Like-a-Dog

Sosiaalinen media ja ravitsemukselliset vinkit

Keskiviikko 28.9.2016 klo 11:52 - Heidi Edelman

Törmään usein sosiaalisessa mediassa koirien terveydellisiin ongelmiin, jotka ovat selkeästi ravitsemuksellisia ja näin ollen olisivat myös suhteellisen helposti hoidettavissa. Näistä ehdottomasti yleisimpiä ovat "närästys", erilaiset iho-ongelmat ja hiivatulehdukset. Usein eläintä on ehditty käyttää eläinlääkärissä useita kertoja, jopa vuosien ajan, saamatta kuitenkaan mainittavaa apua kyseisiin ongelmiin. Rahaa on usein palanut satoja, jopa tuhansia euroja eläinlääkärin palkkioihin ja lääkkeisiin, puhumattakaan omaehtoisista tuotekokeiluista joihin on saatu vinkkejä erilaisilta keskustelupalstoilta. Miksi siis väitän että ongelmat olisivat helposti ja vieläpä suhteellisen edullisesti hoidettavissa? Miksi eläinlääkäri ei sitten ole hoitanut asiaa kuntoon? Miksi mikään ei tunnu auttavan?

dog_eating_something.jpg

Siltä se usein tuntuu kun tietoa yrittää etsiä ja suodattaa eri lähteistä, kuunnella eläinlääkäriä, ystäviä, tuttavia ja vieraita, joilla kaikilla mahdollisesti on kokemusta samoista ongelmista. Yksi on saanut avun yhdestä valmisteesta, toinen toisesta ja kolmas ei mistään. Koira on koko ajan kipeä ja mistään ei tunnu olevan apua, tilanne on turhauttava. "Olen kokeillut kaikkea, mikään ei auta" on hyvin yleisesti kuultu lause. Ymmärrän turhautumisen ja epäuskon siihen että ongelma olisi ravitsemuksellisesti vieläpä suhteellisen helposti hoidettavissa. Entäpä jos voisit saada pysyvän avun koirallesi? Kuinka paljon säästät rahaa ja aikaa jatkossa kun turhat eläinlääkärireissut, lääkkeet ja toimimattomat kokeilut jäävät väliin?

Lue täältä asiakaskokemuksia.

Miksi sitten eläinlääkäri ei näissä tapauksissa yleensä pysty auttamaan? Siksi, että kyseessä on ravitsemuksellinen ongelma ja Suomessa eläinlääkäri ei yleisesti ottaen ole koiran ravitsemuksen asiantuntija. Onneksi on niitäkin eläinlääkäreitä, jotka ovat ravitsemusta omaehtoisesti opiskelleet ja ymmärtävät sen merkityksen, mutta ikävä kyllä heitä on vielä harvassa. On ehdottomasti hyvä käyttää oireileva koira eläinlääkärin tutkittavana ja sulkea pois tietyt sairaudet ja ruoansulatuskanavan rakenteelliset ongelmat, parhaassa tapauksessa koiran ravitsemuksen asiantuntija ja eläinlääkäri toimivat yhteistyössä eläimen parhaaksi, sillä siihenhän pyritään. Ammattitaitoinen koiran ravitsemuksen asiantuntija toimii aina vastuullisesti ja ohjaa asiakkaan eläinlääkärin vastaanotolle mikäli tarve vaatii. Itse koen eläinlääkärin kanssa yhteistyössä toimimisen erittäin hedelmällisenä puolin ja toisin.

Näkemykseni mukaan ravitsemus on suurin yksittäinen eläimen hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttava tekijä eikä sen merkitystä voi sivuuttaa tai vähätellä oikeastaan minkään ongelman yhteydessä, ei edes käyttäytymiseen liittyvien ongelmien yhteydessä. Jokainen eläin on yksilö, jokainen eläin on kokonaisuus, johon on perehdyttävä yksilötasolla. Oireita ylläpitävä tekijä saattaa löytyä ruoasta, makupaloista, ympäristötekijöistä, ravintolisistä tai niiden virheellisestä annostelusta, stressistä jne. Kaikki nämä tekijät pitää kartoittaa ennenkuin mitään ohjeistuksia voidaan turvallisesti antaa. Hoitosuunnitelmassa hyödynnetään eri osa-alueita: ruokavalio-ohjeistus, aminohappoterapia, antioksidanttiterapia, ravintolisät, homeopatia jne. 

Lue ravitsemusneuvonnasta lisää täällä.

Hyvin usein esimerkiksi omistaja sanoo koiran ruokinnan olevan varmasti täysin  kunnossa, eihän kukaan tarkoituksellisesti ruoki lemmikkiään väärin. Kuitenkin lähes aina, kun asiaan perehdytään tarkemmin, ruoasta löytyy jokin oireita ylläpitävä tekijä. Niin kauan kuin ravinnossa tai kokonaisyhtälössä on jokin oireita ylläpitävä tekijä, ei mikään yksittäinen valmiste tai vinkki tuo lopullista helpotusta oireisiin.

