Like-a-Dog

Miksi koira ei syö?

Perjantai 15.3.2019 klo 17:36 - Heidi Edelman

Koiran ruokahaluttomuus on oire, jonka taustasyiden selvittäminen usein jää liian vähäiselle huomiolle. Huonosti syövä koira leimataan helposti nirsoksi, vaikka todellisuudessa lähes aina koiran huonolle ruokahalulle on terveydellinen syy, joka tulee selvittää ja hoitaa. Mistä koiran ruokahaluttomuus voi johtua ja mitä on tehtävissä?

dog_eating.jpg

Koiran syömättömyyteen tai heikkoon ruokahaluun voi olla useita eri taustatekijöitä, joista tässä listattuna vain muutamia:

 • hormonaaliset muutokset (valeraskaus, yliseksuaalisuus jne.)
 • stressi
 • ruoansulatuskanavan sairaudet, esim. gastriitti tai koliitti (ei läheskään aina diagnosoitu tai omistajan tiedossa!)
 • sisäelinsairaudet
 • hammas- ja ienongelmat
 • yksilölle epäsopiva ravinto ja sen aiheuttama limakalvoärsytys, kipu tai pahoinvointi (Hyvin yleinen syy! Kyseessä usein jokin ärsytystä aiheuttava tekijä, joka toiselle yksilölle voi sopia vallan mainiosti, esim. lihan sekaan jauhettu luuaines tai ruoan korkea rasvapitoisuus. Tästä syystä oireilevan koiran ruokavalio kannattaa aina tarkistuttaa ammattilaisella, sillä oireita ylläpitävät tekijät ovat usein sellaisia, joita ei itse tule lainkaan ajatelleeksi.)
 • emotionaalinen järkytys (laumanjäsenen poismeno, onnettomuus, säikähdys)

Hormonaaliset muutokset, gastriitti ja epäsopivan ravinnon aiheuttama ruoansulatuskanavan oireilu ovat näistä hyvin yleisiä syitä. Omistajan voi olla kuitenkin vaikea itse havaita pieniä vihjeitä siitä että kaikki ei ole ruoansulatuskanavassa kunnossa. Joskus omistajan silmään ainoa oire koiralla on ruokahaluttomuus, mutta tarkemmassa ammattilaisen tekemässä haastattelussa ja tutkimuksessa löytyy hyvinkin selkeät ja hoidettavat syyt ruokahaluttomuudelle.

Koirat ovat viisaita eläimiä, siinäkin mielessä viisaita, että kieltäytyvät osittain tai kokonaan syömästä epäsopivaa ravintoa, joka aiheuttaa niille tukalaa oloa tai jopa kipua. Vaikka koira olisi "aina" ollut huono syömään, toisin sanoen sen ruokahalu olisi ollut huono jo luovutusiästä lähtien, tai sitä ennenkin, ei se silti tarkoita ettei asialle olisi mitään tehtävissä. Oli ruokahaluttomuuden syy mikä tahansa, niin apua siihen useimmiten löytyy. 

Pelkällä ruokavaliolla ei tietenkään korjata hormonaalimuutoksia, hammasongelmia tai sisäelinsairauksia mutta tukihoitona oikeanlaisella ruokavaliolla on näissäkin aivan valtava vaikutus. Eläinnaturopaatilla on lisäksi käytössään mm. kasvilääkintä, homeopatia, aminohapot ja ravintolisät, joilla sitten saadaankin jo merkittävää parannusta aikaan. Yhteistyössä eläinlääkärin kanssa toimiessa tulokset ovat suoraan nähtävissä mm. verikoetuloksissa.

Mitä tehdä jos koira ei syö?

