Like-a-Dog

3 luonnollista keinoa huolehtia lemmikin suuhygieniasta

Torstai 30.6.2016 klo 13:44 - Heidi Edelman

Suun puhtaudesta ja terveydestä huolehtiminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti lemmikin yleisterveyteen. Ilman huolellista hoitoa hampaiden ja suun terveys voi heikentyä merkittävästi. Säännöllinen hampaiden puhdistus, hammaskiven ehkäisy ja tarvittaessa sen huolellinen poistaminen ehkäisevät tehokkaasti ientulehduksia, jotka aiheuttavat eläimelle paitsi kipua ja verenvuotoa ikenistä, myös näistä aiheutuvaa ruokahaluttomuutta. Pitkään jatkuessaan suussa piilevät tulehdukset saattavat levitä myös muualle elimistöön heikentäen eläimen yleisterveyttä. Pitkään jatkunut, hoitamaton tulehdus voi löystyttää  hampaiden tukikudoksia jopa siinä määrin että eläin lopulta menettää hampaitaan.

Tiedätkö kuinka voit luonnollisin keinoin huolehtia eläimen suuhygieniasta? Nappaa tästä artikkelista 3 vinkkiä suun luonnolliseen hyvinvointiin!

1456.jpg

1. MERILEVÄ

Merilevää on käytetty jo pitkään plakin ja hammaskiven ehkäisyyn eläimillä. Se on käytännössä todettu erittäin tehokkaaksi ja turvalliseksi keinoksi ehkäistä plakin ja hammaskiven muodostusta, sekä pehmentää jo olemassa olevaa hammaskiveä, jolloin se on helpompi puhdistaa pois. Merilevän teho perustuu pääsääntöisesti sen sisältämiin fenolisiin yhdisteisiin, jotka pystyvät estämään patogeenibakteerien kasvua suussa säilyttäen kuitenkin samalla suun hyödylliset bakteerit. Useimmat merilevälajikkeet sisältävät myös runsaasti pitkäketjuisia polysakkarideja, jotka toimivat prebiootteina ja edistävät hyödyllisten bakteerien, probioottien, kasvua. Kaupalliset  antibakteeriset suuhygieniatuotteet toimivat pitkälti antibiootin tapaan tappaen myös hyödylliset bakteerit jolloin patogeenibakteereille tarjoutuu oivallinen tilaisuus kasvaa takaisin entistä vahvempina ja vastustuskykyisempinä kantoina.
Lisäksi merilevä sisältää runsain määrin aminohappoja, vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, jotka täydentävät tärkeiden ravintoaineiden saantia lemmikkisi ruokavaliossa. Valitse mieluiten luomulaatuinen, laadukas merilevävalmiste, jolloin saat tuotteesta parhaan hyödyn ja voit olla varma sen puhtaudesta. Hyviä tuotteita ovat ainakin Voimaruoka Luomu Merilevärouhe ja Bioteekin Luomu Merilevärouhe. Annostelu: pienet koirat/kissat 1/8 tl päivässä, keskikokoiset ja suuret koirat 1/4 tl päivässä.

2. HARJAUS KOOKOSÖLJYLLÄ

Kookosöljy on luontaisesti antibakteerinen, maistuva ja kaiken lisäksi edullinen. Ihmisillä öljypurskuttelun kookosöljyllä on todistettu merkittävästi vähentävän plakin muodostusta ja ienongelmia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/
Vaikka harjauksella ei päästä aivan samoihin tuloksiin kuin öljypurskuttelulla, kookosöljy on siitä huolimatta aivan loistava hammastahna koiralle tai kissalle ihan sellaisenaan! Se ei sisällä haitallisia kemikaaleja tai vaahtoaineita eikä keinotekoisia aromeja, mutta taistelee tehokkaasti plakkia muodostavia bakteereja vastaan ja on useimmiten sellaisenaan suorastaan herkkua lemmikille. Jos eläin ei ole vielä tottunut hampaiden harjaukseen, voit aloittaa totuttelun hieromalla pienen määrän kookosöljyä sormella huolellisesti kaikkialle ikeniin. Kun eläin tottuu kookosöljyn makuun ja hampaiden käsittelyyn, voit alkaa pikkuhiljaa käyttämään myös harjaa apuna puhdistuksessa.

3. HAMPAILLE TÖITÄ

Koiralla on lajityypillisesti luontainen tarve pureskella. Pureskelu vahvistaa hampaiden tukikudoksia ja auttaa myös puhdistamaan hampaita. Jos koirallasi on arat ikenet tai niissä on tulehdusta eikä se mielellään pureskele kovempia luita, voit kokeilla antaa sille esimerkiksi porkkanan pureskeltavaksi. Aidoista luista puruvoimaltaan vahva koira saattaa saada irti teräviä paloja, jotka ovat nieluun tai ruoansulatuskanavaan joutuessaan vaarallisia. Tästä syystä itse suosin nahasta puristettuja puruluita. Nekään eivät aivan riskittömiä ole, joten älä koskaan jätä koiraa valvomatta kun sillä on pureskeltavaa! Valitse pureskeltavaksi aina 100% puhtaita nahka/luutuotteita, jotka eivät sisällä keinotekoisia maku-, väri- tai täyteaineita.

Jos eläimellä on selkeästi ientulehduksen oireita, pahanhajuinen hengitys, punoittavat, vuotavat tai ärtyneet ikenet, näkyvää hammaskiveä, heikko ruokahalu tai hampaiden tukikudokset ovat löystyneet (hampaat heiluvat), on syytä varata aika eläinlääkäriin, jossa eläimen suu voidaan tutkia ja hoitaa asianmukaisesti rauhoituksessa sekä kartoittaa mahdollinen lääkityksen tarve.

 


Lähteet:

http://www.realnatural.org/seaweed-extracts-inhibit-bacteria-that-cause-gum-disease/

http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/07/04/seaweed-could-fight-tooth-decay-bacillus-licheniformis_n_1648274.html

Avainsanat: ientulehdus, hammaskivi, suuhygienia, kookosöljy, merilevä, puruluut, bioteekin luomu merilevärouhe, voimaruoka luomu merilevärouhe