 

*edited 3.10.2017

Avainsanat: koiran närästys, hiivatulehdus koiralla, koiran iho-ongelmat, antioksidanttiterapia koira, aminohappoterapia koira, ruokavalio-ohjeistus koira

3 luonnollista keinoa huolehtia lemmikin suuhygieniasta

Torstai 30.6.2016 klo 13:44 - Heidi Edelman

Suun puhtaudesta ja terveydestä huolehtiminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti lemmikin yleisterveyteen. Ilman huolellista hoitoa hampaiden ja suun terveys voi heikentyä merkittävästi. Säännöllinen hampaiden puhdistus, hammaskiven ehkäisy ja tarvittaessa sen huolellinen poistaminen ehkäisevät tehokkaasti ientulehduksia, jotka aiheuttavat eläimelle paitsi kipua ja verenvuotoa ikenistä, myös näistä aiheutuvaa ruokahaluttomuutta. Pitkään jatkuessaan suussa piilevät tulehdukset saattavat levitä myös muualle elimistöön heikentäen eläimen yleisterveyttä. Pitkään jatkunut, hoitamaton tulehdus voi löystyttää  hampaiden tukikudoksia jopa siinä määrin että eläin lopulta menettää hampaitaan.

Tiedätkö kuinka voit luonnollisin keinoin huolehtia eläimen suuhygieniasta? Nappaa tästä artikkelista 3 vinkkiä suun luonnolliseen hyvinvointiin!

1456.jpg

1. MERILEVÄ

Merilevää on käytetty jo pitkään plakin ja hammaskiven ehkäisyyn eläimillä. Se on käytännössä todettu erittäin tehokkaaksi ja turvalliseksi keinoksi ehkäistä plakin ja hammaskiven muodostusta, sekä pehmentää jo olemassa olevaa hammaskiveä, jolloin se on helpompi puhdistaa pois. Merilevän teho perustuu pääsääntöisesti sen sisältämiin fenolisiin yhdisteisiin, jotka pystyvät estämään patogeenibakteerien kasvua suussa säilyttäen kuitenkin samalla suun hyödylliset bakteerit. Useimmat merilevälajikkeet sisältävät myös runsaasti pitkäketjuisia polysakkarideja, jotka toimivat prebiootteina ja edistävät hyödyllisten bakteerien, probioottien, kasvua. Kaupalliset  antibakteeriset suuhygieniatuotteet toimivat pitkälti antibiootin tapaan tappaen myös hyödylliset bakteerit jolloin patogeenibakteereille tarjoutuu oivallinen tilaisuus kasvaa takaisin entistä vahvempina ja vastustuskykyisempinä kantoina.
Lisäksi merilevä sisältää runsain määrin aminohappoja, vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, jotka täydentävät tärkeiden ravintoaineiden saantia lemmikkisi ruokavaliossa. Valitse mieluiten luomulaatuinen, laadukas merilevävalmiste, jolloin saat tuotteesta parhaan hyödyn ja voit olla varma sen puhtaudesta. Hyviä tuotteita ovat ainakin Voimaruoka Luomu Merilevärouhe ja Bioteekin Luomu Merilevärouhe. Annostelu: pienet koirat/kissat 1/8 tl päivässä, keskikokoiset ja suuret koirat 1/4 tl päivässä.

2. HARJAUS KOOKOSÖLJYLLÄ

Kookosöljy on luontaisesti antibakteerinen, maistuva ja kaiken lisäksi edullinen. Ihmisillä öljypurskuttelun kookosöljyllä on todistettu merkittävästi vähentävän plakin muodostusta ja ienongelmia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/
Vaikka harjauksella ei päästä aivan samoihin tuloksiin kuin öljypurskuttelulla, kookosöljy on siitä huolimatta aivan loistava hammastahna koiralle tai kissalle ihan sellaisenaan! Se ei sisällä haitallisia kemikaaleja tai vaahtoaineita eikä keinotekoisia aromeja, mutta taistelee tehokkaasti plakkia muodostavia bakteereja vastaan ja on useimmiten sellaisenaan suorastaan herkkua lemmikille. Jos eläin ei ole vielä tottunut hampaiden harjaukseen, voit aloittaa totuttelun hieromalla pienen määrän kookosöljyä sormella huolellisesti kaikkialle ikeniin. Kun eläin tottuu kookosöljyn makuun ja hampaiden käsittelyyn, voit alkaa pikkuhiljaa käyttämään myös harjaa apuna puhdistuksessa.