Olen itse paininut vuosia sitten oman koirani kohdalla paljonkin ruokahaluttomuuden kanssa ja tavannut lukuisia asiakkaita joiden koirat ovat olleet huonoja tai erittäin huonoja syömään. Tiedän paremmin kuin hyvin miten turhauttavaa voi pahimmillaan olla kun koira kieltäytyy syömästä. Varsinkin hormonaalimuutosten kyseessä ollessa ruokahaluttomuus voi olla niin voimakasta, etteivät edes parhaimmat herkut kelpaa. Tällöin ruokahalun kannalta ei tietenkään ole juurikaan merkitystä sillä, onko ruoka helposti sulavaa tai käytetäänkö ruoansulatuskanavaa hoitavia ravintolisiä. Mutta epäsäännöllinen ruokailurytmi ja mahdollisesti pitkätkin syömättömyyden kaudet altistavat ruoansulatuskanavan limakalvovaurioille, joiden ehkäisemiselle ja joista kuntoutumiselle edellä mainitut asiat ovat olennaisen tärkeitä. 

Pitkään jatkuvalla syömättömyydellä ja huonolla ruokahalulla on myös muita pitkäaikaisvaikutuksia, kuten esimerkiksi ravintoainepuutokset ja niiden aiheuttamat terveydelliset ongelmat. 

E-oppaastamme löydät kattavat ohjeet ruoansulatuskanavaa kuntouttavan ruokavalion suunnitteluun ja ruoansulatuskanavaa hoitavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue oppaasta lisää täältä!

Vaikka koirasi söisi tällä hetkellä raakaravintoa ja haluaisit sen jatkossakin syövän sitä, siirrä se silti oppaassa ohjeistetun kuntoutusjakson ajaksi haudutetulle ruoalle, jotta ruoansulatuskanava saa toipua rauhassa. Huomioi myös, että toipuminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja pitäytymistä hoitosuunnitelmassa.

Jos oireet eivät helpota kohtuullisessa ajassa, varaa aika vastaanotollemme, jossa ongelmaa voidaan selvittää tarkemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Mitä pidempään ongelma jatkuu hoitamattomana, sitä enemmän terveydellisiä vaikutuksia syömättömyydellä on, ja sitä kauemmin niistä kestää kuntoutua. 

 

Avainsanat: ruokahaluton koira, nirso koira, koiran ruokahaluttomuus, koiran hormonaaliongelmat, koiran ruokinta, koiran ruoansulatuskanava, koira ei syö, koiran närästys, koira oksentaa, miksi koira ei syö

Närästääkö?

Keskiviikko 12.10.2016 klo 11:29 - Heidi Edelman

"Närästys" on monelle koiran omistajalle tuttu käsite ja diagnoosi. Liian tuttu. Sen sijaan närästyksen taustasyyt ja hoito eivät, sillä niistä on kovin vähän tietoa saatavilla. Minkälaisia oireita närästykseen koiralla liitetään, mistä oireilu voi johtua ja ennen kaikkea miten närästystä voidaan hoitaa? 

unspecified2.jpg

Närästykseen yleisesti liitetyt oireet koiralla voivat johtua useasta eri ruoansulatuskanavan toiminnallisesta häiriöstä, rakenteellisesta muutoksesta tai ruoansulatuselimistön sairaudesta. Taustasyyt tulisi aina selvittää parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Yleisimpiä närästykseen liitettyjä oireita koiralla ovat:

 • oksentelu tyhjästä mahasta (keltaista sappinestettä, mahdollisesti lisäksi valkoista vaahtoa)
 • voimakas tarve syödä karkeaa heinää
 • maiskuttelu, nieleskely, röyhtäily
 • lisääntynyt syljen eritys pahoinvoinnin seurauksena
 • lisääntynyt huulten, raajojen, huonekalujen, mattojen, lajitovereiden tai ihmisten nuoleminen
 • keppien, maa-aineksen, käpyjen tai muun karhean ja epäsopivan materiaalin syöminen
 • ruokahaluttomuus
 • lisääntynyt juominen tai lumen syöminen
 • köyristynyt asento tai ns. ”leikkiinkutsu-asento” akuutin kivun seurauksena
 • voimakas kurina tai vinkuminen mahalaukun tai suoliston alueella
 • mahdollinen vatsan alueen aristus
 • levottomuus

Mitä närästys on?

