Like-a-Dog

Koiran ruoansulatuskanavaa tukevia ravintolisiä

Tiistai 29.3.2016 klo 20:00 - Heidi Edelman

Maaliskuun aiemmissa blogipostauksissa olen käsitellyt koiran ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, niiden oireita, seurauksia ja sopivan ravinnon suuntaviivoja. On olemassa myös joitakin ravintolisiä, joita voidaan käyttää helpottamaan oireita ja edistämään paranemista. Tähän artikkeliin on koottu muutamia niistä.

dog_ball.jpe

PIIHAPPOGEELI

Akuutin maha- ja suolistokatarrin aikana voidaan koiralle antaa limakalvoja suojaavaa piihappogeeliä noin 15-30 minuuttia ennen ruokailua useamman kerran päivässä. Ongelmana piihappogeelin annostelussa on usein se, ettei se ole koiralle kovinkaan maistuvaa eikä koira välttämättä sellaisenaan suostu sitä syömään. Tällöin piihappogeeliin voidaan sekoittaa minimaalinen annos esim. laadukasta, kylmäpuristettua kookosöljyä tai laadukasta kalaöljyä, lähinnä tuoksuksi maistuvuuden lisäämiseksi. Piihappogeeliin voi sekoittaa myös pienen määrän vettä ja annostella geelin suoraan koiran suuhun pienen lääkeruiskun avulla jos ei koira suostu muuten geeliä syömään.

KAURANVERSOUUTE

Kauranversouute rauhoittaa autonomista hermostoa, se on turvallinen ja lempeä keino lievittää erilaisia stressiperäisiä maha- ja suolistohäiriöiden oireita sekä pahoinvointia. Voit annostella uutetta 3 kertaa päivässä ruoan yhteydessä tai veteen sekoitettuna suoraan suuhun. Käytä mieluiten alkoholitonta uutetta, esim. Soria Natural Avena Sativa-uute. Kerta-annostus eläimellä: 1 tippa/painokilo, max. kuitenkin 25 tippaa.

PROBIOOTIT

Probiootteja kannattaa käyttää sekä akuuttien että kroonisten suolistosairauksien tukihoidossa. Varsinkin antibioottikuurin aikana ne suojaavat suoliston suotuisaa bakteerikantaa, minkä vuoksi niillä on myös immuniteettia tehostava vaikutus. Probiooteilla on myös ravintoaineiden imeytymistä tukeva vaikutus. Ne auttavat mm. pilkkomaan valkuaista, mikä vähentää ravitsemusperäisten yliherkkyysreaktioiden todennäköisyyttä. Probiootit estävät patogeenibakteeriston ja hiivan kasvua suolistossa ja niillä on kaasun muodostusta estävä vaikutus.

L-GLUTAMIINI

L-glutamiini on aminohappo, joka vahvistaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee yliherkkyysreaktioita ehkäisemällä immuunijärjestelmän ”ylilyöntejä”. Eräs tärkeä glutamiinin ominaisuus on sen kyky vahvistaa maha-suolikanavan limakalvoja parantamalla solujen uusiutumiskykyä, jolloin sitä voidaan käyttää esim. mahahaavan ja ärtyneen suoliston hoitoon. Sillä on suojaava vaikutus myös suolen sisältöön liittyviä haitallisia aineita ja mikrobeja vastaan. Erityisesti usein uudistuvat solut ja solut, jotka tarvitsevat paljon energiaa (suolisto, aivot, lihakset) tarvitsevat runsaasti glutamiinia.

B-VITAMIINIT

Varsinkin pitkään jatkuneiden tai usein toistuvien suolistohäiriöiden hoidossa B-vitamiinilisä on tarpeen monestakin syystä. Erilaiset imeytymishäiriöt ja suoliston ärsytystilat altistavat B-vitamiinien puutokselle ja toisaalta myös B-vitamiinien puutos voi olla yksi syy toistuviin suolistohäiriöihin. B-vitamiinit ovat olennaisen tärkeitä hiilihydraattien, rasvojen, proteiinien ja aminohappojen normaalille metabolialle. B12-vitamiini edesauttaa hyödyllisten suolistobakteerien kasvua.

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruoansulatuskanavaa hoitavan ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: probiootit, suolistohäiriöt, l-glutamiini, kauranversouute, b-vitamiinit, piihappogeeli, koiran ruoansulatusongelmat, maitohappobakteeri koiralle

Minkälaista ruokaa ruoansulatusongelmista kärsivälle koiralle?

