Like-a-Dog

5 vitamiinia jotka vaikuttavat suun terveyteen

Torstai 7.7.2016 klo 19:35 - Heidi Edelman

Viime viikon artikkelissa käsittelimme luonnollisia keinoja tukea lemmikin suun terveyttä. Suun terveys on riippuvainen monista tekijöistä mutta tiedätkö mitkä vitamiinit ovat olennaisia suun terveyden ylläpidossa ja miten turvaat niiden saannin koiran ruokavaliossa?
kuono.jpg

A-vitamiini

A-vitamiinia saadaan ravinnosta kahdessa eri muodossa, kasvikunnan tuotteista karotenoideina ja eläinperäisistä tuotteista sekä karotenoideina että retinoideina. Näistä molemmista muodostuu elimistössä retinolia, eli A-vitamiinia. Suun terveyttä ajatellen A-vitamiini vaikuttaa mm. limakalvojen terveyteen, luuston (eli myös hammasluun) muodostukseen ja immuunivasteeseen. Karotenoideilla on elimistössä myös antioksidanttivaikutus.
Merkittävimmät lähteet koiran ravinnossa: maksa, ankerias, kananmuna, kalanmaksaöljy, karotenoideja sisältävät värikkäät ja tummanvihreät kasvikset (pinaatti, nokkonen, porkkana, paprikat, ruusunmarja, persilja, lehtikaali jne.)

D-vitamiini

D-vitamiinia esiintyy ravinnossa eläinperäisenä kolekalsiferolina (D3) ja kasvikunnan ergokalsiferolina (D2). Elimistössä D-vitamiini on toiminnallisesti enemmänkin hormoni, kuin vitamiini ja sen tehtäviin kuuluu mm. huolehtia kalsium- ja fosfaattitasapainosta yhdessä lisäkilpirauhashormonin ja kalsitoniinin kanssa. D3-vitamiinin aktiivinen muoto, kalsitrioli osallistuu luun mineralisaatioon ja edistää kalsiumin sitoutumista luustoon. D-vitamiinilla on myös havaittu olevan immunologisia vaikutuksia. Suun terveyttä ajatellen koirien kohdalla D-vitamiinin tärkeimmät vaikutukset kohdistuvat lähinnä kivennäisaineenvaihduntaan sekä ienten ja hampaiden terveyteen.

D-vitamiinin luonnollisia lähteitä koiran ravinnossa ovat mm. rasvainen kala (esim. silakka, lohi, muikku, lahna), kalanmaksaöljy ja kananmunat.

B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu yhteensä kahdeksan eri vitamiinia, joilla on lukuisia erillisiä tehtäviä elimistössä mutta myös yhteisiä ja synergisiä vaikutuksia. B-vitamiineja onkin yleisesti ottaen järkevää käsitellä ja myös annostella kokonaisuutena. Suun terveyteen liittyen tärkeimpänä vaikutusalueena B-vitamiinien kohdalla voidaan nostaa esiin hammasluun ja limakalvojen terveys.

Koiran ruokavaliossa B-vitamiinien hyviä lähteitä ovat: kananmuna, maksa, munuainen, lihat, kalat, viljat, nokkonen, merilevä, tummanvihreät kasvikset ja porkkana. Kuuriluontoisesti hyvänä B-vitamiinilisänä voidaan käyttää esimerkiksi oluthiivahiutaleita.

C-vitamiini

C-vitamiinilla on terveyden kannalta monia kiehtovia ominaisuuksia. Se toimii elimistössä antioksidanttina, osallistuu useisiin eri entsyymisysteemeihin ja rasva-aineenvaihduntaan, suojaa raskasmetalleilta, edistää raudan imeytymistä, poistaa elimistöstä haitallisia yhdisteitä, vahvistaa vastustuskykyä jne. Terveen koiran elimistö pystyy tuottamaan noin 40mg C-vitamiinia/painokilo vuorokaudessa. Joissain tapauksissa on kuitenkin koirankin kohdalla perusteltua käyttää C-vitamiinilisää, esimerkiksi erilaisten sairaustilojen tukihoidossa. C-vitamiini on tärkeä tekijä kollageenin muodostuksessa ja riittävä kollageenin tuotanto on olennaista sidekudoksen, luuston, nivelten, hampaiden, ikenien ja verisuonten seinämän terveyden kannalta. Tulehdusten aikana C-vitamiinin tarve kohoaa.
Hyviä C-vitamiinin lähteitä koiran ruokavaliossa ovat: marjat, paprika, vihreät lehtivihannekset, nokkonen ja parsakaali.

K-vitamiini

K-vitamiini säätelee elimistössä kalsiumia sitovien proteiinien muodostusta. Kalsiumia sitovia proteiineja on mm. veressä, luustossa ja hampaissa. Ilman riittävää K-vitamiinin saantia veren hyytyminen ja luuston tiheys heikkenee. Riittävä K-vitamiinin saanti on tärkeää myös veren hyytymisen kannalta. Ravinnossa K-vitamiinia on kasvikunnan raaka-aineissa fyllokinonina (K1) ja eläinkunnan raaka-aineissa menakinonina (K2). Suolistobakteerit tuottavat jonkin verran menakinoneja mutta niistä imeytyy hyvin pieni osa. Lisäksi antibiootit, suolistosairaudet ja rasvan imeytymishäiriöt vähentävät hyödynnettävän K2-vitamiinin määrää.
K-vitamiinin lähteitä koiran ravinnossa ovat: maksa, juusto, lehtikaali, pinaatti, ruusukaali, nokkonen, persilja ja merilevä.
Seuraavassa artikkelissa lisää suun terveyteen vaikuttavia ravintoaineita!

