Like-a-Dog

Koiran lämmittely ja jäähdyttely

Keskiviikko 4.5.2016 klo 15:20 - Heidi Edelman

Koiran huolellinen lämmittely ennen suoritusta on tärkeää, oli kyse sitten kilpailuista tai treeneistä. Lämmittely valmistaa koiran elimistöä tulevaan suoritukseen. Sen aikana verisuonet laajenevat, mikä takaa paremman hapen ja ravinteiden kuljetuksen mm. lihaksille ja hermoille. Lihakset, nivelsiteet ja jänteet venyvät, nivelrustoja ravitsevan ja suojaavan nivelnesteen tuotanto kiihtyy. Lämmittely ehkäisee tehokkaasti suorituksen aikaisia loukkaantumisia ja vammoja, ja suojaa lisäksi sydäntä. 

dog-1316394_960_720.jpg

Toimivia lämmittelyrutiineja on erilaisia ja lämmittelyn tuleekin sisältää myös lajinomaista lämmittelyä eli koiran herättelyä suoritukseen myös henkisellä tasolla. Lämmittelyn ajoitus on myös yhtä tärkeää kuin sen suorittaminen. Jos koira odottaa kylmässä autossa tai muuten paikallaan puoli tuntia lämmittelyn ja suorituksen välillä, ei lämmittelystä ole juurikaan hyötyä. Lämmittely tulee ajoittaa niin että koira pysyy suoritukseen asti liikkeessä ja lämpimänä, väsyttämättä kuitenkaan koiraa liikaa ennen suoritusta.

Lämmittely voi sisältää esimerkiksi seuraavat vaiheet:

  • noin 10 minuutin reipastahtinen lenkki, jonka aikana koira kulkee ravissa
  • rankaa taivuttavat ja kevyesti venyttävät liikkeet, esim. pujottelu, taivutukset
  • lihasten läpikäyminen nopeilla, lämmittävillä ja aktivoivilla sivelyillä sekä ravisteluilla (ammattitaitoinen urheilukoirahieroja voi tarvittaessa opastaa näiden suorittamisessa)
  • nopeat, lyhyet spurtit, suunnanvaihdokset
  • juuri ennen suoritusta tapahtuva lajinomainen lämmittely, ns. herkistely

Venyttelyn mahdollisista hyödyistä ennen suoritusta ollaan montaa mieltä. On hyvä herätellä koiran rankaa ja lihaksistoa suoritukseen erilaisilla taivuttavilla ja kevyesti venyttävillä liikkeillä, joissa koira itse suorittaa liikkeen ilman ulkopuolista avustusta (esim. pujottelu, taivutukset), eli koira itse säätelee liikettä ja sen voimakkuutta. Koiran omaehtoisesti tekemät venytykset ovat aina turvallisia, sillä kipurefleksi toimii tehokkaana  suojamekanismina. Väärin suoritetuilla, liian voimakkailla, tai kylmiin lihaksiin suoritetuilla venytyksillä voidaan kuitenkin helposti saada aikaan ikäviä vahinkoja.  Älä koskaan venytä koiraa lämmittelemättä, välittömästi suorituksen jälkeen tai jos et ole ehdottoman varma siitä että osaat suorittaa venytykset oikein!

Jäähdyttely suorituksen jälkeen on myös erittäin tärkeää. Koiran kanssa tulisi tehdä noin kymmenen minuutin reipas kävelylenkki suorituksen jälkeen. Tänä aikana koiran hengitys, verenkierto, kehonlämpö ja suorituksen aikainen vireystila tasaantuu. Muistathan jäähdyttelyn yhteydessä myös kehua koiraasi hyvästä suorituksesta, huolimatta siitä mikä kilpailun tulos oli. Anna jäähdyttelyn jälkeen koiran levätä 1,5 - 2 tuntia rauhallisessa, lämpimässä paikassa ja tee sen jälkeen noin 45 minuutin mittainen reipastahtinen hihnalenkki, jonka aikana lihaksistoon kertyneet kuona-aineet pääsevät poistumaan. Tämä edistää palautumista huomattavasti ja ehkäisee tehokkaasti lihaskireyksiä.

Avainsanat: lämmittely, venyttely, palautuminen, jäähdyttely