Termillä ”närästys” yleisesti tarkoitetaan polttavaa tunnetta, joka aiheutuu happaman mahansisällön takaisinvirtauksesta ruokatorveen. Ruokatorven limakalvo ei kestä happamia mahanesteitä samalla tavoin kuin mahalaukun limakalvo, mistä seuraa ruokatorven limakalvon ärtyminen ja ns. närästyksen tunne. Koirilla esiintyy jonkin verran tällaista takaisinvirtausta ja tilasta käytetään nimitystä gastroesofageaalirefluksi. Kyseessä ei siis ole mahalaukun suolahapon liiallinen eritys eli liikahappoisuus, vaan toiminnallinen häiriö. Siksi hoitona yleisesti käytetyt suolahapposalpaajat ja mahansuojalääkkeet eivät ole oikea keino lähestyä tätä ongelmaa, vaikka ne oireita hetkeksi helpottavatkin. Pidemmässä käytössä ne tuovat mukanaan helposti ruoansulatus- ja imeytymisongelmia. Ruoansulatuskanavan limakalvoja voidaan suojata ja kuntouttaa luontaisilla, turvallisilla keinoilla vahingoittamatta elimistön omia ruoansulatusmekanismeja. 

Mikä avuksi?

Mitä sitten voit tehdä jos epäilet koirallasi närästystä? Tärkeimmät suuntaviivat tällä tavoin oireilevan koiran ruokinnassa ovat:

 • tasainen ruokailurytmi (pieniä aterioita 3-4 päivässä, ruokailuväli max. 10 tuntia)
 • vähärasvainen, helposti sulava ruoka (kuntoutusaikana vähintään 2 kuukauden ajan ruoka kevyesti kypsennettynä vaikka koira olisi normaalisti raakaruokinnalla!)
 • luuton, rustoton, sidekudokseton, laadukas valkuaisen lähde (=helppo sulavuus)
 • ruoansulatusta ja ruoansulatuskanavan toipumista tuetaan tarkoitukseen sopivilla ravintolisillä, kuten probiootit, ruoansulatusentsyymit, l-glutamiini, piihappogeeli, kauranversouute jne.
 • vähärasvaisuus (alle 10% rasvaa) huomioidaan aivan kaikessa mitä koira syö, myös makupaloissa

Kuntoutusjakson ruokavalio ja hoito-ohjelma kannattaa suunnitella yhdessä koiran ravitsemuksen ammattilaisen kanssa, jotta kaikki hoidon onnistumisen kannalta tarpeelliset osatekijät tulevat varmasti huomioiduksi ja saat oikeat annostusohjeet sekä tuotesuositukset ravintolisien suhteen ja vältyt turhalta tuskailulta ja hakuammunnalta. Yksikin, joskus hyvin pieni oireita ylläpitävä tekijä kokonaisuudessa voi vaarantaa toipumisen kokonaan tai pitkittää oireilua turhaan. Pika-avuksi vinkkejä lyhytaikaisen ruokavalion suunnitteluun saat täältä.

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!Avainsanat: koiran närästys, koiran oksentelu, koiran ruokahaluttomuus, ruoansulatuskanavan toiminnalliset häiriöt, gastroesofageaalirefluksi, oksentelu tyhjästä mahasta, närästys

Mitä tapahtuu jos koiran ruoansulatus ei toimi?

Maanantai 14.3.2016 klo 14:30 - Heidi Edelman

Viime viikon artikkelissa käsittelimme koiran ruoansulatusongelmien oireita ja niiden tunnistamista. Mitä sitten seuraa jos ruoansulatus ei toimi kunnolla?

dog_with_many_biscuits.jpg

Muun muassa suoliston heikko kunto johtaa väistämättä imeytymisongelmiin, mikä altistaa yksilön ravintoainepuutoksille ja johtaa ajan myötä immuniteetin heikkenemiseen. Ruoansulatusongelmien seurauksia voivat olla esimerkiksi:

Iho-ongelmat ja tulehdukset

Erilaiset iho-ongelmat ovat yksi yleisimmistä seurauksista liittyen ruoansulatuskanavan ongelmiin ja vääränlaiseen ravitsemukseen. Jos ruoansulatuskanava toimii vajaateholla tai ruoka on epäsopivaa ja huonosti sulavaa, on selvää että siitä seuraa ennen pitkää ongelmia. Jos ruoka ei sula kunnolla, ei koiran elimistö myöskään pysty hyödyntämään sen sisältämiä ravintoaineita. Ravitsemuksellisia iho-ongelmia voivat olla esimerkiksi: kynsivallin tulehdus, hot spot, kutina, hilseily, liian rasvainen iho ja turkki, furunkuloosi, hiivan liikakasvun aiheuttamat ongelmat kuten korvatulehdukset, peräaukon kutina, varpaanvälitulehdukset ja ihopoimutulehdukset.