Avainsanat: A-vitamiini, D-vitamiini, B-vitamiini, C-vitamiini, K-vitamiini, ienten terveys, hampaiden terveys, koiran ravinto, kollageenin tuotanto, vitamiinit

Koiran ruoansulatuskanavaa tukevia ravintolisiä

Tiistai 29.3.2016 klo 20:00 - Heidi Edelman

Maaliskuun aiemmissa blogipostauksissa olen käsitellyt koiran ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, niiden oireita, seurauksia ja sopivan ravinnon suuntaviivoja. On olemassa myös joitakin ravintolisiä, joita voidaan käyttää helpottamaan oireita ja edistämään paranemista. Tähän artikkeliin on koottu muutamia niistä.

dog_ball.jpe

PIIHAPPOGEELI

Akuutin maha- ja suolistokatarrin aikana voidaan koiralle antaa limakalvoja suojaavaa piihappogeeliä noin 15-30 minuuttia ennen ruokailua useamman kerran päivässä. Ongelmana piihappogeelin annostelussa on usein se, ettei se ole koiralle kovinkaan maistuvaa eikä koira välttämättä sellaisenaan suostu sitä syömään. Tällöin piihappogeeliin voidaan sekoittaa minimaalinen annos esim. laadukasta, kylmäpuristettua kookosöljyä tai laadukasta kalaöljyä, lähinnä tuoksuksi maistuvuuden lisäämiseksi. Piihappogeeliin voi sekoittaa myös pienen määrän vettä ja annostella geelin suoraan koiran suuhun pienen lääkeruiskun avulla jos ei koira suostu muuten geeliä syömään.

KAURANVERSOUUTE

Kauranversouute rauhoittaa autonomista hermostoa, se on turvallinen ja lempeä keino lievittää erilaisia stressiperäisiä maha- ja suolistohäiriöiden oireita sekä pahoinvointia. Voit annostella uutetta 3 kertaa päivässä ruoan yhteydessä tai veteen sekoitettuna suoraan suuhun. Käytä mieluiten alkoholitonta uutetta, esim. Soria Natural Avena Sativa-uute. Kerta-annostus eläimellä: 1 tippa/painokilo, max. kuitenkin 25 tippaa.

PROBIOOTIT

Probiootteja kannattaa käyttää sekä akuuttien että kroonisten suolistosairauksien tukihoidossa. Varsinkin antibioottikuurin aikana ne suojaavat suoliston suotuisaa bakteerikantaa, minkä vuoksi niillä on myös immuniteettia tehostava vaikutus. Probiooteilla on myös ravintoaineiden imeytymistä tukeva vaikutus. Ne auttavat mm. pilkkomaan valkuaista, mikä vähentää ravitsemusperäisten yliherkkyysreaktioiden todennäköisyyttä. Probiootit estävät patogeenibakteeriston ja hiivan kasvua suolistossa ja niillä on kaasun muodostusta estävä vaikutus.

L-GLUTAMIINI

L-glutamiini on aminohappo, joka vahvistaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee yliherkkyysreaktioita ehkäisemällä immuunijärjestelmän ”ylilyöntejä”. Eräs tärkeä glutamiinin ominaisuus on sen kyky vahvistaa maha-suolikanavan limakalvoja parantamalla solujen uusiutumiskykyä, jolloin sitä voidaan käyttää esim. mahahaavan ja ärtyneen suoliston hoitoon. Sillä on suojaava vaikutus myös suolen sisältöön liittyviä haitallisia aineita ja mikrobeja vastaan. Erityisesti usein uudistuvat solut ja solut, jotka tarvitsevat paljon energiaa (suolisto, aivot, lihakset) tarvitsevat runsaasti glutamiinia.

B-VITAMIINIT

Varsinkin pitkään jatkuneiden tai usein toistuvien suolistohäiriöiden hoidossa B-vitamiinilisä on tarpeen monestakin syystä. Erilaiset imeytymishäiriöt ja suoliston ärsytystilat altistavat B-vitamiinien puutokselle ja toisaalta myös B-vitamiinien puutos voi olla yksi syy toistuviin suolistohäiriöihin. B-vitamiinit ovat olennaisen tärkeitä hiilihydraattien, rasvojen, proteiinien ja aminohappojen normaalille metabolialle. B12-vitamiini edesauttaa hyödyllisten suolistobakteerien kasvua.

E-oppaastamme löydät kattavammat ohjeet ruoansulatuskanavaa hoitavan ruokavalion suunnitteluun sekä kuntouttavien ravintolisien käyttöön:

Narastaako.jpg

Lue lisää oppaasta täältä!

Avainsanat: probiootit, suolistohäiriöt, l-glutamiini, kauranversouute, b-vitamiinit, piihappogeeli, koiran ruoansulatusongelmat, maitohappobakteeri koiralle