Like-a-Dog

Tunnistatko koiraa uhkaavan lämpöhalvauksen oireet?

Torstai 23.6.2016 klo 12:16 - Heidi Edelman

Kesällä on ihanaa nauttia auringosta ja lämmöstä, syödä jäätelöä, käydä uimassa, lenkkeillä ja liikkua paljon kun virtaa riittää ehkä enemmän kuin talvella. Myös nelijalkainen paras ystävä kulkee usein reissussa mukana. Helteiset päivät altistavat kuitenkin koiran helpommin lämpöhalvaukselle. Osaatko sinä tunnistaa koiraa uhkaavan lämpöhalvauksen merkit ajoissa ja toimia oikein tilanteessa jossa koiran ruumiinlämpö on noussut liian korkealle?

labrador-retriver-1354348.jpg

Koira on alttiimpi lämpöhalvaukselle kuin ihminen, sillä se ei kykene viilentämään itseään yhtä tehokkaasti. Koiralla on hikirauhasia ainoastaan kirsussa ja anturoissa, joten hikoilu ei ole merkittävässä roolissa lämmönsäätelyn suhteen. Koira viilentää itseään pääsääntöisesti läähättämällä. Kaikissa tilanteissa läähättäminen ei kuitenkaan riitä poistamaan riittävästi lämpöä ja tällöin lämpöhalvaus uhkaa.

Lämpöhalvauksen oireet:

 • nopea, äänekäs ja voimakas läähätys
 • levottumuus, uupumus, poissaolevuus
 • kuolaus, oksentelu, ripulointi
 • heikentynyt motoriikka
 • raajojen pettäminen
 • tajunnan tason lasku
 • suun limakalvot kirkkaan punaiset
 • shokki, tajuttomuus

Lämpöhalvauksen ensiapu:

 • Vie koira viileään paikkaan.
 • Viilennä koiraa viileällä vedellä suihkussa, kahluuttamalla vedessä tai kastelemalla koira mieluummin kokonaan tai vähintään vatsan ja kaulan alue sekä takaraajojen sisäpinnat. Älä käytä jääkylmää vettä! Viilennykseen voi käyttää myös märkiä pyyhkeitä jotka kääritään koiran ympärille tai pyyhkeeseen käärittyjä kylmäpakkauksia.
 • Jos koira on tajuissaan ja pystyy juomaan, anna sille viileää vettä juotavaksi.
 • Bach Rescue Remedy on oivallinen apu shokin ehkäisyyn ja koiran toipumisen tukemiseen. Annostele tarvittaessa 15-30 minuutin välein.
 • Seuraa koiran ruumiinlämpöä kuumemittarilla viilennyksen aikana ja lopeta viilennys kun ruumiinlämpö on laskenut 39 celsius asteeseen.
 • Toimita lämpöhalvauksen oireista kärsinyt koira ensiavun jälkeen eläinlääkärin tarkistettavaksi.

Ehkäise lämpöhalvaus:

 • Huolehdi siitä että koiralla on aina mahdollisuus vetäytyä viileään ja varjoiseen paikkaan helteellä. Älä kuitenkaan luota siihen että koira osaa aina tarvittaessa tehdä sen itse, vaan ohjaa lemmikki tarvittaessa riittävän ajoissa ja usein varjoon.
 • Huolehdi matkustuksen aikana siitä että koiran matkustustila on riittävän viileä, se on suojassa suoralta auringonpaisteelta ja taukoja on riittävän usein. Älä koskaan jätä koiraa seisovaan autoon lämpimällä säällä vaikka olisit vain hetken pois. Jos auto on sinulle tukalan kuuma, koiralle se on vielä tukalampi!
 • Huolehdi siitä että koiralla on aina riittävästi viileää juomavettä saatavilla.
 • Vältä pitkiä, raskaita lenkkejä ja treenaamista kuumalla säällä. Tarvittaessa koiran voi suihkuttaa viileällä vedellä ennen ja jälkeen ulkoilun tai käyttää muuta viilennystä ulkoilun aikana, esim. kevyt, märkä vaate. Pidemmät lenkit on syytä tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin on viileämpää.

Erityisesti alttiita lämpöhalvaukselle ovat rodut, joille hengitys on rakenteellisesti hankalaa (lyhytkuonoiset rodut). Pennut ja vanhat tai sydänongelmaiset koirat ovat myös alttiimpia lämmön vaikutukselle kuin terveet, aikuiset koirat.

Turvallista, lämmintä kesää kaikille!

