Like-a-Dog

Koiran ruoansulatuskanavaa tukevia ravintolisiä

Tiistai 29.3.2016 klo 20:00 - Heidi Edelman

Maaliskuun aiemmissa blogipostauksissa olen käsitellyt koiran ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, niiden oireita, seurauksia ja sopivan ravinnon suuntaviivoja. On olemassa myös joitakin ravintolisiä, joita voidaan käyttää helpottamaan oireita ja edistämään paranemista. Tähän artikkeliin on koottu muutamia niistä.

dog_ball.jpe

PIIHAPPOGEELI

Akuutin maha- ja suolistokatarrin aikana voidaan koiralle antaa limakalvoja suojaavaa piihappogeeliä noin 15-30 minuuttia ennen ruokailua useamman kerran päivässä. Ongelmana piihappogeelin annostelussa on usein se, ettei se ole koiralle kovinkaan maistuvaa eikä koira välttämättä sellaisenaan suostu sitä syömään. Tällöin piihappogeeliin voidaan sekoittaa minimaalinen annos esim. laadukasta, kylmäpuristettua kookosöljyä tai laadukasta kalaöljyä, lähinnä tuoksuksi maistuvuuden lisäämiseksi. Piihappogeeliin voi sekoittaa myös pienen määrän vettä ja annostella geelin suoraan koiran suuhun pienen lääkeruiskun avulla jos ei koira suostu muuten geeliä syömään.

KAURANVERSOUUTE

Kauranversouute rauhoittaa autonomista hermostoa, se on turvallinen ja lempeä keino lievittää erilaisia stressiperäisiä maha- ja suolistohäiriöiden oireita sekä pahoinvointia. Voit annostella uutetta 3 kertaa päivässä ruoan yhteydessä tai veteen sekoitettuna suoraan suuhun. Käytä mieluiten alkoholitonta uutetta, esim. Soria Natural Avena Sativa-uute. Kerta-annostus eläimellä: 1 tippa/painokilo, max. kuitenkin 25 tippaa.

PROBIOOTIT

Probiootteja kannattaa käyttää sekä akuuttien että kroonisten suolistosairauksien tukihoidossa. Varsinkin antibioottikuurin aikana ne suojaavat suoliston suotuisaa bakteerikantaa, minkä vuoksi niillä on myös immuniteettia tehostava vaikutus. Probiooteilla on myös ravintoaineiden imeytymistä tukeva vaikutus. Ne auttavat mm. pilkkomaan valkuaista, mikä vähentää ravitsemusperäisten yliherkkyysreaktioiden todennäköisyyttä. Probiootit estävät patogeenibakteeriston ja hiivan kasvua suolistossa ja niillä on kaasun muodostusta estävä vaikutus.

L-GLUTAMIINI

L-glutamiini on aminohappo, joka vahvistaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee yliherkkyysreaktioita ehkäisemällä immuunijärjestelmän ”ylilyöntejä”. Eräs tärkeä glutamiinin ominaisuus on sen kyky vahvistaa maha-suolikanavan limakalvoja parantamalla solujen uusiutumiskykyä, jolloin sitä voidaan käyttää esim. mahahaavan ja ärtyneen suoliston hoitoon. Sillä on suojaava vaikutus myös suolen sisältöön liittyviä haitallisia aineita ja mikrobeja vastaan. Erityisesti usein uudistuvat solut ja solut, jotka tarvitsevat paljon energiaa (suolisto, aivot, lihakset) tarvitsevat runsaasti glutamiinia.

B-VITAMIINIT

Varsinkin pitkään jatkuneiden tai usein toistuvien suolistohäiriöiden hoidossa B-vitamiinilisä on tarpeen monestakin syystä. Erilaiset imeytymishäiriöt ja suoliston ärsytystilat altistavat B-vitamiinien puutokselle ja toisaalta myös B-vitamiinien puutos voi olla yksi syy toistuviin suolistohäiriöihin. B-vitamiinit ovat olennaisen tärkeitä hiilihydraattien, rasvojen, proteiinien ja aminohappojen normaalille metabolialle. B12-vitamiini edesauttaa hyödyllisten suolistobakteerien kasvua.