Tiistai 22.3.2016 klo 20:34 - Heidi Edelman

Minkälaista ruokaa koiralle voi antaa ripulin aikana? Entä jos koiralla on maha- ja/tai suolistokatarri ja kaikki ruoka tuntuu aiheuttavan koiralle pahoinvointia, kipua tai ripulia? Oli kyse sitten mistä vaan ruoansulatuskanavan epätasapaino- tai häiriötilasta, on perusperiaate ruoalle oikeastaan sama: mahdollisimman helposti sulavaa. Hyvä sulavuus saavutetaan oikeilla raaka-ainevalinnoilla ja valmistusmenetelmällä, eli kevyesti kypsentämällä (paitsi viljat hyvin haudutettuna).

IBD.jpg

Jotta ruoka olisi helposti sulavaa, se ei saa olla liian kuituista, eikä liian rasvaista.

Hiilihydraatin lähteeksi voidaan valita esimerkiksi puuroutuva valkoinen riisi jossa on maltillisesti kuitua tai kaurahiutale, jossa on hieman enemmän kuitua mutta kaura toisaalta muodostaa hyvin limakalvoja suojaavaa limaa ja on usein yksinkertaisesti puhtaampi raaka-aine kuin riisi. Mikäli valitset riisin, se täytyy ehdottomasti huuhdella hyvin ennen keittämistä ja hauduttaa n.1,5 tuntia. Kaura ei tarvitse aivan niin pitkää kypsennysaikaa, sille riittää n. 40 minuuttia.

Proteiinin lähteeksi valittavan lihan/kanan/kalan tulee olla vähärasvaista, luutonta ja sidekudoksetonta. Vähärasvaisuus tarkoittaa alle 10% rasvaa. Ole tarkkana ostaessasi koirille markkinoitua luuttomaksi mainittua lihaa, niissäkin usein joukkoon on jauhettu mm. jänteitä, henkitorvia, keuhkoja jne. Näillä ei juurikaan ole ravintoarvoa ja ne toimivat ruoansulatuskanavassa ainoastaan ärsyttävänä tekijänä. Tällaisen lihan aminohappokoostumus on huomattavasti huonompi verrattuna laadukkaaseen luuttomaan ja sidekudoksettomaan lihaan.

Lisäksi ruokaan voidaan lisätä pieni määrä kasviksia, esim. kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa, paprikaa jne. Soseutus ja kevyt kypsennys parantavat kasvisten hyödynnettävyyttä. Voit myös lisätä valmiiseen ruoka-annokseen maltillisen määrän viherjauhetta, kuten vehnänorasta tai nokkosta. Älä kuitenkaan sisällytä akuutista ruoansulatusongelmasta kärsivän koiran ruokaan uusia ainesosia vaan pitäydy raaka-aineissa, joita tiedät koiran sietävän hyvin.

Esimerkki ruokaohje normaalilla kulutuksella olevalle kotikoiralle:

200 g kaurahiutaleita tai valkoista puuroriisiä
400 g kanaa
40 g kukkakaalia

Hauduta kaurahiutaleita puolisen tuntia ja riisiä reilun tunnin ajan ennen kuin lisäät lihan ja kasvikset. Sekoita liha ja kasvikset puuron joukkoon ja anna kypsyä kevyesti. Jäähtynyt ruoka säilyy jääkaapissa useita päiviä ja halutessasi voit myös pakastaa osan myöhempää käyttöä varten. Tarjoa ruoka kuitenkin koiralle aina huoneenlämpöisenä, ei jääkaappikylmänä tai jäätyneenä!

Tämä ruokaohje on yksinkertaistettu ja jatkuvassa käytössä vaatii monipuolistamista sekä täydentäviä ravintolisiä, mutta sitä voidaan hyödyntää lyhyitä aikoja (muutamia viikkoja) tällaisenaan.

Akuutin ripulin ruokavaliohoito:

Mikäli koiran ruokahalu on normaali ripulin aikana tai ruoka ylipäätään maistuu, ei koiraa ole tarpeen paastottaa. Voit käyttää esimerkiksi seuraavaa ohjetta:

4 kananmunaa
runsaasti vettä

Kypsennä kananmunat runsaassa vesimäärässä paistinpannulla ilman rasvaa munakokkeliksi. Koira ei välttämättä ole janoinen ripulin aikana, mutta tarvitsee runsaasti nestettä, joten jätä munakokkeli reilusti vetiseksi. Anna ruokaa pieninä annoksina ( 1 rkl ) useaan kertaan (4-5 kertaa) päivän mittaan ja lisää jokaiseen ruoka-annokseen maitohappobakteereita. 