3. HAMPAILLE TÖITÄ

Koiralla on lajityypillisesti luontainen tarve pureskella. Pureskelu vahvistaa hampaiden tukikudoksia ja auttaa myös puhdistamaan hampaita. Jos koirallasi on arat ikenet tai niissä on tulehdusta eikä se mielellään pureskele kovempia luita, voit kokeilla antaa sille esimerkiksi porkkanan pureskeltavaksi. Aidoista luista puruvoimaltaan vahva koira saattaa saada irti teräviä paloja, jotka ovat nieluun tai ruoansulatuskanavaan joutuessaan vaarallisia. Tästä syystä itse suosin nahasta puristettuja puruluita. Nekään eivät aivan riskittömiä ole, joten älä koskaan jätä koiraa valvomatta kun sillä on pureskeltavaa! Valitse pureskeltavaksi aina 100% puhtaita nahka/luutuotteita, jotka eivät sisällä keinotekoisia maku-, väri- tai täyteaineita.

Jos eläimellä on selkeästi ientulehduksen oireita, pahanhajuinen hengitys, punoittavat, vuotavat tai ärtyneet ikenet, näkyvää hammaskiveä, heikko ruokahalu tai hampaiden tukikudokset ovat löystyneet (hampaat heiluvat), on syytä varata aika eläinlääkäriin, jossa eläimen suu voidaan tutkia ja hoitaa asianmukaisesti rauhoituksessa sekä kartoittaa mahdollinen lääkityksen tarve.

 


Lähteet:

http://www.realnatural.org/seaweed-extracts-inhibit-bacteria-that-cause-gum-disease/

http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/07/04/seaweed-could-fight-tooth-decay-bacillus-licheniformis_n_1648274.html

Avainsanat: ientulehdus, hammaskivi, suuhygienia, kookosöljy, merilevä, puruluut, bioteekin luomu merilevärouhe, voimaruoka luomu merilevärouhe

12 ravintolisää nivelille

Keskiviikko 18.5.2016 klo 9:49 - Heidi Edelman

Koiran perusravitsemus ja riittävien ravintoaineiden tasapainoinen saanti on avainasemassa terveyden ja suorituskyvyn kannalta. Perusravitsemukseen kuuluu olennaisena osana riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti mutta sen lisäksi voidaan suorituskykyä ylläpitää ja parantaa myös muilla ravintolisillä. Tässä artikkelissa on perehdytty tarkemmin erilaisiin nivelten suorituskykyä ylläpitäviin ravintolisiin.

jumping.jpg

Markkinoilla on paljon erilaisia ravintolisiä, joilla pyritään vaikuttamaan nivelten toimintaan. Valmisteet sisältävät vaihtelevasti eri aineosia, jotka stimuloivat nivelnesteen tuotantoa, parantavat nivelruston ravinnonsaantia ja toimintaa sekä lievittävät kipua ja tulehdusta.

Nivelvalmisteista on hyötyä ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa ikääntyvällä tai aktiivisella koiralla, leikkauksista ja vammautumisista toipuessa sekä erilaisissa kulumavaivoissa ja nivelten sairaustiloissa. Vaikuttavina aineina näissä valmisteissa on käytetty mm. seuraavia:

 • Kondroitiinisulfaatti
Suojaa rustokudosta ja edistää nivelruston ravinnonsaantia.
 • Glukosamiini
Suojaa rustokudosta, ehkäisee ja hidastaa nivelrikon syntymistä.
 • Hyaluronihappo
Luonnollinen nivelnesteen ja rustokudoksen aineosa, parantaa nivelen toimintaa.
 • MSM
Lievittää tulehdusta ja kipua, lisää nivelen ja lihasten joustavuutta.
 • Inkivääri
Lievittää tulehdusta ja kipua, edistää verenkiertoa, vähentää turvotusta. Älä anna ruoansulatuskanavan ongelmista kärsivälle koiralle konsultoimatta ammattilaista!
 • Kurkuma
Kurkuman aktiivinen aineosa kurkumiini on voimakas antioksidantti, joka hillitsee tulehduksia. Saattaa vähentää koiran ruokahalua!
 • Pirunkoura
Suojaa rustokudosta, lievittää kipua. Älä anna ruoansulatuskanavan ongelmista kärsivälle koiralle konsultoimatta ammattilaista!
 • ETA-, DHA- ja EPA-rasvahapot
Lievittävät nivelkipuja, suojaavat niveltä ja hillitsevät sairauden etenemistä.
 • Ruusunmarja
Suojaa niveltä ja lievittää kipua.
 • Hainrusto
Vahvistaa nivelrustoa, lisää nivelnesteen määrää ja parantaa sen koostumusta, hidastaa nivelen kulumista.
 • Vihersimpukka
Vihersimpukkauute on tehokas glukosamiinien ja kondroitiinisulfaattien lähde, sisältää myös ETA-, EPA- ja DHA-rasvahappoja. Suojaa rustoa ja lievittää kipua. Ei yliherkkyysoireisiin taipuvaisille koirille!
 • Boswellia Serrata
Lievittää tulehdusta, nivelten jäykkyyttä ja kipua. Ei yliherkkyysoireisiin taipuvaisille koirille!