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruoansulatuskanavaa hoitavan ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: probiootit, suolistohäiriöt, l-glutamiini, kauranversouute, b-vitamiinit, piihappogeeli, koiran ruoansulatusongelmat, maitohappobakteeri koiralle

Minkälaista ruokaa ruoansulatusongelmista kärsivälle koiralle?

Tiistai 22.3.2016 klo 20:34 - Heidi Edelman

Minkälaista ruokaa koiralle voi antaa ripulin aikana? Entä jos koiralla on maha- ja/tai suolistokatarri ja kaikki ruoka tuntuu aiheuttavan koiralle pahoinvointia, kipua tai ripulia? Oli kyse sitten mistä vaan ruoansulatuskanavan epätasapaino- tai häiriötilasta, on perusperiaate ruoalle oikeastaan sama: mahdollisimman helposti sulavaa. Hyvä sulavuus saavutetaan oikeilla raaka-ainevalinnoilla ja valmistusmenetelmällä, eli kevyesti kypsentämällä (paitsi viljat hyvin haudutettuna).

IBD.jpg

Jotta ruoka olisi helposti sulavaa, se ei saa olla liian kuituista, eikä liian rasvaista.

Hiilihydraatin lähteeksi voidaan valita esimerkiksi puuroutuva valkoinen riisi jossa on maltillisesti kuitua tai kaurahiutale, jossa on hieman enemmän kuitua mutta kaura toisaalta muodostaa hyvin limakalvoja suojaavaa limaa ja on usein yksinkertaisesti puhtaampi raaka-aine kuin riisi. Mikäli valitset riisin, se täytyy ehdottomasti huuhdella hyvin ennen keittämistä ja hauduttaa n.1,5 tuntia. Kaura ei tarvitse aivan niin pitkää kypsennysaikaa, sille riittää n. 40 minuuttia.

Proteiinin lähteeksi valittavan lihan/kanan/kalan tulee olla vähärasvaista, luutonta ja sidekudoksetonta. Vähärasvaisuus tarkoittaa alle 10% rasvaa. Ole tarkkana ostaessasi koirille markkinoitua luuttomaksi mainittua lihaa, niissäkin usein joukkoon on jauhettu mm. jänteitä, henkitorvia, keuhkoja jne. Näillä ei juurikaan ole ravintoarvoa ja ne toimivat ruoansulatuskanavassa ainoastaan ärsyttävänä tekijänä. Tällaisen lihan aminohappokoostumus on huomattavasti huonompi verrattuna laadukkaaseen luuttomaan ja sidekudoksettomaan lihaan.

Lisäksi ruokaan voidaan lisätä pieni määrä kasviksia, esim. kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa, paprikaa jne. Soseutus ja kevyt kypsennys parantavat kasvisten hyödynnettävyyttä. Voit myös lisätä valmiiseen ruoka-annokseen maltillisen määrän viherjauhetta, kuten vehnänorasta tai nokkosta. Älä kuitenkaan sisällytä akuutista ruoansulatusongelmasta kärsivän koiran ruokaan uusia ainesosia vaan pitäydy raaka-aineissa, joita tiedät koiran sietävän hyvin.

Esimerkki ruokaohje normaalilla kulutuksella olevalle kotikoiralle:

200 g kaurahiutaleita tai valkoista puuroriisiä
400 g kanaa
40 g kukkakaalia

Hauduta kaurahiutaleita puolisen tuntia ja riisiä reilun tunnin ajan ennen kuin lisäät lihan ja kasvikset. Sekoita liha ja kasvikset puuron joukkoon ja anna kypsyä kevyesti. Jäähtynyt ruoka säilyy jääkaapissa useita päiviä ja halutessasi voit myös pakastaa osan myöhempää käyttöä varten. Tarjoa ruoka kuitenkin koiralle aina huoneenlämpöisenä, ei jääkaappikylmänä tai jäätyneenä!

Tämä ruokaohje on yksinkertaistettu ja jatkuvassa käytössä vaatii monipuolistamista sekä täydentäviä ravintolisiä, mutta sitä voidaan hyödyntää lyhyitä aikoja (muutamia viikkoja) tällaisenaan.

