Like-a-Dog

Sosiaalinen media ja ravitsemukselliset vinkit

Keskiviikko 28.9.2016 klo 11:52 - Heidi Edelman

Törmään usein sosiaalisessa mediassa koirien terveydellisiin ongelmiin, jotka ovat selkeästi ravitsemuksellisia ja näin ollen olisivat myös suhteellisen helposti hoidettavissa. Näistä ehdottomasti yleisimpiä ovat "närästys", erilaiset iho-ongelmat ja hiivatulehdukset. Usein eläintä on ehditty käyttää eläinlääkärissä useita kertoja, jopa vuosien ajan, saamatta kuitenkaan mainittavaa apua kyseisiin ongelmiin. Rahaa on usein palanut satoja, jopa tuhansia euroja eläinlääkärin palkkioihin ja lääkkeisiin, puhumattakaan omaehtoisista tuotekokeiluista joihin on saatu vinkkejä erilaisilta keskustelupalstoilta. Miksi siis väitän että ongelmat olisivat helposti ja vieläpä suhteellisen edullisesti hoidettavissa? Miksi eläinlääkäri ei sitten ole hoitanut asiaa kuntoon? Miksi mikään ei tunnu auttavan?

dog_eating_something.jpg

Siltä se usein tuntuu kun tietoa yrittää etsiä ja suodattaa eri lähteistä, kuunnella eläinlääkäriä, ystäviä, tuttavia ja vieraita, joilla kaikilla mahdollisesti on kokemusta samoista ongelmista. Yksi on saanut avun yhdestä valmisteesta, toinen toisesta ja kolmas ei mistään. Koira on koko ajan kipeä ja mistään ei tunnu olevan apua, tilanne on turhauttava. "Olen kokeillut kaikkea, mikään ei auta" on hyvin yleisesti kuultu lause. Ymmärrän turhautumisen ja epäuskon siihen että ongelma olisi ravitsemuksellisesti vieläpä suhteellisen helposti hoidettavissa. Entäpä jos voisit saada pysyvän avun koirallesi? Kuinka paljon säästät rahaa ja aikaa jatkossa kun turhat eläinlääkärireissut, lääkkeet ja toimimattomat kokeilut jäävät väliin?

Lue täältä asiakaskokemuksia.

Miksi sitten eläinlääkäri ei näissä tapauksissa yleensä pysty auttamaan? Siksi, että kyseessä on ravitsemuksellinen ongelma ja Suomessa eläinlääkäri ei yleisesti ottaen ole koiran ravitsemuksen asiantuntija. Onneksi on niitäkin eläinlääkäreitä, jotka ovat ravitsemusta omaehtoisesti opiskelleet ja ymmärtävät sen merkityksen, mutta ikävä kyllä heitä on vielä harvassa. On ehdottomasti hyvä käyttää oireileva koira eläinlääkärin tutkittavana ja sulkea pois tietyt sairaudet ja ruoansulatuskanavan rakenteelliset ongelmat, parhaassa tapauksessa koiran ravitsemuksen asiantuntija ja eläinlääkäri toimivat yhteistyössä eläimen parhaaksi, sillä siihenhän pyritään. Ammattitaitoinen koiran ravitsemuksen asiantuntija toimii aina vastuullisesti ja ohjaa asiakkaan eläinlääkärin vastaanotolle mikäli tarve vaatii. Itse koen eläinlääkärin kanssa yhteistyössä toimimisen erittäin hedelmällisenä puolin ja toisin.

Näkemykseni mukaan ravitsemus on suurin yksittäinen eläimen hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttava tekijä eikä sen merkitystä voi sivuuttaa tai vähätellä oikeastaan minkään ongelman yhteydessä, ei edes käyttäytymiseen liittyvien ongelmien yhteydessä. Jokainen eläin on yksilö, jokainen eläin on kokonaisuus, johon on perehdyttävä yksilötasolla. Oireita ylläpitävä tekijä saattaa löytyä ruoasta, makupaloista, ympäristötekijöistä, ravintolisistä tai niiden virheellisestä annostelusta, stressistä jne. Kaikki nämä tekijät pitää kartoittaa ennenkuin mitään ohjeistuksia voidaan turvallisesti antaa. Hoitosuunnitelmassa hyödynnetään eri osa-alueita: ruokavalio-ohjeistus, aminohappoterapia, antioksidanttiterapia, ravintolisät, homeopatia jne. 

Lue ravitsemusneuvonnasta lisää täällä.

Hyvin usein esimerkiksi omistaja sanoo koiran ruokinnan olevan varmasti täysin  kunnossa, eihän kukaan tarkoituksellisesti ruoki lemmikkiään väärin. Kuitenkin lähes aina, kun asiaan perehdytään tarkemmin, ruoasta löytyy jokin oireita ylläpitävä tekijä. Niin kauan kuin ravinnossa tai kokonaisyhtälössä on jokin oireita ylläpitävä tekijä, ei mikään yksittäinen valmiste tai vinkki tuo lopullista helpotusta oireisiin.

 

*edited 3.10.2017

Avainsanat: koiran närästys, hiivatulehdus koiralla, koiran iho-ongelmat, antioksidanttiterapia koira, aminohappoterapia koira, ruokavalio-ohjeistus koira

Lähes kaikelle allerginen koira, vai onko sittenkään?