Jos koira on syönyt ongelmitta ensimmäisen päivän ajan, voidaan seuraavina päivinä ruokaan lisätä varovasti laktoositonta raejuustoa tai vähärasvaista lihaa sekä pieni määrä valkoista puuroriisiä.

Älä käytä koiralle maitohappobakteerivalmistetta joka sisältää inuliinia! Valitettavasti useat koirille markkinoidut tuotteet sisältävät inuliinia ajatuksena että inuliini toimisi koiran suolistossa prebioottina, kuten se ihmisellä toimii. Koiran ja ihmisen suoliston bakteerikanta kuitenkin eroaa toisistaan huomattavasti, eikä inuliini ole koiralle suositeltava prebiootti sen vuoksi ettei terveen koiran suolistossa ole riittävässä määrin niitä Lactobacillus ja Bifidobacterium-maitohappobakteereita jotka inuliinia pystyvät hyödyntämään. Koiralla varsinkin Bifidobacterium-maitohappobakteerin pitoisuus on alhainen. Kun näitä bakteereita ei ole riittävästi käyttämään inuliinia kokonaan, se toimii kasvualustana patogeenibakteereille ja hiivoille. Samasta syystä inuliini aiheuttaa myös joillekin ihmisille ongelmia. Terveen ihmisen suolistossa juuri Lactobacillus ja Bifidobacterium-maitohappobakteerit näyttelevät suurta osaa, ja silloin inuliini ei pääse toimimaan patogeenibakteerien ja hiivan kasvualustana, koska nämä bakteerit hyödyntävät sen kokonaan. Mutta jos suoliston bakteerikanta on jostain syystä häiriintynyt, niin ongelmia on tiedossa. On aina vaarallista olettaa että se, mikä on sopivaa ihmiselle, sopii myös koiralle. Valitettavan usein kuitenkin ravintolisien ja valmisruokien valmistajat näin tekevät.

koiran suolisto-ongelmat.jpg

Älä myöskään käytä koiralle maitohappobakteerivalmistetta, joka sisältää sokereita (maltodekstriini, glukoosi, laktoosi), sillä sokereiden lisäämisen koiran ruokavalioon on havaittu muuttavan suoliston bakteeritasapainoa (John C. Torrey, The Regulation of the Intestinal Flora of Dogs through Diet).

Lisää probiooteista koiran suolisto-ongelmien hoidossa:

http://www.elainlaakariin.fi/probiootit-koiran-suolisto-ongelmien-hoidossa/

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruoansulatuskanavaa hoitavan ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: IBD, koiran ruoansulatusongelmat, koiran suolistosairaudet, koiran ripuli, mahakatarri, suolistokatarri, maitohappobakteeri koiralle

Lähes kaikelle allerginen koira, vai onko sittenkään?

Keskiviikko 19.3.2014 - Heidi Edelman

Tarkoitukseni oli kirjoittaa ensimmäinen postaukseni iho-ongelmaisista koirista laajemmalti ajatellen, mutta saatuani tekstin valmiiksi huomasin keskittyneeni pelkästään allergiaoireisiin. Tärkeä aihe tämäkin joten kirjoittelen muista iho-ongelmista myöhemmin. :)

dog_and_chicken_eating.jpg

Ehdottomasti yleisimpiä ravitsemuksellisia ongelmia joihin törmään käytännön työssäni, ovat erilaiset iho-ongelmat, tulehduskierteet ja ruoka-aineallergiaoireet. Useimmiten ns. allergiaoireissa on kuitenkin kyse suoliston epätasapainosta ja ärsytystilasta, joka pidempään jatkuessaan aiheuttaa suoliston nukkapinnan vaurioitumisen ja sitä kautta altistaa erilaisille yliherkkyys- ja allergiaoireille. Tässä kohtaa on varmaankin syytä vähän valottaa tuota mekanismia näiden reaktioiden taustalla. 