Akuutin ripulin ruokavaliohoito:

Mikäli koiran ruokahalu on normaali ripulin aikana tai ruoka ylipäätään maistuu, ei koiraa ole tarpeen paastottaa. Voit käyttää esimerkiksi seuraavaa ohjetta:

4 kananmunaa
runsaasti vettä

Kypsennä kananmunat runsaassa vesimäärässä paistinpannulla ilman rasvaa munakokkeliksi. Koira ei välttämättä ole janoinen ripulin aikana, mutta tarvitsee runsaasti nestettä, joten jätä munakokkeli reilusti vetiseksi. Anna ruokaa pieninä annoksina ( 1 rkl ) useaan kertaan (4-5 kertaa) päivän mittaan ja lisää jokaiseen ruoka-annokseen maitohappobakteereita. 

Jos koira on syönyt ongelmitta ensimmäisen päivän ajan, voidaan seuraavina päivinä ruokaan lisätä varovasti laktoositonta raejuustoa tai vähärasvaista lihaa sekä pieni määrä valkoista puuroriisiä.

Älä käytä koiralle maitohappobakteerivalmistetta joka sisältää inuliinia! Valitettavasti useat koirille markkinoidut tuotteet sisältävät inuliinia ajatuksena että inuliini toimisi koiran suolistossa prebioottina, kuten se ihmisellä toimii. Koiran ja ihmisen suoliston bakteerikanta kuitenkin eroaa toisistaan huomattavasti, eikä inuliini ole koiralle suositeltava prebiootti sen vuoksi ettei terveen koiran suolistossa ole riittävässä määrin niitä Lactobacillus ja Bifidobacterium-maitohappobakteereita jotka inuliinia pystyvät hyödyntämään. Koiralla varsinkin Bifidobacterium-maitohappobakteerin pitoisuus on alhainen. Kun näitä bakteereita ei ole riittävästi käyttämään inuliinia kokonaan, se toimii kasvualustana patogeenibakteereille ja hiivoille. Samasta syystä inuliini aiheuttaa myös joillekin ihmisille ongelmia. Terveen ihmisen suolistossa juuri Lactobacillus ja Bifidobacterium-maitohappobakteerit näyttelevät suurta osaa, ja silloin inuliini ei pääse toimimaan patogeenibakteerien ja hiivan kasvualustana, koska nämä bakteerit hyödyntävät sen kokonaan. Mutta jos suoliston bakteerikanta on jostain syystä häiriintynyt, niin ongelmia on tiedossa. On aina vaarallista olettaa että se, mikä on sopivaa ihmiselle, sopii myös koiralle. Valitettavan usein kuitenkin ravintolisien ja valmisruokien valmistajat näin tekevät.

koiran suolisto-ongelmat.jpg

Älä myöskään käytä koiralle maitohappobakteerivalmistetta, joka sisältää sokereita (maltodekstriini, glukoosi, laktoosi), sillä sokereiden lisäämisen koiran ruokavalioon on havaittu muuttavan suoliston bakteeritasapainoa (John C. Torrey, The Regulation of the Intestinal Flora of Dogs through Diet).

Lisää probiooteista koiran suolisto-ongelmien hoidossa:

http://www.elainlaakariin.fi/probiootit-koiran-suolisto-ongelmien-hoidossa/

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruoansulatuskanavaa hoitavan ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: IBD, koiran ruoansulatusongelmat, koiran suolistosairaudet, koiran ripuli, mahakatarri, suolistokatarri, maitohappobakteeri koiralle

Koiran ruoansulatusongelmat: tunnista oireet!

Maanantai 7.3.2016 - Heidi Edelman

Koiran ruoansulatusongelmat ja niiden oireet eivät aina ole helposti tunnistettavissa ja joskus oireet voivat olla niin piileviä ettei omistaja osaa yhdistää koiran käytöstä mahdollisiin ongelmiin lainkaan.

puppy_eating_something.jpg

Alla on listattu 5 oiretta, jotka saattavat viitata ruoansulatusongelmiin ja joiden syyt tulisi aina selvittää:

1. Huono ruokahalu

Koiran syömättömyyteen tai heikkoon ruokahaluun on yleensä aina jokin syy! Syy saattaa löytyä mm. hormonaalisista muutoksista, sisäelinsairaudesta, hammasongelmista, stressistä jne. Hyvin yleinen syy syömättömyydelle on niinkin yksinkertainen asia kuin epäsopiva ravinto. Koirat ovat viisaita eläimiä, siinäkin mielessä viisaita että kieltäytyvät osittain tai kokonaan syömästä epäsopivaa ravintoa, joka aiheuttaa niille tukalaa oloa tai jopa kipua. Vaikka koira olisi "aina" ollut huono syömään, toisin sanoen sen ruokahalu olisi ollut huono jo luovutusiästä lähtien, tai sitä ennen, syy voi silti löytyä epäsopivan ravinnon aiheuttamasta ärsytyksestä ruoansulatuskanavassa. Esimerkiksi maha-/suolistokatarri on koirilla tänä päivänä hyvin yleinen vaiva ja aiheuttaa kivuliaisuutensa takia mm. ruokahaluttomuutta. Ruokahaluttomuus on vakava oire, jonka syyt tulee aina selvittää!

2. Oksentelu

Toistuva oksentelu on selkeä merkki siitä että jotakin on pielessä ja se harvoin jää huomaamatta. Oksentelua voi esiintyä joko tyhjästä mahasta, jolloin koira usein oksentaa keltaista vaahtoa, tai heti ruokailun jälkeen, jolloin koira oksentaa osan tai kaiken syömästään ruoasta. Tyhjästä mahasta oksentelua usein edeltää kipu, joka saattaa ilmetä koiran levottomuutena tai oleiluna ns. "leikkiinkutsuasennossa", eli kyynärät maassa ja takaosa ylhäällä.

3. Voimakas "kurina" tai "vinkuminen" mahalaukun tai suoliston alueella

Meillä ihmisillä on tapana yrittää keksiä järjellisiä selityksiä ilmiöille, joita emme ymmärrä. Usein koiran mahan kurinaa selitetäänkin sillä että "sillä on varmaan nälkä" tai jollain muulla helposti mieleen tulevalla syyllä. Mutta koiran mahasta ei normaalitilassa kuulu mitään kurinoita, lurinoita tai murinoita, ei varsinkaan niin voimakkaita ääniä jotka on mahdollista kuulla jopa toiseen huoneeseen, kuten usein esimerkiksi akuutin mahakatarrin yhteydessä tapahtuu.

4. Ruohon syöminen

Tietyssä määrin ruohon syöminen on koiralle aivan normaalia. Tämä tarkoittaa tilanteita, joissa koira silloin tällöin napsaisee korren suuhunsa ja tyytyväisenä mutustelee sen napaansa. Epänormaaliksi ruohon syöminen muuttuu silloin kun koira maanisesti tai lähes maanisesti laiduntaa karkeaa heinää aina ulkona ollessaan tai pyytää jopa yöllä ulos ja ryntää syömään heinää. Tällöin kyseessä on koiran yritys helpottaa tuntemaansa epämukavaa oloa tai kipua, yleensä joko nielussa tai mahalaukussa. Koira saattaa samasta syystä johtuen syödä muutakin epäsopivaa, esimerkiksi keppejä, sukkia, kahvinporoja, lunta tai nuolla jatkuvasti vaikkapa sohvaa, mattoa tai vaatteita.

5. Ripuli tai sulamaton ruoka ulosteessa

Toistuva tai selittämätön ripuli on selkeä merkki ruoansulatusongelmista eikä myöskään varmasti jää omistajalta huomaamatta. Sulamaton ruoka ulosteessa sen sijaan saattaa jäädä huomaamatta. Niin epämukavalta kuin se saattaa kuulostaakin, koiran ulostetta olisi silloin tällöin hyvä tarkastella silmämääräisesti sen vuoksi että siinä tapahtuvat muutokset antavat selkeitä merkkejä koiran terveydentilasta ja ongelmien ilmetessä nämä muutokset saattavat johtaa jäljille siitä mikä koiran terveydessä on pielessä.

Mikäli koirallasi on yllä lueteltuja oireita, ota yhteyttä ajanvaraukseemme: http://www.pethealth.fi/2

Ensiavuksi voit myös kokeilla e-oppaastamme löytyviä kattavia ohjeita ruoansulatuskanavaa hellivän ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: oksentelu, ripuli, heinän syönti, ruoansulatusongelmat, koira, ruokahalu, mahalaukku