Avainsanat: lämpöhalvaus, rescue remedy, lyhytkuonoiset rodut, shokki, koiran viilennys

10 homeopaattista ensiapuainetta koiran kotiapteekkiin

Keskiviikko 25.5.2016 klo 7:21 - Heidi Edelman

Kesä on aktiivista aikaa ja koiran kanssa tulee liikuttua ulkona ehkä enemmän kuin talvella. Mökillä, vesillä, metsässä ja rannalla kaikenlaista pientä haaveria voi sattua itse kullekin. Siksi saatavilla on hyvä olla muutamia homeopaattisia ensiapuaineita akuuttien, äkillisesti alkavien sairauksien tai loukkaantumisten ja vammojen varalta. Kun homeopaattisten lääkkeiden annostelu voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa oireiden ilmaannuttua, oikea lääke voi lyhentää toipumisaikaa huomattavasti ja oireet voivat jäädä kaiken kaikkiaan vähäisiksi.

dogs_on_holiday.jpg

Akuuteissa sairaustiloissa tai loukkaantumisissa oireet ovat usein erittäin näkyviä ja helposti tunnistettavissa, jolloin myös oikean lääkeaineen valinta on kohtalaisen helppoa. Alla olevassa listassa on 10 yleisimmin käytettyä ensiapuainetta. Jokaisen lääkeaineen kohdalla on kuvailtu lyhyesti oireita ja sairaustiloja, joihin ne sopivat. Voit käyttää listaa apuna oikean lääkeaineen valinnassa.

Aconitum äkillisesti alkavat oireet, shokki, levottomuus, ahdistus, pelästyminen, vilustuminen, kennelyskän alkuoireet ja kuume

Apis ”homeopaattinen kortisoni”, punainen kuumottava turvotus, allergiset reaktiot joihin liittyy turvotus ja punoitus, hyönteisten puremat ja pistot kun pistos-/puremakohta on turvonnut, kuumottava ja punainen, hotspot kun alue on turvonnut ja punainen, käärmeen puremat etenkin pään alueella

Arnica loukkaantumiset, vammat, verenvuoto, ylirasitus, ruhjeet, nyrjähdykset, ennen ja jälkeen leikkauksen, hyönteisten puremat ja pistot kun pistos-/puremakohta on turvonnut, mustelmainen ja kipeä, verenvuodosta johtuva shokki, lihaskipu

Arsenicum album myrkytykset, ruoasta tai tuntemattomasta syystä johtuva ripuli, oksentaminen, vanhan koiran yöllinen levottomuus

Belladonna tulehdukset, lämpöhalvaus, auringonpistos, auringonpolttamat, kuume, hotspot johon liittyy yhtäkkinen kuumotus ja punoitus

Hepar sulfur paiseet, märkivät tulehdukset, yskä jota kylmä ilma pahentaa, tulehtuneet tai märkivät haavat, märkivät ihottumat

Nux vomica pahoinvointi, oksentelu, ruoansulatusongelmat

Rhus toxicodendron nyrjähdykset, niveltulehdus, lihasjäykkyys, oireet paranevat  liikkeessä ja lämmössä, näppyläinen ja kutiseva ihottuma allergisissa reaktioissa, jänne- ja nivelvaivat

Ruta graveolens jännetulehdus, sijoiltaanmenot, nyrjähdykset, rasituksesta aiheutuneet jänneongelmat

Bach Rescue Remedy ei kuulu suoranaisesti homeopaattisiin aineisiin mutta se on erittäin hyödyllinen erilaisissa tapaturmissa ja onnettomuuksissa shokkia ehkäisevän ja hoitavan vaikutuksen ansiosta.

boy_cat_and_dog.jpg

Tässä listassa mainittujen lääkkeiden annostus riippuu siitä, miten akuutti tilanne on. Hätätapauksissa voidaan aluksi annostella tarvittaessa jopa 15-60 minuutin välein 4-6 kertaa, sen jälkeen harvemmin. Vähemmän akuuteissa tapauksissa annostus voi olla 1-3 kertaa vuorokaudessa 1-5 vuorokauden ajan. Sopiva lääkevahvuus kotiapteekin lääkkeille on D6, D12 tai D30. Annostele homeopaattiset lääkkeet koiralle aina mieluummin pieneen vesimäärään liuotettuna erillään aterioista, sillä lääkkeiden on tarkoitus imeytyä suun limakalvoilta.

Huolehdi aina siitä että vakavissa sairaustapauksissa eläin toimitetaan viipymättä eläinlääkärin hoitoon. Homeopatiaa voidaan kuitenkin turvallisesti käyttää minkä tahansa muun hoitomuodon tai lääkityksen rinnalla ilman sivuvaikutuksia joten myös vakavissa tapauksissa ajoissa aloitettu homeopaattinen hoito voi jopa pelastaa eläimen hengen. On aina parempi jos eläintä voidaan lääkitä jo matkalla eläinlääkärille ja esim. estää sen vaipuminen shokkiin tai vähentää verenvuotoa ja kudosvaurioita.

Kuvaa klikkaamalla voit ladata itsellesi kätevän, tulostettavan muistitaulun kotiapteekkiisi!

koiran_homeopaattinen_kotiapteekki.png

Avainsanat: shokki, käärmeen purema, hyönteisten puremat, hotspot, verenvuoto, ruhjeet, myrkytykset, ripuli, oksentaminen, märkivät tulehdukset, nyrjähdykset