Avainsanat: nivelrikko, nivelkuluma, nivelkipu, tulehdus, kipu

Mitä tapahtuu jos koiran ruoansulatus ei toimi?

Maanantai 14.3.2016 klo 14:30 - Heidi Edelman

Viime viikon artikkelissa käsittelimme koiran ruoansulatusongelmien oireita ja niiden tunnistamista. Mitä sitten seuraa jos ruoansulatus ei toimi kunnolla?

dog_with_many_biscuits.jpg

Muun muassa suoliston heikko kunto johtaa väistämättä imeytymisongelmiin, mikä altistaa yksilön ravintoainepuutoksille ja johtaa ajan myötä immuniteetin heikkenemiseen. Ruoansulatusongelmien seurauksia voivat olla esimerkiksi:

Iho-ongelmat ja tulehdukset

Erilaiset iho-ongelmat ovat yksi yleisimmistä seurauksista liittyen ruoansulatuskanavan ongelmiin ja vääränlaiseen ravitsemukseen. Jos ruoansulatuskanava toimii vajaateholla tai ruoka on epäsopivaa ja huonosti sulavaa, on selvää että siitä seuraa ennen pitkää ongelmia. Jos ruoka ei sula kunnolla, ei koiran elimistö myöskään pysty hyödyntämään sen sisältämiä ravintoaineita. Ravitsemuksellisia iho-ongelmia voivat olla esimerkiksi: kynsivallin tulehdus, hot spot, kutina, hilseily, liian rasvainen iho ja turkki, furunkuloosi, hiivan liikakasvun aiheuttamat ongelmat kuten korvatulehdukset, peräaukon kutina, varpaanvälitulehdukset ja ihopoimutulehdukset.

Yliherkkyys- ja allergiaoireet

Pitkään jatkuessaan ruoansulatuskanavan epätasapainotila aiheuttaa limakalvojen ja suoliston nukkapinnan vaurioitumisen. Terveessä suolistossa ohutsuolen suolinukka ja epiteelisolut huolehtivat ravintoaineiden imeyttämisestä verenkiertoon. Ennen kuin ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon, on ne pilkottava kemiallisesti pienempiin osiin (monosakkarideiksi ja aminohapoiksi), jotta ne olisivat elimistön hyödynnettävissä. Mikäli suoliston mikrofloora ei ole kunnolla kehittynyt, tai se on jostain syystä kärsinyt, ja lisäksi suoliston nukkapinta on vaurioitunut, ei ravintoaineiden pilkkoutumista tapahdu riittävässä määrin. Tämä aiheuttaa sen, että liian suuret proteiinifraktiot pääsevät läpäisemään suoliston limakalvot ja kulkeutuvat edelleen verenkiertoon. Koska elimistö ei tunnista näitä proteiinifraktioita, se  käynnistää vasta-aineiden eli immunoglobuliinien muodostamisen ja allergisen reaktion.

Painon putoaminen

Painon putoamiseen voi toki olla monia syitä, epäsopiva ravinto (väärät energianlähteet ja huonosti sulavat raaka-aineet) sekä riittämättömästi toimiva ruoansulatus ovat erittäin yleisiä syitä. Mikäli koira ei saa ravinnostaan riittävästi energiaa ja elintoimintojensa ylläpitoon tarvittavia ravintoaineita ja aminohappoja, se alkaa hajottamaan niitä omista kudoksistaan (mm. luusto ja lihaksisto) verenkiertoon, josta ne kuljetetaan edelleen elintoimintojen kannalta tärkeimpiin kohteisiin.

tired_dog.jpg

Kipu ja ruokahaluttomuus

Ruoansulatusongelmat aiheuttavat koiralle aina epämukavaa oloa, jopa kipua. Koira saattaa myös kieltäytyä syömästä sille sopimatonta ruokaa joko kokonaan tai osittain. Jos huomaat koirallasi kipuoireita tai ruokahaluttomuutta, otathan yhteyttä koiran ravitsemuksen asiantuntijaan. Joskus oireet saadaan kuriin jo hyvin pienillä muutoksilla, esim. vähentämällä ruoan sisältämää rasvaa.

Avainsanat: iho-ongelmat, allergia, yliherkkyys, ruoansulatuskanava, korvatulehdus, furunkuloosi, kynsivallin tulehdus, ruokahaluttomuus, laihtuminen