Like-a-Dog

Aktiivikoira vai aktiivisesti harrastava koira?

Tiistai 5.4.2016 klo 13:09 - Heidi Edelman

"Aktiivikoira" termiä käytetään hyvin laajasti puhuttaessa aktiivisesti harrastavista ja kilpailevista koirista sekä työ- ja palveluskoirista.

agility2.jpg

Aktiivikoiralla voidaan siis tarkoittaa esimerkiksi seuraavia: kerran-pari viikossa treenaavaa harrastekoiraa, palveluskoiraa, metsästyskoiraa, valjakkokoiraa, aktiivisesti kilpailevaa vinttikoiraa, voimalajeja kuten taakanvetoa harrastavaa koiraa, virkakoiraa tai paimentavaa koiraa. Kaikkien näiden ryhmien energiantarpeet ja varsinkin energianlähteiden käyttö ja hyödyntäminen ovat erilaisia. Lisäksi kaikkiin näihin ryhmiin mahtuu lukemattomia eri lajeja sekä työskentelytapoja, joissa kaikissa on otettava huomioon oikeat energianlähteet lajikohtaisesti, puhumattakaan yksilökohtaisista eroista.

Valmisruokamarkkinoilta löytyy valtavan paljon ns. aktiivikoiran ruokia, toinen toistaan energiatykimpiä vaihtoehtoja, mikä ei välttämättä ole hyvä asia. On nimittäin niin, että näitä ruokia markkinoidaan, ja ikävä kyllä myös syötetään esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa kohtalaisen kevyttä lajia harrastavalle koiralle. Aivan samoin kuin 2 kertaa viikossa kuntosalilla käyminen ei tee ihmisestä aktiiviurheilijaa, eikä edes aktiivikuntoilijaa, ei koirankaan eteen pitäisi tässä yhteydessä liittää aktiivi-sanaa. Miksi? Siksi, että se johtaa hyvin helposti harhaan myös koiran ruokinnassa. Koira on luotu liikkumaan huomattavan paljon enemmän kuin keskimääräinen kotikoira tällä hetkellä tekee. Jos koira nukkuu suurimman osan vuorokaudesta, yön ja omistajan työpäivän ajan, sen kanssa käydään normaalit lenkit ja lisäksi pari kertaa viikossa agilitytreeneissä, sen energiantarve ei lisäänny siinä määrin että olisi tarpeen syöttää aktiivikoiran ruokaa. Koira voi olla aktiivisesti harrastava koira mutta se ei välttämättä tee siitä vielä aktiivikoiraa ruokinnan kannalta ajatellen. 

Edellä mainituista syistä johtuen aktiivikoirat ja virheellisesti aktiivikoiraksi luonnehditut koirat ovat melko usein pieleen ruokittuja, tavalla tai toisella. Mitä sitten seuraa jos koiralle syötetään tarpeettomasti liian energiatiheää ja vääristä energianlähteistä koostuvaa ruokaa? Lihominen on toki yksi mahdollinen seuraus mutta ruokinnalla on vaikutusta myös koiran käytökseen. Seuraavassa blogipostauksessa tästä aiheesta tarkemmin.

Seuraa myös muita tulevia huhtikuun blogipostauksia, joissa käsittelemme tarkemmin mm. aktiivikoiran ruokintaa, ravintolisiä ja palautumista.

Avainsanat: aktiivikoira, palveluskoira, työkoira, harrastekoira, metsästyskoira, valjakkokoira, vinttikoira, taakanveto, virkakoira, paimenkoira