Terveessä suolistossa ohutsuolen pinnan suolinukka ja sen epiteelisolut huolehtivat ravintoaineiden imeyttämisestä verenkiertoon. Ennen sitä ravintoaineet on kuitenkin pilkottava kemiallisesti pienempiin osiin, jotta ne olisivat elimistön hyödynnettävissä. Mikäli suoliston mikrofloora ei ole kunnolla kehittynyt, tai se on jostain syystä kärsinyt, ja lisäksi suoliston nukkapinta on vaurioitunut, ei ravintoaineiden pilkkoutumista tapahdu riittävässä määrin ja liian suuret proteiinifraktiot pääsevät läpäisemään suoliston limakalvot ja kulkeutuvat edelleen verenkiertoon. Tämä käynnistää elimistössä vasta-aineiden eli immunoglobuliinien muodostumisen ja allergisen reaktion. 

Yksinkertaistetusti voidaan sanoa että allergiareaktion aiheuttaja on proteiini ja syy reaktioon on puutteellinen proteiinien pilkkoutuminen. Koska suolisto ei ole kunnossa, eikä edellytyksiä proteiinien toimivalle pilkkoutumiselle ole, on selvää, että vaikka ruoka-aineita vaihdeltaisiin loputtomiin, pitkällä aikavälillä ongelmat jatkuvat edelleen ja koira "allergisoituu" yhä useammalle ruoka-aineelle. Elimistö käynnistää siis vasta-aineiden tuotannon aina sitä proteiinia kohtaan, jonka kanssa se kulloinkin on tekemisissä. Näin päädytään lopulta tilanteeseen, jossa koira on "kaikelle allerginen".

dog_eating_something.jpg

Tilanne ei kuitenkaan ole millään tavalla toivoton, päinvastoin jopa kohtalaisen nopeasti korjattavissa. Tällaisen koiran kuntoutuksessa täytyy keskittyä siihen että ravinto on mahdollisimman helposti sulavaa ja rasittaa näin ollen elimistöä mahdollisimman vähän. Onkin järkevää koostaa kuntoutusajan ruokavalio yhdestä mahdollisimman helposti sulavasta hiilihydraattilähteestä ja samoin yhdestä mahdollisimman helposti sulavasta proteiinin eli valkuaisen lähteestä. Mieluiten sellaisista, joiden kanssa koiran elimistö ei aiemmin ole ollut tekemisissä. Tästä voidaan käyttää myös nimitystä eliminaatiodieetti. Ruokavalion muutos ei tietenkään yksin riitä, vaan tarkoitus on sopivin tukikeinoin kuntouttaa suolisto siihen kuntoon että se kestää jatkossa myös muita ruoka-aineita. 

Tämän helposti sulavan, yksinkertaistetun ravinnon lisäksi kuntoutuksessa käytetään siis yksilöllisen tarpeen mukaan valittuja tukiravinteita, aminohappoja ja ravintolisiä. Useimmat ovat tietoisia siitä, että koiran suoliston bakteerikantaa voidaan tukea probioottivalmisteilla. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää millaisia valmisteita käytetään ja tässä onkin yksi kompastuskivi ja aihealue käsiteltäväksi tässä blogissa jatkossa. Ikävä kyllä markkinoilla on paljonkin koirille suunnattuja probioottivalmisteita, jotka eivät kuitenkaan koiralle sovellu vaan sisältävät jopa haitallisia aineita. Mutta se on tarina erikseen ja siitä myöhemmin lisää. 

Suoliston limakalvon ja nukkapinnan kuntoutumista puolestaan voidaan tehokkaasti tukea mm. aminohappovalmisteilla. Tämä kaikki on toki tehtävä ammattitaitoisen asiantuntijan (eläinnaturopaatti, koiran ravitsemusneuvoja) suositusten mukaan ja kontrolloidusti jotta päästään mahdollisimman hyviin tuloksiin turvallisesti.

Kuntoutumisaika riippuu siitä kuinka pitkään ongelmat ovat jatkuneet ja missä vaiheessa koiran elinkaarta ne ovat alkaneet mutta huomattavaa helpotusta oireisiin saadaan usein jo kuukauden kuluessa hoidon aloittamisesta. Pikkuhiljaa hoidon edetessä ruokavalioon pystytään lisäämään uusia ruoka-aineita ja koira alkaa sietämään myös niitä ruoka-aineita, jotka aiemmin aiheuttivat oireita. Hyvin harvoin on siis kyse todellisesta, pysyvästä ruoka-aineallergiasta.

Avainsanat: allergia, koira, iho-ongelmat, ruokavalio, yliherkkyys, suolisto