Keskiviikko 19.3.2014 - Heidi Edelman

Tarkoitukseni oli kirjoittaa ensimmäinen postaukseni iho-ongelmaisista koirista laajemmalti ajatellen, mutta saatuani tekstin valmiiksi huomasin keskittyneeni pelkästään allergiaoireisiin. Tärkeä aihe tämäkin joten kirjoittelen muista iho-ongelmista myöhemmin. :)

dog_and_chicken_eating.jpg

Ehdottomasti yleisimpiä ravitsemuksellisia ongelmia joihin törmään käytännön työssäni, ovat erilaiset iho-ongelmat, tulehduskierteet ja ruoka-aineallergiaoireet. Useimmiten ns. allergiaoireissa on kuitenkin kyse suoliston epätasapainosta ja ärsytystilasta, joka pidempään jatkuessaan aiheuttaa suoliston nukkapinnan vaurioitumisen ja sitä kautta altistaa erilaisille yliherkkyys- ja allergiaoireille. Tässä kohtaa on varmaankin syytä vähän valottaa tuota mekanismia näiden reaktioiden taustalla. 

Terveessä suolistossa ohutsuolen pinnan suolinukka ja sen epiteelisolut huolehtivat ravintoaineiden imeyttämisestä verenkiertoon. Ennen sitä ravintoaineet on kuitenkin pilkottava kemiallisesti pienempiin osiin, jotta ne olisivat elimistön hyödynnettävissä. Mikäli suoliston mikrofloora ei ole kunnolla kehittynyt, tai se on jostain syystä kärsinyt, ja lisäksi suoliston nukkapinta on vaurioitunut, ei ravintoaineiden pilkkoutumista tapahdu riittävässä määrin ja liian suuret proteiinifraktiot pääsevät läpäisemään suoliston limakalvot ja kulkeutuvat edelleen verenkiertoon. Tämä käynnistää elimistössä vasta-aineiden eli immunoglobuliinien muodostumisen ja allergisen reaktion. 

Yksinkertaistetusti voidaan sanoa että allergiareaktion aiheuttaja on proteiini ja syy reaktioon on puutteellinen proteiinien pilkkoutuminen. Koska suolisto ei ole kunnossa, eikä edellytyksiä proteiinien toimivalle pilkkoutumiselle ole, on selvää, että vaikka ruoka-aineita vaihdeltaisiin loputtomiin, pitkällä aikavälillä ongelmat jatkuvat edelleen ja koira "allergisoituu" yhä useammalle ruoka-aineelle. Elimistö käynnistää siis vasta-aineiden tuotannon aina sitä proteiinia kohtaan, jonka kanssa se kulloinkin on tekemisissä. Näin päädytään lopulta tilanteeseen, jossa koira on "kaikelle allerginen".

dog_eating_something.jpg

Tilanne ei kuitenkaan ole millään tavalla toivoton, päinvastoin jopa kohtalaisen nopeasti korjattavissa. Tällaisen koiran kuntoutuksessa täytyy keskittyä siihen että ravinto on mahdollisimman helposti sulavaa ja rasittaa näin ollen elimistöä mahdollisimman vähän. Onkin järkevää koostaa kuntoutusajan ruokavalio yhdestä mahdollisimman helposti sulavasta hiilihydraattilähteestä ja samoin yhdestä mahdollisimman helposti sulavasta proteiinin eli valkuaisen lähteestä. Mieluiten sellaisista, joiden kanssa koiran elimistö ei aiemmin ole ollut tekemisissä. Tästä voidaan käyttää myös nimitystä eliminaatiodieetti. Ruokavalion muutos ei tietenkään yksin riitä, vaan tarkoitus on sopivin tukikeinoin kuntouttaa suolisto siihen kuntoon että se kestää jatkossa myös muita ruoka-aineita. 

Tämän helposti sulavan, yksinkertaistetun ravinnon lisäksi kuntoutuksessa käytetään siis yksilöllisen tarpeen mukaan valittuja tukiravinteita, aminohappoja ja ravintolisiä. Useimmat ovat tietoisia siitä, että koiran suoliston bakteerikantaa voidaan tukea probioottivalmisteilla. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää millaisia valmisteita käytetään ja tässä onkin yksi kompastuskivi ja aihealue käsiteltäväksi tässä blogissa jatkossa. Ikävä kyllä markkinoilla on paljonkin koirille suunnattuja probioottivalmisteita, jotka eivät kuitenkaan koiralle sovellu vaan sisältävät jopa haitallisia aineita. Mutta se on tarina erikseen ja siitä myöhemmin lisää. 

Suoliston limakalvon ja nukkapinnan kuntoutumista puolestaan voidaan tehokkaasti tukea mm. aminohappovalmisteilla. Tämä kaikki on toki tehtävä ammattitaitoisen asiantuntijan (eläinnaturopaatti, koiran ravitsemusneuvoja) suositusten mukaan ja kontrolloidusti jotta päästään mahdollisimman hyviin tuloksiin turvallisesti.

Kuntoutumisaika riippuu siitä kuinka pitkään ongelmat ovat jatkuneet ja missä vaiheessa koiran elinkaarta ne ovat alkaneet mutta huomattavaa helpotusta oireisiin saadaan usein jo kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta. Pikkuhiljaa hoidon edetessä ruokavalioon pystytään lisäämään uusia ruoka-aineita ja koira alkaa sietämään myös niitä ruoka-aineita, jotka aiemmin aiheuttivat oireita. Hyvin harvoin on siis kyse todellisesta, pysyvästä ruoka-aineallergiasta.

Avainsanat: allergia, koira, iho-ongelmat, ruokavalio, yliherkkyys, suolisto