Yliherkkyys- ja allergiaoireet

Pitkään jatkuessaan ruoansulatuskanavan epätasapainotila aiheuttaa limakalvojen ja suoliston nukkapinnan vaurioitumisen. Terveessä suolistossa ohutsuolen suolinukka ja epiteelisolut huolehtivat ravintoaineiden imeyttämisestä verenkiertoon. Ennen kuin ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon, on ne pilkottava kemiallisesti pienempiin osiin (monosakkarideiksi ja aminohapoiksi), jotta ne olisivat elimistön hyödynnettävissä. Mikäli suoliston mikrofloora ei ole kunnolla kehittynyt, tai se on jostain syystä kärsinyt, ja lisäksi suoliston nukkapinta on vaurioitunut, ei ravintoaineiden pilkkoutumista tapahdu riittävässä määrin. Tämä aiheuttaa sen, että liian suuret proteiinifraktiot pääsevät läpäisemään suoliston limakalvot ja kulkeutuvat edelleen verenkiertoon. Koska elimistö ei tunnista näitä proteiinifraktioita, se  käynnistää vasta-aineiden eli immunoglobuliinien muodostamisen ja allergisen reaktion.

Painon putoaminen

Painon putoamiseen voi toki olla monia syitä, epäsopiva ravinto (väärät energianlähteet ja huonosti sulavat raaka-aineet) sekä riittämättömästi toimiva ruoansulatus ovat erittäin yleisiä syitä. Mikäli koira ei saa ravinnostaan riittävästi energiaa ja elintoimintojensa ylläpitoon tarvittavia ravintoaineita ja aminohappoja, se alkaa hajottamaan niitä omista kudoksistaan (mm. luusto ja lihaksisto) verenkiertoon, josta ne kuljetetaan edelleen elintoimintojen kannalta tärkeimpiin kohteisiin.

tired_dog.jpg

Kipu ja ruokahaluttomuus

Ruoansulatusongelmat aiheuttavat koiralle aina epämukavaa oloa, jopa kipua. Koira saattaa myös kieltäytyä syömästä sille sopimatonta ruokaa joko kokonaan tai osittain. Jos huomaat koirallasi kipuoireita tai ruokahaluttomuutta, otathan yhteyttä koiran ravitsemuksen asiantuntijaan. Joskus oireet saadaan kuriin jo hyvin pienillä muutoksilla, esim. vähentämällä ruoan sisältämää rasvaa.

Avainsanat: iho-ongelmat, allergia, yliherkkyys, ruoansulatuskanava, korvatulehdus, furunkuloosi, kynsivallin tulehdus, ruokahaluttomuus, laihtuminen

Koiran ruoansulatusongelmat: tunnista oireet!

Maanantai 7.3.2016 - Heidi Edelman

Koiran ruoansulatusongelmat ja niiden oireet eivät aina ole helposti tunnistettavissa ja joskus oireet voivat olla niin piileviä ettei omistaja osaa yhdistää koiran käytöstä mahdollisiin ongelmiin lainkaan.

puppy_eating_something.jpg

Alla on listattu 5 oiretta, jotka saattavat viitata ruoansulatusongelmiin ja joiden syyt tulisi aina selvittää:

1. Huono ruokahalu

Koiran syömättömyyteen tai heikkoon ruokahaluun on yleensä aina jokin syy! Syy saattaa löytyä mm. hormonaalisista muutoksista, sisäelinsairaudesta, hammasongelmista, stressistä jne. Hyvin yleinen syy syömättömyydelle on niinkin yksinkertainen asia kuin epäsopiva ravinto. Koirat ovat viisaita eläimiä, siinäkin mielessä viisaita että kieltäytyvät osittain tai kokonaan syömästä epäsopivaa ravintoa, joka aiheuttaa niille tukalaa oloa tai jopa kipua. Vaikka koira olisi "aina" ollut huono syömään, toisin sanoen sen ruokahalu olisi ollut huono jo luovutusiästä lähtien, tai sitä ennen, syy voi silti löytyä epäsopivan ravinnon aiheuttamasta ärsytyksestä ruoansulatuskanavassa. Esimerkiksi maha-/suolistokatarri on koirilla tänä päivänä hyvin yleinen vaiva ja aiheuttaa kivuliaisuutensa takia mm. ruokahaluttomuutta. Ruokahaluttomuus on vakava oire, jonka syyt tulee aina selvittää!

2. Oksentelu

Toistuva oksentelu on selkeä merkki siitä että jotakin on pielessä ja se harvoin jää huomaamatta. Oksentelua voi esiintyä joko tyhjästä mahasta, jolloin koira usein oksentaa keltaista vaahtoa, tai heti ruokailun jälkeen, jolloin koira oksentaa osan tai kaiken syömästään ruoasta. Tyhjästä mahasta oksentelua usein edeltää kipu, joka saattaa ilmetä koiran levottomuutena tai oleiluna ns. "leikkiinkutsuasennossa", eli kyynärät maassa ja takaosa ylhäällä.

3. Voimakas "kurina" tai "vinkuminen" mahalaukun tai suoliston alueella

Meillä ihmisillä on tapana yrittää keksiä järjellisiä selityksiä ilmiöille, joita emme ymmärrä. Usein koiran mahan kurinaa selitetäänkin sillä että "sillä on varmaan nälkä" tai jollain muulla helposti mieleen tulevalla syyllä. Mutta koiran mahasta ei normaalitilassa kuulu mitään kurinoita, lurinoita tai murinoita, ei varsinkaan niin voimakkaita ääniä jotka on mahdollista kuulla jopa toiseen huoneeseen, kuten usein esimerkiksi akuutin mahakatarrin yhteydessä tapahtuu.

4. Ruohon syöminen

Tietyssä määrin ruohon syöminen on koiralle aivan normaalia. Tämä tarkoittaa tilanteita, joissa koira silloin tällöin napsaisee korren suuhunsa ja tyytyväisenä mutustelee sen napaansa. Epänormaaliksi ruohon syöminen muuttuu silloin kun koira maanisesti tai lähes maanisesti laiduntaa karkeaa heinää aina ulkona ollessaan tai pyytää jopa yöllä ulos ja ryntää syömään heinää. Tällöin kyseessä on koiran yritys helpottaa tuntemaansa epämukavaa oloa tai kipua, yleensä joko nielussa tai mahalaukussa. Koira saattaa samasta syystä johtuen syödä muutakin epäsopivaa, esimerkiksi keppejä, sukkia, kahvinporoja, lunta tai nuolla jatkuvasti vaikkapa sohvaa, mattoa tai vaatteita.

5. Ripuli tai sulamaton ruoka ulosteessa

Toistuva tai selittämätön ripuli on selkeä merkki ruoansulatusongelmista eikä myöskään varmasti jää omistajalta huomaamatta. Sulamaton ruoka ulosteessa sen sijaan saattaa jäädä huomaamatta. Niin epämukavalta kuin se saattaa kuulostaakin, koiran ulostetta olisi silloin tällöin hyvä tarkastella silmämääräisesti sen vuoksi että siinä tapahtuvat muutokset antavat selkeitä merkkejä koiran terveydentilasta ja ongelmien ilmetessä nämä muutokset saattavat johtaa jäljille siitä mikä koiran terveydessä on pielessä.

Mikäli koirallasi on yllä lueteltuja oireita, ota yhteyttä ajanvaraukseemme: http://www.pethealth.fi/2

Ensiavuksi voit myös kokeilla e-oppaastamme löytyviä kattavia ohjeita ruoansulatuskanavaa hellivän ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: oksentelu, ripuli, heinän syönti, ruoansulatusongelmat, koira, ruokahalu, mahalaukku