nokkonen, vihreälehtiset vihannekset kuten lehti- ja parsakaali, laktoosittomat hapanmaitotuotteet ja luujauho.

Magnesium

Magnesium- ja kalsiumaineenvaihdunta toimivat elimistössä tiiviissä yhteistyössä. Näitä kahta kivennäisainetta tulee siksi myös saada oikeassa suhteessa toisiinsa nähden  ravinnosta. Usein luuston terveydestä puhuttaessa painotetaan ainoastaan kalsiumin merkitystä, mutta ilman riittävää magnesiumin saantia kalsiumin luuta rakentava vaikutus häiriintyy. Sen lisäksi että magnesium auttaa kalsiumia kiinnittymään luustoon, se toimii itsekin tärkeänä osana luun rakennetta. Magnesiumin puute on usein taustalla mm. kasvuhäiriöiden synnyssä, ikääntyvän koiran energianpuutteessa ja suorituskyvyn laskussa, lihasjäykkyyksissä ja monissa muissa hyvinvointia heikentävissä tiloissa, joten sen riittävän saannin merkitystä ei voi liikaa korostaa. Magnesium on äärimmäisen tärkeä entsyymiaktivaattori ja tärkeä myös hermoston toiminnalle.

Hyviä magnesiumin lähteitä koiralle ovat: luujauho, spelt, kaura, runsaasti kuitua sisältävät palkokasvit, vihreät lehtivihannekset ja liha.

Huomioitavaa on, että teollisesti valmistetuissa koiranruoissa ei ole huomioitu oikeaa kalsiumin ja magnesiumin suhdetta, usein ne eivät sisällä lainkaan magnesiumia, joten älä luota siihen että valmisruoista koirasi saa "kaiken tarvittavan", se toive ei nimittäin toteudu usean muunkaan ravintoaineen suhteen. Magnesiumin puute koirilla on erittäin yleistä, oireita ei vaan yleisesti ottaen osata tunnistaa!

Sinkki

Sinkki on tärkeä immuunijärjestelmää monin mekanismein tukeva hivenaine jolla on erityisesti myös limakalvoja suojaava vaikutus. Sillä on siis olennainen vaikutus mm. ikenien ja suun limakalvojen terveyteen.

Hyviä sinkin lähteitä koiralle ovat: maksa, liha, kananmuna, kala, pavut (vähäisessä määrin) ja viljat.

Pii

Pii on välttämätön hivenaine luun muodostukselle sekä kollageenin tuotannolle. Riittävä kollageenin tuotanto puolestaan on olennaisen tärkeää ienten terveelle rakenteelle. Piillä on niin ikään myös immuunijärjestelmää tukeva vaikutus. Se huolehtii muun muassa luiden, rustojen, jänteiden ja verisuonten seinämien terveydestä.

Koiran ravinnossa piin lähteinä toimivat: täysjyvävilja (vähäisessä määrin), vihreät lehtivihannekset, paprika, peltokorte ja juurekset.

Avainsanat: kalsium, magnesium, sinkki, pii, ienten terveys, suun terveys, hammasluu

Koiran ruoansulatuskanavaa tukevia ravintolisiä

Tiistai 29.3.2016 klo 20:00 - Heidi Edelman

Maaliskuun aiemmissa blogipostauksissa olen käsitellyt koiran ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, niiden oireita, seurauksia ja sopivan ravinnon suuntaviivoja. On olemassa myös joitakin ravintolisiä, joita voidaan käyttää helpottamaan oireita ja edistämään paranemista. Tähän artikkeliin on koottu muutamia niistä.

dog_ball.jpe

PIIHAPPOGEELI

Akuutin maha- ja suolistokatarrin aikana voidaan koiralle antaa limakalvoja suojaavaa piihappogeeliä noin 15-30 minuuttia ennen ruokailua useamman kerran päivässä. Ongelmana piihappogeelin annostelussa on usein se, ettei se ole koiralle kovinkaan maistuvaa eikä koira välttämättä sellaisenaan suostu sitä syömään. Tällöin piihappogeeliin voidaan sekoittaa minimaalinen annos esim. laadukasta, kylmäpuristettua kookosöljyä tai laadukasta kalaöljyä, lähinnä tuoksuksi maistuvuuden lisäämiseksi. Piihappogeeliin voi sekoittaa myös pienen määrän vettä ja annostella geelin suoraan koiran suuhun pienen lääkeruiskun avulla jos ei koira suostu muuten geeliä syömään.

KAURANVERSOUUTE

Kauranversouute rauhoittaa autonomista hermostoa, se on turvallinen ja lempeä keino lievittää erilaisia stressiperäisiä maha- ja suolistohäiriöiden oireita sekä pahoinvointia. Voit annostella uutetta 3 kertaa päivässä ruoan yhteydessä tai veteen sekoitettuna suoraan suuhun. Käytä mieluiten alkoholitonta uutetta, esim. Soria Natural Avena Sativa-uute. Kerta-annostus eläimellä: 1 tippa/painokilo, max. kuitenkin 25 tippaa.

PROBIOOTIT

Probiootteja kannattaa käyttää sekä akuuttien että kroonisten suolistosairauksien tukihoidossa. Varsinkin antibioottikuurin aikana ne suojaavat suoliston suotuisaa bakteerikantaa, minkä vuoksi niillä on myös immuniteettia tehostava vaikutus. Probiooteilla on myös ravintoaineiden imeytymistä tukeva vaikutus. Ne auttavat mm. pilkkomaan valkuaista, mikä vähentää ravitsemusperäisten yliherkkyysreaktioiden todennäköisyyttä. Probiootit estävät patogeenibakteeriston ja hiivan kasvua suolistossa ja niillä on kaasun muodostusta estävä vaikutus.

L-GLUTAMIINI

L-glutamiini on aminohappo, joka vahvistaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee yliherkkyysreaktioita ehkäisemällä immuunijärjestelmän ”ylilyöntejä”. Eräs tärkeä glutamiinin ominaisuus on sen kyky vahvistaa maha-suolikanavan limakalvoja parantamalla solujen uusiutumiskykyä, jolloin sitä voidaan käyttää esim. mahahaavan ja ärtyneen suoliston hoitoon. Sillä on suojaava vaikutus myös suolen sisältöön liittyviä haitallisia aineita ja mikrobeja vastaan. Erityisesti usein uudistuvat solut ja solut, jotka tarvitsevat paljon energiaa (suolisto, aivot, lihakset) tarvitsevat runsaasti glutamiinia.

B-VITAMIINIT

Varsinkin pitkään jatkuneiden tai usein toistuvien suolistohäiriöiden hoidossa B-vitamiinilisä on tarpeen monestakin syystä. Erilaiset imeytymishäiriöt ja suoliston ärsytystilat altistavat B-vitamiinien puutokselle ja toisaalta myös B-vitamiinien puutos voi olla yksi syy toistuviin suolistohäiriöihin. B-vitamiinit ovat olennaisen tärkeitä hiilihydraattien, rasvojen, proteiinien ja aminohappojen normaalille metabolialle. B12-vitamiini edesauttaa hyödyllisten suolistobakteerien kasvua.

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruoansulatuskanavaa hoitavan ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: probiootit, suolistohäiriöt, l-glutamiini, kauranversouute, b-vitamiinit, piihappogeeli, koiran ruoansulatusongelmat, maitohappobakteeri koiralle